OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Pilaako iltapala unesi? Näin ruoka vaikuttaa unen laatuun

Ruokailutottumukset vaikuttavat terveyteemme monin tavoin. Nauttimamme ruoka ja juoma voivat vaikuttaa jopa unen laatuun. Kaikki varmasti tiedämme, että kofeiini voi häiritä unta, mutta niin voivat alkoholi, sokeri, sekä rasvainen tai mausteinen ruokakin. Myös aterioiden ajoitus ja koko vaikuttavat asiaan. Aamulla nautittu kahvikupponen tuskin vaikuttaa nukahtamiseeen, mutta kofeiinin kittaaminen illalla on takuuvarma tapa pilata yöunet. Sänkyyn ei pidä mennä nälkäisenä, mutta liian raskas illallinen voi vaikeuttaa nukahtamista. Terveysvalmentaja Shaina Painter kertoo Poosh-sivustolla, miten ruokaan liittyvillä valinnoilla voi vaikuttaa unen laatuun.

Nukahtaaksesi nopeammin

Kuten sanottu, kofeiinia ei kannata nauttia liian myöhään. Tohtori Painter kehottaa välttämään kofeiinia kello 13 jälkeen, jotta sen piristävä vaikutus ehtii laantua ennen iltaa. Myöhään nautittuna kofeiini sekä vaikeuttaa nukahtamista että heikentää unen laatua.

Jos haluaa saada illalla nopeasti unen päästä kiinni, kannattaa iltapalaksi valita hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja.

– Laadukkaat hiilihydraatit illallisella voivat lyhentää nukahtamiseen kuluvaa aikaa ja vähentää unihäiriöitä, tohtori Painter sanoo.

Pysyäksesi unessa

Illallinen tulisi nauttia vähintään kaksi tai kolme tuntia ennen nukkumaanmenoa, jotta aktiivinen ruoansulatus ei häiritse unta. Vaikka syöminen tulisi lopettaa hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa, ei myöskään nälkäisenä pidä mennä nukkumaan. Tohtori Painterin mukaan on parempi syödä pieni välipala ennen nukkumaanmenoa kuin yrittää nukahtaa nälkäisenä.

– Valitse kevyt välipala noin 30-60 minuuttia ennen nukkumaanmenoa, hän ohjeistaa.

Ihanteelliseen iltapalaan kuuluu hänen mukaansa proteiinia, kohtuudella terveellisiä rasvoja ja hitaita hiilihydraatteja. Liian rasvainen tai mausteinen ruoka voi aiheuttaa ruoansulatusvaivoja tai närästystä, jotka häiritsevät unta. Luulisi olevan sanomattakin selvää, että myös alkoholin nauttimista tulisi välttää. Vaikka moni kokee yömyssyn helpottavan nukahtamista, tohtori Painterin mukaan alkoholi heikentää unen laatua merkittävästi. Alkoholin nauttiminen ennen nukkumaanmenoa lisää valveillaoloaikaa yöllä sekä vähentää syvän unen määrää. Tällöin uni ei ole yhtä palauttavaa.

Lisätäksesi syvää unta

Mikäli emme saa yön aikana riittävästi syvää unta, emme tunne oloamme levänneeksi aamulla. Syvän unen määrää voi pyrkiä lisäämään monin tavoin, myös ruoan avulla, tohtori Painter toteaa. Hän kehottaa huolehtimaan ainakin riittävästä proteiinin ja kuidun saannista.

– Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että runsaskuituinen ruokavalio on yhteydessä syvän unen pidempään kestoon.

Sen sijaan vähäkuituinen ja runsaasti tyydyttyneitä rasvoja sisältävä ruokavalio voi vaikuttaa päinvastaisesti.

Tohtori Painter muistuttaa myös, että ruoka ei suinkaan ole ainoa unen laatuun vaikuttava asia. Muutkin elämäntapatekijät, kuten liikunnan määrä, stressi ja muut henkiseen hyvinvointiin vaikuttavat asiat heijastuvat uneen hyvässä ja pahassa. Myös unihygieniaan on syytä kiinnittää huomiota, jos kokee että unen määrässä tai laadussa olisi parantamisen varaa.

Lähde: Poosh