OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Ensiautoa ostamassa? Muista käytännön seikat, mutta uskalla myös haaveilla

Ensiauton ostajalla voi olla olo, ettei oikein tiedä mistä aloittaisi.

Ostaja saattaa myös ajatella, että jo ennen autokauppaan astumista pitäisi olla tehtynä kattava taustaselvitys eri vaihtoehdoista. Se ei kuitenkaan ole välttämätöntä.  
”Sopiva hintahaarukka on tietenkin hyvä olla tiedossa, mutta auton merkkiä tai mallia ei siis tarvitse tietää ennalta, jos ne eivät ole itselle ratkaisevia asioita. Se, mitä ostajan kannattaa tehdä, on pohtia hieman syvällisemmin tulevan auton käyttötarpeita”, neuvoo Kamuxin myynnin valmentaja Kari Pietarila.

Kuinka pitkiä matkoja autolla on tarkoitus ajaa? Ovatko tyypilliset reitit taajamassa vai tuleeko matkan taittua myös epätasaisilla metsäteillä? Entä kulkeeko kyydissä yleensä muita ihmisiä, lemmikkejä, tai vaikkapa tilaa vieviä harrastusvälineitä?

”Auton ominaisuudet, jotka ovat omassa arkikäytössäsi tärkeitä, vaikuttavat siihen, minkä kokoinen ja millä tavoin varusteltu auto olisi sinulle sopivin. Samoin perustein voidaan punnita, mikä käyttövoima olisi taloudellisin ja käytännöllisin”, Pietarila sanoo.

Ajetut kilometrit eivät kerro kaikkea

Auton käyttötarve vaikuttaa siihen, minkä kokoinen ja millä tavoin varusteltu auto on sopivin, ja mikä käyttövoima taloudellisin ja käytännöllisin. Auton yksittäisistä piirteistä ei siis välttämättä voi vetää johtopäätöstä sen sopivuudesta.

Auton ikä ja ajettu kilometrimäärä kiinnostavat usein ostajia. Niidenkin painoarvo riippuu autoilijasta ja hänen tarpeestaan, Pietarila huomauttaa.

”Maltillisesti vuodessa ajavalle vähemmän ajettu auto voi olla hyvä valinta, ja toisaalta paljon ajavalle autoilijalle voi sopia myös enemmän ajettu auto. Silloin uuden omistajan ajamat kilometrit eivät enää aiheuta niin suurta arvon laskua suhteessa vähemmän ajettuun”, Pietarila selittää.

”Käytetyistä autoista löytyy useimmiten myös paljon ajettuja yksilöitä, joita on huollettu hyvin ja säännöllisesti, esimerkiksi entisiä leasing-autoja.”

Kun sopiva vaihtoehto löytyy, Pietarila neuvoo kiinnittämään huomiota muutamiin perusasioihin:

  1. Silmäile auton kunto läpi päällisin puolin: miltä maalipinta, peilit ja tuulilasi näyttävät?
  2. Tee huolellinen koeajo, jossa testaat auton ajo-ominaisuudet ja hallintalaitteiden toiminnan.
  3. Tarkista auton renkaat – molemmat auton mukana tulevat rengassetit olisi hyvä saada nähtäväksi.
  4. Varmista auton huoltokirjasta, että asianmukaiset huollot on suoritettu ajallaan.

Uskalla haaveilla – auto saa olla omistajansa näköinen

”Käytännön asioiden lisäksi myös tunne on autokaupoilla tärkeä”, Pietarila muistuttaa. ”Jos olet aina haaveillut vaikkapa punaisesta autosta, niin kyllä sekin saa painaa vaakakupissa valintaa tehdessäsi. Käyttötarpeet ovat toki etusijalla, mutta fiiliskään ole yhdentekevä juttu.”

Halutessaan vaihtoehtoja voi tutkia ja punnita ennalta. Tarpeiden ja toiveiden yhdistelmiä on usein yhtä monia kuin autoilijoitakin.

Pietarila mainitsee joitakin esimerkkejä:

”Kaupunkiympäristössä autoilevalle, harrastavalle nuorelle voisi sopia vaikkapa Volkswagen Golf. Siinä on hyvät ajo-ominaisuudet ja takakonttiin mahtuu jääkiekkokassikin helposti. Lisäksi ajaminen on taloudellista, kun saatavilla on myös hybridejä ja täysin sähköllä kulkevia malleja. Retkeilevälle pariskunnalle taas toimisi esimerkiksi Toyota RAV4, jolla pääsee mukavasti vähän kuoppaisemmallakin mökkitiellä. Siitäkin löytyy ladattavia malleja, tai pitkää matkaa ajavalle sopiva dieselversio.”