OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: iStock

Kissan karvapallojen muodostuminen, poistuminen ja ennaltaehkäisy

Kissat pesevät turkkinsa päivittäin, ja pesemisen aikana kissa nielee jonkun verran omia karvojaan. Yleensä karvat kulkeutuvat ongelmitta kissan ruoansulatuskanavan läpi, mutta jos kissalta lähtee paljon karvaa, ne voivat kerääntyä kissan vatsaan ja muodostaa karvapalloja. Agria Eläinvakuutus antaa vinkkejä miten ennaltaehkäistä kissan karvapallojen muodostumista ja milloin tulee olla yhteydessä eläinlääkäriin.

Karvapallon muodostuminen

Kissa pesee turkkinsa nuolemalla itseään, ja pesun yhteydessä kissa nielee myös jonkun verran omia karvojaan.

Yleensä kissan nielemät karvat poistuvat kissan elimistöstä luonnollisesti ulosteen mukana. Toisinaan karvoja kuitenkin kertyy kissan vatsalaukkuun ja ne alkavat muodostaa karvapalloja.

Karvapalloja voi alkaa muodostua erityisesti, jos kissalta lähtee todella paljon karvaa, esimerkiksi karvanlähtöaikana tai sairauden seurauksena.

Niitä voi muodostua myös, jos kissa pesee itseään tavallista useammin, esimerkiksi stressin seurauksena.

Karvapallojen poistuminen ja poistaminen

Tavallinen merkki karvapallosta on, että kissa kakoo ja/tai yskii, jonka seurauksena kissa oksentaa pallon tai pötkylän muotoisen karvapallon.

Kissa saattaa kakoa karvapalloa pitkään, mutta karvapallot ovat yleensä suhteellisen vaarattomia.

Jos karvapallo siirtyy kissan vatsalaukusta suolistoon, se voi aiheuttaa ummetusta, tai pahimmillaan suolitukoksen, jolloin karvapallo tulee poistaa leikkauksen avulla. Tämä on onneksi kuitenkin harvinaista.

Vie kissa eläinlääkäriin, jos se ei ulosta eikä syö ja on muutenkin väsyneen oloinen. Eläinlääkärissä kissasta voidaan ottaa tarvittaessa röntgenkuva, jolla tukoksen aiheuttamia muutoksia voidaan paikantaa ja diagnosoida. Toisinaan myös suolihuuhtelu on tarpeen.

Karvapallojen ennaltaehkäisy

Tehokkain tapa välttyä karvapalloilta on harjata kissan turkki säännöllisesti ja syöttää kissalle laadukasta, sen elämäntilanteeseen sopivaa ruokaa.

Kissa tulee harjata erityisen huolellisesti silloin, kun siltä lähtee karvaa. Varsinkin pitkäturkkinen kissa kannattaa totuttaa harjaamiseen jo pienestä pitäen, jotta harjaaminen sujuu mahdollisimman mukavasti ja vaivattomasti.

Jatkuvasti karvapalloja?

Jos kissalle tulee jatkuvasti paljon karvapalloja, asiasta kannattaa keskustella eläinlääkärin kanssa. Kissoille on olemassa esimerkiksi erikoisruokia ja lisäravinteita, jotka voivat parantaa turkin ja ihon kuntoa ja siten vähentää karvanlähtöä ja ennaltaehkäistä karvapallojen syntyä.

Jos kissa alkaa yhtäkkiä pesemään turkkiaan epätavallisen paljon, tulee selvittää mikä syy sen taustalla on. Yksi yleinen syy on elinympäristöstä johtuva stressi, jonka seurauksena kissa voi yrittää rauhoittaa itseään pesemällä turkkiaan useammin tai jopa pakonomaisesti.