OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuvituskuva. Valokuvaaja: Michael Sum

Kissatkin voivat kärsiä nivelrikosta – muutos kissan käyttäytymisessä voi olla merkki kivusta

Kissat voivat koirien tavoin kärsiä nivelsairauksista, kuten nivelrikosta. Vaikka nivelrikko on todennäköisesti yleinen, jää moni kissan nivelsairaus diagnosoimatta ja hoitamatta. Kissat ovat mestareita piilottamaan kipua ja epämukavuutta. Sairauden oireiden havaitseminen vaatii usein kissanomistajalta tarkkaavaisuutta. Agria Eläinvakuutus kertoo, mikä voi olla merkki kissan kivusta.

Rappeumasairaudet, kuten nivelrikko tai spondyloosi, heikentävät kissan nivelten ja selkänikamien toimintaa. Nivelissä rusto kuluu ja niveleen kohdistuu epänormaaleja kuormituksia. Spondyloosissa kissan selkärangan nikamien väliin muodostuu rusto- ja luusiltoja. Molemmat tilat johtavat usein kivuliaaseen tulehdukseen, joka aiheuttaa jäykkyyttä ja toimintakyvyn menetystä.

Kissan kipua voi olla vaikea tunnistaa, sillä kissat ovat mestareita piilottamaan kipua ja epämukavuutta. Ne ovat myös erittäin taitavia mukauttamaan toimintansa tasoa, tekemisiään ja tapojaan, jolloin oireilu saattaa helposti jäädä omistajalta huomaamatta.

– ”Kissan ontumista ei ole aina helppo tunnistaa. Mikäli kissa on haluton hyppäämään ylös paikkoihin, joissa se on aiemmin viettänyt mielellään aikaa, on syytä tarkkailla kissan vointia tarkemmin. Myös tutun nukkumapaikan vaihtaminen uuteen voi olla merkki kivusta. Joskus kipu voi ilmetä myös liiallisena nuolemisena ja pesemisenä”, kertoo pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri  Seppo Juntunen.

Kissoille nivelrikko kehittyy useimmiten iän myötä, aivan kuten koirille ja ihmisillekin. Epänormaali kuormitus, kuten kissan ylipaino, voi luonnollisesti pahentaa tilaa ja nopeuttaa nivelten kulumista. Nivelrikko voi saada alkunsa myös tapaturmasta tai vika voi olla synnynnäinen.

Miten kissan kivun voi tunnistaa?

Koska kissojen ontumista tai kivun merkkejä on vaikea havaita, on tärkeää kiinnittää huomiota käyttäytymismuutoksiin. Tutkituta kissasi eläinlääkärillä, jos huomaat joitakin seuraavista muutoksista:

  • Kissa liikkuu entistä vähemmän. Tämä voi ilmetä jäykkyytenä, haluttomuutena hypätä tai vaikeutena kiivetä portaita.
  • Aktiivisuuden ja leikkimisen väheneminen, lisääntynyt nukkuminen, kissan vetäytyminen omiin oloihinsa.
  • Kissa pesee itseään harvemmin ja turkin kunto muuttuu.
  • Kissa pesee itseään jatkuvasti, mahdollisesti vain yhdestä ja samasta kohdasta.
  • Ylikasvaneet kynnet – kynsien teroittaminen ja raapiminen voi olla kissalle hankalaa kivun vuoksi.
  • Muutokset käyttäytymisessä, kuten ärtyneisyys ja yllättäen alkavat hankaluudet kissan käsittelyssä.

Erityisesti iäkkään kissan omistajan tulee olla erityisen tarkkaavainen ja tutkituttaa kissansa säännöllisesti.

Kissan nivelrikkoon ei ole parannuskeinoa

Mikäli kissalla diagnosoidaan nivelrikko, voi kissanomistaja pyrkiä auttamaan kissansa eri tavoin. Kissan oloa voi pyrkiä helpottamaan kotona järjestelemällä kissan elinympäristö sellaiseksi, että kissan on helppo liikkua ja päästä mielipaikoilleen.

Ylipainoisen kissan painonpudotus on ensisijaisen tärkeää, jotta nivelten kuormitus vähenee. Myös oikeanlaisella ruokavaliolla ja lisäravinteilla voi pyrkiä tukemaan nivelten toimintaa. Tarvittaessa eläinlääkäri voi määrät kissalle myös kipulääkityksen.