OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuvaaja: Paul Theodor Oja

Asiantuntijat arvioivat: 8-10 prosentin nousu hoitovastikkeisiin

Yleinen kustannusten ja korkojen nousu aiheuttavat OP:n asiantuntijoiden mukaan keskimäärin noin 8–10 prosentin nousun hoitovastikkeisiin. Välttämättömien remonttien lykkäämisellä voi olla huonoja seurauksia.

Kevään taloyhtiöiden yhtiökokouksissa ollaan uudenlaisessa taloustilanteissa ja isojen päätösten edessä. Taloyhtiöiden muuttunut tilanne näkyy myös asunnon omistajien kukkarolla.

– Oikeastaan kaikki taloyhtiöt ovat siinä tilanteessa, että kustannusten ja korkojen nousun vuoksi täytyy nostaa tai on jo nostettu vastiketta. Alimmillaan hoitovastikkeiden korotuspaine on 50 senttiä per neliömetri. Yleinen vastikkeiden kustannustason nousu tulee olemaan keskimäärin noin 8–10 prosentin luokkaa, OP Ryhmän pk-yritysasiakkaista vastaava johtaja Heikki Peltola sanoo.

Moni osakas näkee vastikkeiden nousun kulueränä omalle taloudelle, mutta samalla on tärkeää tarkastella taloyhtiön tulevaisuutta pidemmällä aikavälillä.

– Ihmiset miettivät luonnollisesti omia asumiskustannuksiaan. Vähintään yhtä tärkeää on olla huolissaan taloyhtiön maksukyvystä. Jos taloyhtiön maksukyky heikentyy, sillä on isoja vaikutuksia muun muassa lainan saamiseen ja tulevien korjausten tekemiseen, Peltola jatkaa.

Osalla taloyhtiöistä on jo nyt paljon yhtiölainaa. OP Ryhmän tilastojen mukaan valtakunnallisesti vain noin kahdeksan prosenttia, ja Uudellamaalla vain kuusi prosenttia, taloyhtiöistä on ottanut korkosuojan, vaikka korot ovat nousseet kovaa vauhtia. Erilaisista vaihtoehdoista kannattaa keskustella yhtiökokouksessa.

Pitämällä huolta taloyhtiön kunnosta varmistat, että asuntosi arvo säilyy

Huomattava osa suomalaisista taloyhtiöistä on yli 40 vuotta vanhoja, joten monissa kevään yhtiökokouksissa pohditaan myös laajasti korjaustarpeita ja niiden rahoittamista. Iso osa kiinteistön teknisistä ominaisuuksista tarvitsee päivitystä 20–40 vuoden välein, ja monelle taloyhtiölle jo seuraava kierros korjauksia lähestyy.  

– Oman asunnon arvoon vaikuttaa asunnon lisäksi myös taloyhtiön kunto ja kilpailukyky. Kun taloyhtiö on hyvin hoidettu, ostajien kiinnostus kasvaa, ja samalla myös oman asunnon neliöhinta nousee. Hyvät taloyhtiöt voivat saada lainaa paremmilla ehdoilla kuin pahasti korjausvelkaiset taloyhtiöt, pankinjohtaja Janne Koivuniemi OP Uusimaasta sanoo.

Suunnilleen samassa paikassa sijaitsevan, samanikäisten taloyhtiöiden asunto-osakkeiden arvo voi erota kymmeniäkin prosentteja riippuen siitä, onko taloyhtiötä pidetty kunnossa vai ei.

– Hyvin hoidetulle ja kunnossapidetylle yhtiölle on heikossakin markkinatilanteessa enemmän kiinnostusta kuin huonosti hoidetulle. Hoidettu yhtiö voi olla vähän kalliimpi hinnaltaan, yllätyksellisiä kuluja ei kuitenkaan ole tiedossa. Halvalla ei välttämättä saa hyvää, Koivuniemi sanoo.

Taloyhtiöiden korjaustarpeita voi olla vaikea lykätä eikä se ole tosiaan kovin kannattavaakaan.

– Karkeasti sanoen sen minkä säästää siirtämällä tarpeelliset remontit eteenpäin, sen myös menettää asuntoa myytäessä. Tärkeää onkin se, että taloyhtiötä hoidetaan haastavista ajoista huolimatta – tai oikeastaan juuri niiden vuoksi, Koivuniemi korostaa

Koronan alkuvuodet siirsivät osaa remonteista ja lisäsivät taloyhtiöiden korjausvelkaa. Tämä luo osaltaan painetta tehdä korjaustoimenpiteitä nyt eikä tulevaisuudessa. Myös energiatehokkuuden parannukset ovat kuluneen talven jälkeen hyvinkin ajankohtaisia.

– Viime vuosina puolet taloyhtiörahoituksesta on mennyt uudiskohteisiin ja puolet peruskorjauksiin. Peruskorjausten rahoitusten tarve nähdään kenties jo lähiviikkoina, kun taloyhtiökokoukset on pidetty, Koivuniemi kertoo.