OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Vuokrakatto Tanskassa: vuokrat voivat nousta enintään 4 prosenttia

Lähde: Kontrast Redaktion

Tanskassa on otettu käyttöön vuokrakatto. Vuokrien oli määrä nousta 10 prosenttia, sillä ne on sidottu inflaatioon. Samoin on tehty esimerkiksi Itävallassa. Tanskan hallitus on kuitenkin poistanut tämän kytkennän keventääkseen kotitalouksien taakkaa: vuokrat saavat nousta enintään 4 prosenttia vuoteen 2024 asti, ja jo tehdyt korotukset on jopa peruttava.

Tammikuussa saapui kirje, jossa kerrottiin uusi vuokra – eikä se ollut mikään ikävä yllätys: Kööpenhaminan keskustassa sijaitsevasta 42-neliöisestä asunnostaan tanskalainen maksaa 623 euron sijasta vain 534 euroa kuukaudessa vuonna 2023. Käyttäjän “Piitaa-Pain” postaus levisi nopeasti internetissä. Syynä on Tanskan hallituksen käyttöön ottama vuokrakatto, jota sovelletaan tammikuusta 2023 alkaen. Tanskaa hallitsee sosiaalidemokraattien, liberaalikonservatiivien ja liberaalimaltillisten koalitio.

Vuokrat nousevat 4 prosenttia 10 prosentin sijaan

Vuosina 2023 ja 2024 vuokrat voivat nousta Tanskassa enintään 4 prosenttia. Itse asiassa Tanskassa vuokrat on sidottu inflaatioon. Ilman hallituksen väliintuloa tanskalaiset kiinteistönomistajat olisivat siis saaneet nostaa vuokria lähes 10 prosenttia. Neljän prosentin yläraja koskee nykyisiä ja uusia vuokrasopimuksia, mutta myös vuokria, joita on korotettu yli neljän prosentin viime kuukausina – niitä on alennettava uudelleen.

“Tanskan hallituksen on tärkeää huolehtia tanskalaisista vuokralaisista. Heitä ei pidä pakottaa ulos kodeistaan ja asunnoistaan hillittömän inflaation vuoksi”, sisä- ja asuntoministeri Christina Rabjerg Madsen sanoi lausunnossaan.

Madsenin ministeriö esitti vuokrankorotuksia rajoittavan lain syyskuussa. Tanskan hallitus työstää myös uutta lakia vuokrien tarkistamisesta vuodesta 2025 alkaen, sillä silloinkin vuokria ei voi enää nostaa automaattisesti inflaation mukaan.

Vuokrat nousevat Itävallassa 8,6 prosenttia

Myös Itävallassa keskustellaan vuokrankorotusten ylärajasta: lähes 400 000 vuokrasopimuksen osalta vuokrat nousevat 8,6 prosenttia huhtikuussa 2023 – viime vuoden yli kuuden prosentin vuokrankorotusten jälkeen. Syynä on laissa säädetty automaattinen vuokrankorotus inflaation (“kuluttajahintaindeksi”) mukaan. Tammikuussa sosialidemokraatit kansallisneuvostossa ehdottavat, että vuokrankorotus keskeytetään kokonaan vuoteen 2025 asti ja rajoitetaan sen jälkeen kahteen prosenttiin.

Kiinteistönomistajat luonnollisesti vastustavat tätä, koska heillä ei olisi silloin rahaa rakennusten ylläpitoon. Tanskan hallitus vastasi tähän vastalauseeseen: Jos kiinteistönomistajat voivat osoittaa suuria investointeja, joita nykyiset vuokrat eivät kata, he voivat poikkeustapauksissa nostaa vuokria yli 4 prosenttia. Vuokranantajat eivät ole tyytyväisiä tähänkään ja valittavat byrokraattisesta vaivasta. Asiantuntijat olettavat, että tämä koskee hyvin harvoin mitään tapausta.

Kaiken kaikkiaan tanskalaiset säästävät hallituksen laskelmien mukaan 2,7 miljardia Tanskan kruunua (noin 360 miljoonaa euroa) lisävuokrakustannuksissa. Tanskan inflaatio oli lokakuussa 10,1 prosenttia eli korkeimmillaan neljään vuosikymmeneen, mutta on sittemmin laskenut 8,7 prosenttiin. Vuokrakattoja on myös Espanjassa, Portugalissa, Skotlannissa ja Ranskassa.