OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Perhe Palander, Ontikan kartanon herrasväki

Lähellä Kohtla-Järven kaupunkia, Koillis-Virossa, sijaitsee Ontikan kartano ja sen noin 12 hehtaarin tilukset. Nykyinen kartanon isäntäväki on useammalle suomalaiselle tuttu pariskunta, kyseessä on nimittäin Riina-Maija ja Kalle Palander. Isäntä itse on tullut tunnetuksi alppihiihdon maailmanmestaruudesta sekä tv-projekteista. Kartanon rouva Riina-Maijaakin on television puolella nähty. Vapaa-ajallaan hän on innokas hevosharrastaja. Tutustumme paikkaan Riina-Maijan kanssa, Kalle on parhaillaan tekemässä illallista. Paikka on kaikkien voimin pyöritettävä perheyritys.

Katso video Ontikan kartanosta. Teksti jatkuu videon jälkeen.

Ontikan tila koostuu useasta rakennuksesta. Varsinaisen kartanon lisäksi pihapiiristä löytyy bed & breakfast-toimintaa tarjoava Hotel Kalle, sauna uimalampineen sekä hevostallit, kenttä ja maneesi. Tallissa asuvat kesäisin lähinnä Riina-Maijan omat hevoset ja tilat on tehty huolella sekä turvallisuutta ajatellen huippuluokan ilmastointia myöten. Tallin yläkerrassa on myös erillinen asunto, jossa Palanderit asuivat kartanon remontin aikana. – Aamutallin pääsi hoitamaan vaikka pyjamassa ja ihan omassa rauhassaan. Se oli aika kätevää, Riina-Maija nauraa. Palanderit asuvat nyt kartanon yhdessä siivessä, jonne on oma sisäänkäynti. Ulkoratsastuskenttä rakennettiin hotellin sekä tallin väliin, jossa se on ollut muinoin myös ratsuväen aikaan. – Museovirasto käski purkamaan kentän, kunnes kävi ilmi, että siinä se oli ennenkin ollut. – Minulla oli sellainen intuitio jo suunnitteluvaiheessa, Riina-Maija jatkaa.

Ontikan hevostalli on tehty turvalliseksi esimerkiksi lattian kumilaattojen avulla.
Riina-Maija Palander (vas.) on innokas hevosharrastaja ja kouluratsastaja.

Kartano on vaikuttava ja varsin massiivinen kokonaisuus. Sen valmistumiseen meni useita kymmeniä vuosia. Ontika mainitaan ensimmäisen kerran jo 1700-luvun puolessa välissä ja nykyinen päärakennus on 1800-luvun lopulta. Alakerran aulatilassa on Kallen palkintoja alppihiihtouralta, yläkerrassa avautuu sitten avarat salit, jotka toimivat galleriana. Tänä kesänä esillä on kymmenen suomalaisen naistaiteilijan teoksia. He ovat Elisabeth Nyman, Katri Parikka, Elisa Pesonen, Elisa Serafia, Heidi Suomi, Selja Pirttilahti, Emma Paaso ja Heidi Tuulia. – Halusin antaa mahdollisuuden sellaisille taiteilijoille, jotka eivät muuten ehkä pääsisi esille. Galleriamaksut voivat olla jopa useita tuhansia euroa, Riina-Maija kertoo. – Osa näistä teoksista on jo myyty, osa ei edes ole myynnissä.

Aikoinaan Ontikan kartano oli vain sen omistaneen aatelissuvun kesäkäytössä. Suvun naiset ja lapset tuotiin tilalle viettämään kesää, kun taas miehet viipyivät Tallinnan matkoillaan juomien ja korttipelien parissa. – Uskottiin, että meri-ilma teki hyvää naisille. Heistä tulisi silloin vahvempia, Riina-Maija sanoo, kun ihailemme maisemaa päätysalin ikkunasta. Hän on pyytänyt kartanolle myös parikin selvänäkijää. Mitään räyhähenkiä siellä ei kuitenkaan ole. – Meediot aistivat vain juoksevia lapsia leikkeineen ja heidän perässään paukkuvia ovia.

Valtavat salit toimivat taidegallerian tiloina. Kuvassa myös Palanderien mäyräkoira Dalton.
Tänä kesänä Ontikassa on esillä naistaiteilijan teoksia.

Kartanon kierroksen jälkeen, pääsemme pihan poikki bed & breakfastiin, jossa on juurikin taas miltei tupa täynnä majoittujia. – Hotel Kallen rakennus on aikoinaan ollut palvelusväen asumus. Täällä on joitain outoja ääniä ja rappusten narahteluja kuulunut, Riina-Maija lisää edelliseen keskusteluun viitaten. Huoneita vieraita varten on viitisentoista, kotoisa oleskeluhuone, terassi ja pieni baari. Respassa voi seurata näytöltä todellista “slow tv:tä”, kun kamera kuvaa livenä kartanon katolla olevaa haikaran pesää. – Haikarat muuttivat tänne samana keväänä, kun odotin kaksosia. Se oli aika hieno merkki, Riina-Maija hymyilee.

Hotellista löytyy paljon hauskoja yksityiskohtia, kuten seiniin muuratut pullot. Ne eivät ole Palanderien tekosia, vaan aikoja sitten rakennuksen tehneiden työmiesten jäljiltä. Toinen pulloista tuli esiin baariosan seiniä korjattaessa ja toinen on ulkopuolella niin, että siitä näkyy vain vähän kaulaa. – Tapana oli, että pullo muurattiin näin työn valmistuttua. Mikäli isäntäväki ei maksanut työmiehille palkkoja, pullon pää rikottiin. Rikottu pullo vinkui sitten tuulessa. – Kuten näkyy, täällä oli palkat maksettu!

Hotellista löytyy paljon hauskoja yksityiskohtia, kuten seiniin muuratut pullot.
Hotel Kallessa on kotoisa oleskelutila.

Kesäkausi Ontikassa jatkuu pitkälle syksyyn, taidenäyttelyä voi käydä ihastelemassa elokuun 10. päivään saakka. Hotel Kallessa voi piipahtaa samalla vaikka lounaalla tai majoittua pidemmäksikin aikaa. – Tulevaisuutta ajattelen on paljon uusia suunnitelmia, Riina-Maija Palander summaa.

Tutustu Ontikan toimintaan: www.ontikamanor.com