OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuvaaja: Pixabay

Punkit ovat taas liikkeellä – suojaa lemmikkisi punkkien levittämiltä sairauksilta

Punkit ovat ikävä riesa lemmikeille ja lemmikinomistajille keväästä syksyyn. Agria Eläinvakuutus suosittelee muutamaa ennaltaehkäisevää toimenpidettä, jotta punkkien levittämät sairaudet eivät tartu lemmikkiin. Tärkeintä on tarkastaa lemmikin turkki päivittäin punkkien varalta.

Punkit heräävät talvihorroksesta lämpötilan noustessa noin 4–5 plusasteeseen. Punkkeja esiintyy useimmiten huhtikuusta marraskuuhun, mutta leutoina talvina punkkeja voi esiintyä läpi vuoden. Punkit eivät siis ole ainoastaan kesäajan riesa.

Lemmikeille kannattaa antaa punkkikarkote jo aikaisin keväällä, heti lämpötilan noustessa yli +5 asteen, ja jatkaa suojaa läpi kesän syksyyn saakka. Punkit viihtyvät parhaiten kosteassa ilmastossa, kuten saaristossa ja alueilla, joilla on paljon nisäkkäitä, kuten jäniksiä ja peuroja. Punkin isäntäeläimeksi kelpaavat kaikki elävät olennot linnuista ihmisiin.

Punkkien levittämät sairaudet

Punkit levittävät sairauksia, joista tunnetuimpia ja yleisimpiä ovat borrelioosi ja anaplasmoosi. Molempia tartuntoja hoidetaan antibiooteilla. Koirille borrelioosia vastaan on olemassa myös rokote.

Punkit olisi hyvä poistaa mahdollisimman pian, jotta ne eivät ehdi levittää sairauksia. Sairaudet voivat levitä lemmikkiin punkin oltua kiinnittyneenä yli 24 tuntia.

Punkkien levittämien sairauksien oireita ovat muun muassa kuume, ruokahaluttomuus, vatsa- ja suolistovaivat, velttous, väsymys sekä ontuminen. Jos lemmikilläsi ilmenee kyseisiä oireita punkin pureman jälkeen, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Näin torjut punkkeja

Punkkien torjumiseen on saatavana monia erilaisia valmisteita kuten spot-on- eli paikallisvaleluliuoksia, punkkitabletteja ja punkkipantoja. Punkkikarkotteita myydään eläinklinikoilla ja apteekeissa. Monet punkkikarkotteet auttavat torjumaan myös muita hyönteisiä, kuten hyttysiä ja kirppuja.

Osa valmisteista on tarkoitettu vain koirille ja ne voivat olla kissalle vaarallisia, joten kissanomistajan kannattaa kysyä apua sopivan valmisteen valintaan apteekista tai eläinlääkäriltä.

Käy lemmikin turkki läpi myös käsin

Oli käytössäsi mikä tahansa punkkikarkote, tarkasta lemmikin turkki aina ulkoilun jälkeen ja poista mahdolliset punkit. Tämä on erityisen tärkeää pitkäkarvaisilla lemmikeillä, joiden turkkiin punkin on helppo piiloutua. Muista tehdä punkkitarkistus varsinkin, jos lemmikki on liikkunut punkkien suosimilla alueilla, esimerkiksi kosteikoissa tai heinikossa.

Lemmikin punkkitarkastus on hyvä ottaa päivittäiseksi rutiiniksi, etenkin jos karvainen perheenjäsen nukkuu samassa sängyssä ihmisten kanssa. Punkit saattavat vaeltaa lemmikin turkissa sopivaa kiinnittymispaikkaa etsien ja siirtyä näin myös ihmisen iholle.

Kiinnittynyt punkki poistetaan punkkipihtien, punkkilasson, punkkisorkkaraudan tai pinsettien avulla. Varmista, että saat koko punkin irti kerralla. Punkkipihtejä kannattaa pitää aina mukana matkoilla ja kesämökillä.

Lähde: Agria Eläinvakuutus