OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kirja-arvostelu: Mieli hoidossa kannustaa hakemaan apua

Anna-Mari Nurminen: Mieli hoidossa. Otava, 2021

Mielenterveys on aihe, josta tuskin voi Suomessa puhua liikaa. Pandemia-aika on järkyttänyt monen henkistä hyvinvointia ja nyt puhutaan jopa mielenterveyskriisistä. Siinä mielessä Anna-Mari Nurmisen teos Mieli hoidossa tulee siis hyvään saumaan. Kirjassa jaetaan onnistuneita kokemuksia psykoterapiasta. Potilaiden joukossa on muun muassa ahdistuksesta, masennuksesta, pelkotiloista ja yksinäisyydestä kärsineitä.

Kirjan tarinat ovat potilaiden omia, henkilökohtaisia kokemuksia psykoterapiasta Suomessa. Tarinat ovat potilaiden omia kuvauksia siitä, millaisten ongelmien kanssa he ovat painineet ja missä pisteessä he ovat hakeutuneet avun piiriin. He kertovat, miten hoitoon pääsy on heidän kohdallaan tapahtunut ja miten toimiva hoitosuhde on syntynyt. Mieli hoidossa on suunnattu erityisesti heille, jotka kaipaavat kokemusperäistä tietoa psykoterapiasta. Kirjassa avataan ennen kaikkea terapiaprosessia ja esitellään, millaisia tuloksia psykoterapialla voidaan parhaimmillaan saavuttaa.

Se, että tarinat kuvaavat yksinomaa onnistumisia, luo positiivista uskoa terapiaa harkitseviin. Samaan hengenvetoon on kuitenkin syytä huomauttaa, ettei se tietenkään anna realistista kuvaa tosimaailman kokemusten kirjosta. Kirjan kansien ulkopuolelle jää paljon potilaita, jotka eivät koe merkittävästi hyötyneeensä psykoterapiasta. Puhumattakaan siitä tosiasiasta, että moni ei edes pääse ajoissa avun piiriin. Hoitoa on saatavilla rajoitetusti ja jonot ovat pitkiä. Tämän Nurminen kyllä sivuten itsekin tunnustaa esittäessään varovaista kritiikkiä nykyistä hoitojärjestelmää kohtaan. Tsemppihenki on sinällään hyvästä, mutta akuutein yhteiskunnallinen keskustelu tulisi tällä hetkellä kohdistaa näihin epäkohtiin. Vaikka maailma on tällä hetkellä siirtymässä pois päin koronasuluista, pandemian ja rajoitusten vaikutukset ihmisten henkiseen hyvinvointiin epäilemättä kuormittavat yhteiskuntaa vielä pitkään.

Osta kirja Adlibrikselta.

Mieli hoidossa

sidottu, suomi, 2021

Käytännönläheinen teos suomalaisten onnistuneista psykoterapiakokemuksista.

Ihmiset osaavat nykyään hakea apua psykoterapiasta. Kirjan rehelliset haastattelut pureutuvat siihen, mitä kaikkea mielensisäinen muutos voi tarkoittaa erilaisten ihmisten elämässä. Vaikeatkin ihmiselämän ongelmat taipuvat kertomuksiksi toivosta: muutos on mahdollista. Kirjan haastatellut kertovat, mihin he hakivat apua ja mikä mielessä muuttui onnistuneen psykoterapiaprosessin aikana.

Myös psykoterapeutit kertovat ajatuksiaan psykoterapian toteutuksesta ja onnistumisesta. Kirjassa on kokemuksia useista eri psykoterapiamuodoista.

Osta kirja täältä*

*Huomaathan, että OHO Live TV voi saada komission, mikäli ostat ylläolevan linkin kautta tuotteita. Näin autat meitä pysymään laatumediana!