OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Miksi voimme huonosti, vaikka kaikki on hyvin? Kirja-arvostelussa Aivoblues

Anders Hansen: Aivoblues. Atena. 2023

Aivo- ja mielenterveys puhuttavat tällä hetkellä paljon. Masennus ja ahdistus ovat jo suorastaan kansantauteja ja korona-aika heikensi ihmisten, erityisesti nuorten, hyvinvointia entisestään. Mutta mistä nykytilanne johtuu? Pandemiaa ja sotaa lukuun ottamatta voimme monilla markkeriella mitattuna paremmin kuin koskaan aiemmin. Talouskasvu ja lääketieteen kehitys ovat parantaneet fyysistä hyvinvointiamme ja mahdollistaneet ihmisille pidemmän elämän. Sen sijaan henkinen hyvinvointimme ei tunnu seuranneen perässä. Emme ole sen onnellisempia; monen mielestä voimme henkisesti jopa huonommin kuin ennen. Miksi siis voimme huonosti, vaikka kaikki on hyvin? Tähän kysymykseen yhden selityksen tarjoaa aivotutkija Anders Hansen tuoreessa kirjassaan, Aivoblues.

Hansen tuo mielenterveyskeskusteluun tuoreelta tuntuvan näkökulman, jonka juuret tosin ulottuvat kauas, kauas ihmiskunnan historiaan. Hänen mukaansa masennus ja ahdistus eivät suinkaan ole merkki siitä, että aivoissa olisi jotain vikaa, päin vastoin. Ne ovat ikivanhoja selviytymismekanismeja, joiden avulla ihmiset ovat selvinneet hengissä. Aivomme toimivat aivan oikein, kun ne tuottavat stressireaktion mahdollisen uhan havaitessaan. Meidän kuuluukin säikähtää, kun läheistestä puskasta kuuluu rasahdus. Muuten olisimme joutuneet varsin nopeasti petojen ruoaksi. Ongelma on, etteivät 10 000 vuotta suhteellisen muuttumattomana pysytelleet aivomme kykene millään pysymään sivilisaation kiihtyvän kehityksen kelkassa. Meitä nykyään uhkaavat vaarat ovat hyvin erilaisia kuin ennen. Siksi monet niistä mekanismeista, jotka ovat läpi ihmisen historian suojelleet meitä, ovat nyt paikoittain kääntyneet meitä vastaan.

Ajatellaanpa ruokaa. Ennen elämä on ollut jatkuvaa selviytymistä. Ravinnosta on täytynyt ottaa kaikki irti silloin kun siihen on tarjoutunut mahdollisuus, muuten vaarana on ollut nälkäkuolema. Nyt tilanne on monessa maailmankolkassa toisin. Ruokaa on tarjolla, kunhan jaksaa jääkaapille kävellä. Kaupat ovat täynnä kaloripitoisia herkkuja, jollaisia kaukaiset esi-isämme eivät olisi osanneet kuvitellakaan. Siinä missä ruoanhimo on aiemmin palvellut meitä, nyt se aiheuttaa ylipainoa ja elintasosairauksia. Hansenin mukaan ahdistus ja masennus ovat aivan samalla tavalla jäänteitä ajoilta, jolloin elämä oli eloonjäämistaistelua. Hän muistuttaa, että aivot eivät juurikaan piittaa henkisestä hyvinvoinnistamme, sillä niiden ensisijainen tehtävä on ollut selviytyminen. Meitä ei ole suunniteltu voimaan koko ajan hyvin, sillä tunteet ja tuntemukset tarjoavat meille hyödyllistä tietoa itsestämme ja ympäristöstämme. Valitettavasti nyky-yhteiskunnassa hälytyksen laukaisevia tekijöitä on joka puolella.

Hansenilla on tukenaan paljon pätevää tutkimustietoa, vaikka kirja ei kokonaisuutena ole millään lailla teoreettinen tai vaikeatajuinen. Itse asiassa Aivoblues kertoo lopulta ihan perusasioista; yksinäisyys masentaa ihmistä, liikunta kohottaa mielialaa ja niin edelleen. Kaiken tämän me tiedämme ilman kirjojakin. Hansen kuitenkin kokoaa irrallisista tiedonjyväsistä selkeästi hahmotettavan kokonaiskuvan, joka on kaikessa yksinkertaisuudessaan erittäin vaikuttava. Kirjan freesi perspektiivi on tervetullut lisä mielenterveydestä käytävään keskusteluun ja vieläpä aika lohdullinenkin. Eikö ole ihana tietää, ettei meissä olekaan mitään vikaa? Aivomme toimivat niin kuin ne on suunniteltu toimimaan. Tällainen ajattelutavan muutos auttaa jo itsessään hieman lievittämään ahdistusta.

Osta kirja Adlibrikselta.

Aivoblues

sidottu, suomi, 2023

Oivaltava myyntimenestys osoittaa, että ahdistus ja masennus ovat mielen puolustusmekanismeja.

Henkisestä pahoinvoinnista on helppo syyttää aivoja ja niiden häiriöitä, mutta ahdistus ja masennus kuuluvat elämään. Ne kertovat myös menneisyydestämme, jolloin esi-isiemme piti varautua nälkään ja tauteihin. Aivotutkija Hansenin mielestä ihmistä ei ole edes tehty olemaan onnellinen.

Aivoblues osoittaa monin esimerkein, miten mieli toimii ja kuinka liikunta tukee aivoterveyttä. Kun olonsa tuntee riittävän hyväksi, ymmärtää hankalien tuntemusten dynamiikkaa ja osaa hallita niitä. Supersuositun Aivovoimaa-teoksen tekijä kehottaa pitämään huolta aivoista – ja lopettamaan onnen jatkuvan jahtaamisen.

Osta kirja täältä*

*Huomaathan, että OHO Live TV voi saada komission, mikäli ostat ylläolevan linkin kautta tuotteita. Näin autat meitä pysymään laatumediana!