OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Helsingin kirjamessut järjestetään juhlavuotenaan kokonaan verkossa

Helsingin Kirjamessut verkossa järjestetään 22.-25. lokakuuta. Vuosi 2020 on Helsingin Kirjamessujen 20. juhlavuosi ja tänä vuonna tapahtuma järjestetään poikkeuksellisesti kokonaan verkossa. Messuilla on yhteensä verkon välityksellä mukana yli 400 esiintyjää 200:ssa eri ohjelmanumerossa.

Syksy on perinteisesti kirjallisuuden piirissä kiireistä aikaa. Isänpäiväksi ja jouluksi julkaistaan lukuisia uutuuksia, viilenevä syyssää ja pimenevät illat houkuttelevat ihmisiä kirjojen äärelle ja kaikki kirjallisuusalan suurimmat tapahtumat järjestetään syyskuukausien aikana. Tänä vuonna kuitenkin monet suuret kirjallisuustapahtumat kuten Turun, Tampereen ja Jyväskylän kirjamessut on siirretty kokonaan vuodelle 2021. Koronaviruksen vuoksi kymmenien tuhansien kävijöiden Helsingin Kirjamessujakaan ei ollut mahdollista järjestää alkuperäisessä muodossaan Helsingin Messukeskuksessa, joten tapahtuma päätettiin järjestää kokonaan verkon välityksellä.

Kirjamessujen ohjelmassa on luvassa kirjallisuuskeskusteluja ja -haastatteluja, joissa pureudutaan monipuolisesti vuoden uutuuskirjoihin ja niiden aiheisiin. Lisäksi messuilla ovat mukana erilaisten kirjatarjousten muodossa lähes 100 kustantajaa ja kirjakauppaa. Suomalaisista kirjailijoista ohjelmassa ovat mukana esimerkiksi Kari HotakainenTommi KinnunenTerhi KokkonenMiika NousiainenMaria Pettersson ja Kjell Westö. Ulkomainen kirjailijakattaus on varsin Ruotsipainotteinen: mukana ovat esimerkiksi dekkaristit Lars Kepler, Camilla Läckberg ja Camilla Grebe, sarjakuvataiteilija Liv Strömquist ja tietokirjailija Åsa Wikforss. Ulkomailta ovat mukana lisäksi muun muassa norjalainen Jo Nesbø, uusiseelantilainen Heather Morris ja yhdysvaltalainen Elizabeth Strout.

Juhlavuoden teemaksi on valittu tulevaisuus. Helsingin Kirjamessujen ohjelmajohtajana toimii tänäkin vuonna Ronja Salmi, jonka johdolla tapahtuma saavutti viime vuonna ennätykselliset noin 92 000 kävijää. Salmen mukaan tulevaisuusteemaa käsitellään messuilla esimerkiksi äänikirjojen lisääntyneen suosion, Black Lives Matter-liikkeen herättämien keskustelujen sekä ilmastonmuutoksen kautta.

Verkkotapahtuman ohjelma on jaettu kolmelle virtuaaliselle lavalle, joiden ohjelmaa pääsee lipun ostamalla seuraamaan omasta kodistaan käsin. Senaatintori- ja Töölö-lavat näyttävät suoria lähetyksiä vuoden kiinnostavimmista kirjoista ja puheenaiheista, ja ennakkoon nauhoitettu Esplanadi-lavan ohjelma on tehty yhteistyössä kustantamoiden kanssa. Messujen ohjelmajohtaja Ronja Salmi kehuu nettiin siirtymisen mahdollistaneen kansainvälisten kirjallisuustähtien saamisen mukaan ohjelmaan ja madaltaneen kynnystä messuille osallistumiseen ympäri Suomen. Neljän päivän messulipun ostajalla on lisäksi aikaa katsoa kaikkia messujen esityksiä ja keskusteluja verkossa tallenteina vielä kaksi viikkoa messujen päättymisen jälkeen.

Helsingin Kirjamessut varoittaa, että verkkotapahtumien yhteydessä on nähty erilaisia huijausyrityksiä. Esimerkiksi Facebookiin on luotu Kirjamessuista useampiakin valetapahtumia. Viralliset tapahtumat löytyvät luotettavimmin Helsingin Kirjamessujen kotisivuilta.