OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Uniongelmat voivat olla monelle naiselle merkittävin tai jopa ainoa vaihdevuosioire

Kuvaaja: Pixabay

Vaihdevuodet voivat oireilla myös unihäiriöinä. Yhä useampi nainen hakeutuukin oireiden vuoksi nyt gynekologin vastaanotolle, kertoo Terveystalon gynekologian erikoisalajohtaja Anna-Mari Heikkinen.

Unettomuus ja unen laadun heikkeneminen voivat liittyä vaihdevuosiin, vaikka muita vaihdevuosien oireita ei ole.

– Vaihdevuosiin liittyvä unihäiriöiden kirjo on laaja: on nukahtamisvaikeutta, unen katkonaisuutta ja liian varhaista heräämistä, kertoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Anna-Mari Heikkinen Terveystalosta.

Yhä useampi nainen hakeutuu uniongelmien vuoksi nyt myös gynekologin vastaanotolle

Vaihdevuosiin liittyvät oireet kuten kuumat aallot ja hikoilu voivat herättää ja tehdä unesta katkonaista, tästä on puhuttu jo pitkään. 

– Nyt on kuitenkin kirjaimellisesti herätty myös siihen, että uniongelmat ovat monelle naiselle merkittävin ja jopa ainoa vaihdevuosioire, Anna-Mari Heikkinen jatkaa.

Muutos on todennäköisesti seurausta esimerkiksi siitä, että unen vaatimukset ovat kasvaneet ja unta seurataan älylaitteilla enemmän. 

– Ennen haettiin apua pääosin muihin vaihdevuosioireisiin: esimerkiksi siihen, että hikipuuskat haittasivat työntekoa. Nyt yhä useampi vaihdevuosioireita epäilevä nainen tulee gynekologin vastaanotolle myös uniongelmissa ja tämä on hyvä asia. Jos uniongelmat eivät vaikuta vaihdevuosiin liittyviltä, hoitoa jatketaan muualla, Heikkinen kommentoi.

Vaihdevuosiin liittyviä uniongelmia voidaan hoitaa hormonikorvaushoidolla: monet pelkäävät hormonikorvaushoitoa turhaan

Gynekologin vastaanotolle kannattaa hakeutua, jos unihäiriöt alkavat tai selvästi pahenevat suhteellisen nopeasti 40–60-vuotiaana. 

– Erityisesti, jos samaan aikaan alkaa esiintyä muita vaihdevuosioireita tai kuukautisten poisjääntiä. Koska uniongelmat vaikuttavat elämänlaatuun merkittävästi, olisi mielestäni tärkeä jutella gynekologin kanssa, voisiko esimerkiksi hormonikorvaushoidosta olla apua, jos vasta-aiheitta hormonilääkitykselle ei ole.

Anna-Mari Heikkinen muistuttaa, että hormonikorvaushoidon kokeilusta ei ole haittaa ja tämän jälkeen jokainen päättää itse, haluaako hoitoa jatkaa. 

– Hormonikielteisyys ja kriittinen suhtautuminen hormonihoitoihin on lisääntynyt. Monet pelkäävät rintasyöpäriskiä, mutta alle 3–5-vuoden jatkuvalla lääkityksellä ei ole vaikutusta rintasyöpäriskiin, ja senkin jälkeen riski on suhteellisen pieni, Anna-Mari Heikkinen kertoo. 

Lähde: Terveystalo Oyj