OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Toni Lähteenmäki kärjen vauhdissa Oulussa, mutta moottoririkko pilasi finaalin

Kuva: Toni Ollikainen

Toni Lähteenmäki kärjen vauhdissa Oulussa, mutta moottoririkko pilasi finaalin

Akaan Moottorimiesten Toni Lähteenmäki taisteli uransa toisessa rallicross-kilpailussa finaaliin viime lauantaina Oulussa, mutta kärkisijojen tavoittelu jäi tällä kertaa haaveeksi moottoririkon myötä.

Ensimmäistä kauttaan rallicrossissa kilpaileva Toni Lähteenmäki lähti tavoittelemaan V1600-luokan finaalipaikkaa SM-sarjan kauden toisessa osakilpailussa Oulussa viime lauantaina. Tavoite myös täyttyi, sillä Lähteenmäki eteni alkueristä semifinaaleihin toiseksi parhaalla pistesaaliilla ja kakkossija toisessa semifinaalilähdössä toi akaalaiselle rallicross-uran ensimmäisen finaalipaikan.

– Vapaissa harjoituksissa tuli heti nopein aika, niin saatiin hyvä alku viikonloppuun. Lähtökohdat oli muutenkin hyvät, koska päästiin ajamaan ennen kilpailuviikonloppua testiä Oulun radalla. Alkuerissä vauhti oli koko ajan hyvällä tasolla, alkuerissä sijat 3-4-1 kirjauttanut Lähteenmäki kommentoi kilpailun jälkeen.

Lähteenmäki sai semifinaalilähtöön paalupaikan alkuerien kakkossijan myötä, mutta moottoriongelmat veivät mahdollisuuden taistella toden teolla lähdön voitosta. Lähteenmäki ajoi itsensä kuitenkin toiseksi ja se toi paikan finaaliin, starttipaikan ollessa toisessa rivissä. Semifinaalissa alkaneet moottoriongelmat pahenivat kuitenkin finaalissa ja mahdollisuudet kärkisijoihin jäivät lopulta haaveeksi.

– Semifinaalissa moottorin lämmöt alkoi nousemaan ja todennäköisesti jo silloin alkoi moottori hyytymään. Finaaliin kun sitten mentiin viivalle, niin oli lämmöt jo sadassa ja parin kierroksen jälkeen 110 asteessa. “Spotterin” kanssa käytiin keskustelua, että lyödäänkö homma seis vai raahaudutaanko muiden perässä maaliin. Ajettiin sitten loppuun asti, Lähteenmäki kertasi finaalin tapahtumia.

Lähteenmäen loppusijoitus Oulussa oli kuudes ja 30 jaossa olleesta SM-pisteestä akaalainen nappasi mukaansa 21. Lähteenmäen taival rallicrossin parissa on käynnistynyt nousujohteisesti, kun SM-avauksessa Ahvenistolla tuli semifinaalipaikka ja nyt irtosi ensimmäinen finaalipaikka.

– Viidentenä ollaan pisteissä, mikä on varsin hyvin siihen nähden miten paljon alkukaudesta on ollut vastoinkäymisiä. Vielä on mahdollisuuksia vaikka mihin. Yhden tuloksen saa loppupisteistä pudottaa pois ja toivotaan, että se on sitten se Ahveniston tulos. Tulos Oulusta ei ollut mikään katastrofi, mutta aineksia parempaankin olisi ollut ilman konerikkoa, Lähteenmäki korosti.

Ahveniston kilpailuun Lähteenmäki lähti ilman yhtään kilpailukokemusta rallicrossista ja myös testit debyyttikilpailun alla olivat jääneet vähiin. Nyt Oulussa tilanne oli huomattavasti parempi, kun Lähteenmäki tiesi mitä oli tulossa ja alla oli hyvät Oulun radalla ajetut testit.

– Jo pelkästään se helpotti, että oli käynyt läpi kertaalleen sen homman, niin kaikki oli nyt huomattavasti tutumpaa. Ja kun päästiin testipäivänä ajamaan enemmän soralla, niin sekin helpotti tähän kilpailuun lähtemistä. Vaikka kokemusta muista lajeista onkin, niin aina se vain uudessa lajissa on niin, että ajetut kilometrit vaikuttaa, Lähteenmäki muistutti kokemuksen tärkeydestä.

Racing Team Lähteenmäki kilpaili rallicrossin lisäksi viime viikonloppuna myös rata-autoilun SM-sarjassa Botniaringillä, missä V8 Thunder -luokassa Emil Westman avasi kautensa voittamalla Lähteenmäen viime vuoden mestaruusautolla molemmat lähdöt. Tulosuutiset Botniaringiltä tottakai ilahduttivat Lähteenmäkeä, mutta samaa voidaan sanoa myös rallicrossista lajina, sekä Lähteenmäen nopeasta kehityksestä uuden lajin parissa.

– On tämä vastannut kaikkia odotuksia, hauskaa hommaa ja hieno laji. Paljon on ollut uuden opettelua, mutta toivotaan, että koko ajan mennään eteenpäin ja ennen kaikkea nousujohteisesti tulosten osalta. Ahvenistolla ei vauhti ihan ollut kärjen tasolla, mutta nyt oli. Kyllä se tuo aina lisäbuustia kaikkeen tekemiseen, Lähteenmäki painotti.

Rallicrossin SM-sarjan kauden kolmas osakilpailu ajetaan Kouvolassa heinäkuun viimeisenä viikonloppuna. Sitä ennen Lähteenmäki hyppää kuitenkin Legends-auton rattiin, kun SM-sarjan kauden toinen osakilpailu ajetaan jo tulevana viikonloppuna Motoparkissa, Virtasalmella.

– En ole Motoparkissa ajanut 11 vuoteen. Torstaina on mahdollisuus ajaa siellä treenit, niin päätettiin, että lähdetään jo keskiviikkona uuteen reissuun. Ei tässä montaa päivää ehdi hengähtää, Lähteenmäki naurahti.

V1600-luokan finaali Oulussa

1) Elias Kalliokoski 5.15,202
2) Riku Huuhka + 7,810
3) Anton Seppä + 8,234
4) Jesse Lammi + 10,556
5) Kari Pihlas + 11,477
6) Toni Lähteenmäki + 25,840

SM-pisteet 2/5 osakilpailun jälkeen

1) Elias Kalliokoski 54
2) Anton Seppä 53
3) Riku Huuhka 43
4) Jesse Lammi 37
5) Toni Lähteenmäki 32
6) Kari Pihlas 28

Teksti: Jari Hotti, Racing Team Lähteenmäen tiedotus