OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Musti ja Mirri

Ilmastonmuutos pidentää kaamosaikaa: heijastinliivi on lemmikin halvin henkivakuutus

Syksyt ovat pimeämpiä kuin koskaan, sillä ilmastonmuutos vähentää valon määrää syksyisin ja talvisin. Kaamosaika tuo tullessaan erilaisia vaaroja, joihin lemmikinomistajien on syytä varautua jo syyskauden alkumetreillä. Pimeiden iltojen tuomien liikenneonnettomuusriskien lisäksi karvakuonojen omistajien kannattaa varautua kylmiin ja sateisiin keleihin.

– Ilmastonmuutos vähentää jonkin verran päivänvalon määrää etenkin marras- ja joulukuussa sekä alkuvuodesta. Ilmastomuutos myös pidentää kaamosaikaa, kun pysyvä lumipeite sataa yhä useammin vasta alkuvuoden tienoilla etenkin Etelä-Suomessa, kertoo Ilmatieteen laitoksen tutkija Kimmo Ruosteenoja.

Lemmikkikauppa Musti ja Mirrin mukaan sysksyllä kannattaisi satsata varusteisiin, jotta lemmikki erottuu tarpeeksi pimeällä. Pelkkä heijastimen tai huomiovalon kiinnittäminen koiran hihnaan ei kuitenkaan välttämättä riitä, vaan varusteiden hankinnassa on otettava huomioon muun muassa sää- ja liikuntaolosuhteet sekä lemmikin tarpeet ja koko. Liikennetapaturmien lisäksi lemmikinomistajien on myös varauduttava kylmiin keleihin, jotta lemmikki pysyy lämpimänä säässä kuin säässä.

– Laadukas heijastinliivi on halvin henkivakuutus, minkä voi lemmikilleen ostaa. Laadukkaan heijastinliivin tunnistaa siitä, että se istuu koiran päällä ja koiralla on mukava olla. Lisäksi heijastinliivissä on oltava riittävästi heijastavaa pinta-alaa, jotta koiran erottaa pimeällä, neuvoo Mustin ja Mirrin tuoteasiantuntija Tarja Rantonen-Piironen.

Näkyvyyttä voidaan parantaa myös kiinnittämällä heijastin tai huomiovalo kaulapantaan, valjaisiin tai talutushihnaan. Rantonen-Piirosen mukaan koiran totuttamisessa heijastinliiviin pätee sama, kuin esimerkiksi pannan totuttamisessa pennulle; palkitsemalla ja totuttamalla pikkuhiljaa.

Kylmyys ja sadekelit koettelevat nelijalkaisia

Syyskelit tuovat mukanaan myös muita haasteita, sillä kylmyys koettelee nelijalkaisia monellakin tapaa. Vaarana voi kylmällä kelillä olla esimerkiksi kylmettyminen tai lihasten revähtäminen juoksuspurtin jälkeen. Rodusta riippuen koira saattaa palella hyvinkin herkästi, kun lämpötila alkaa tippumaan lähelle nollaa. Kylmyyden lisäksi syysvaatetus suojaa karvakuonoja etenkin kosteuden aiheuttamilta iho-ongelmilta, kuten karvatupentulehduksilta ja hiivasienten liikakasvulta.

– Tärinä, köyryyn asentoon hakeutuminen ja tassujen nostelu ovat yleisimpiä koiran vilun merkkejä. Lämmin vaatetus voi estää koirien vilustumisen ja pitää lihakset lämpiminä ehkäisten lihasrevähdyksiä tai selkäkipuja. Yleisesti luullaan, että vain niukkakarvaiset tai karvattomat koirat tarvitsevat suojaa kylmältä. Tosiasiassa myös tuuheaturkkiset karvakaverit saattavat tarvita lämmikettä, sillä kaikkien pohjavilla ei kasva tiheäksi, eikä siten toimi hyvänä lämpöeristeenä, kertoo Mustin ja Mirrin etäeläinlääkärinä toimiva Eva Kaisti.

Tassut on tärkeää suojata paitsi kylmiltä keleiltä, myös hiekalta, soralta ja tiesuolalta, jotka voivat kuivattaa ja ärsyttää tassuja. Etenkin tiesuola voi pahimmillaan aiheuttaa kivuliaita palovammoja ja anturoiden halkeilua.

– Koiran tassut on pestävä vedellä ja kuivattava huolellisesti heti ulkoilun jälkeen. Tarvittaessa koiran varpaanvälien ihon ja anturat voi myös rasvata. Hyvin istuvat tossut ovat myös mainio keino suojata tassuja, Kaisti toteaa.

Lähde: Musti ja Mirri