OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Suomalaiset heittävät vuosittain noin 500 miljoonaa euroa roskiin – laskuri näyttää ruokahävikin vaikutuksen omaan talouteesi

Paulig ja Luonnonvarakeskus (Luke) julkaisivat kotitalouksille ilmaisen laskurin, joka auttaa arvioimaan perheen ruokahävikin määrän, sen ilmastovaikutukset ja rahallisen arvon.

Keskiverto nelihenkinen perhe heittää Suomessa vuosittain ruokaa roskiin jopa 500 euron edestä ja yhteensä suomalaiset heittävät vuosittain roskiin noin 500 miljoonaa euroa ruokahävikin muodossa. Ruokahävikkiä syntyy kaikissa ruuan arvoketjun vaiheissa ja kotitalouksien osuus ruokahävikistä on merkittävä, tutkimusten mukaan ainakin noin kolmasosa.

Ruokahävikin määrää voi olla vaikea hahmottaa, koska hävikkiä kertyy kotona vähitellen ja pienissä erissä. Hävikkiä aiheuttavat etenkin suunnittelemattomuus, arjen muutokset sekä keittiötaitojen heikkeneminen, kertoo Luonnonvarakeskus. Suomalaisten ruokahävikin määrä vastaa hiilidioksidipäästöiltään noin 6 000 miljoonaa henkilöautokilometriä.

– Ruokaa ostetaan liikaa, sitä ei arvosteta tarpeeksi, eikä tähteitä osata tai viitsitä hyödyntää riittävästi hyvien uusien ruokien tekemiseen. Hävikistä saisi helposti sisältöä esimerkiksi munakkaisiin, patoihin, pastoihin, pitsoihin, piirakoihin ja niin edelleen. Keskeistä olisi suunnitelmallisuuden lisääminen, selittää Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuri. 

Katajajuuren mukaan moni kuluttaja myös sotkee keskenään parasta ennen-merkinnän ja viimeisen käyttöpäivän. Todellisuudessa jopa puolet pois heitettävästä ruoasta olisi vielä syömäkelpoista.

Laskuri lyö numerot pöytään

Ruokahävikin vähentäminen on osa Pauligin vastuullisuusohjelmaa, johon kuuluvat vastuullisemmat tuotteet ja palvelut, ilmastotoimet ja kiertotalous sekä oikeudenmukainen ja osallistava toimintatapa. Paulig tavoittelee arvoketjunsa ruokahävikin määrän puolittamista vuoteen 2030 mennessä.

– Kansainvälisenä elintarvikealan yrityksenä ruokahävikin vähentäminen on meille erittäin tärkeä tavoite, ja teemme jatkuvasti töitä oman ruokahävikkimme vähentämiseksi. Ruoka on tarkoitettu syötäväksi. Hävikiksi päätyvä ruoka on resurssien hukkaan heittämistä ja aiheuttaa turhia päästöjä, kertoo Pauligin viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Kaisa Lipponen.

Laskurin avulla Paulig kutsuu myös kotitaloudet mukaan talkoisiin.

– Laskuri pyrkii herättelemään kuluttajia ja sitä kautta vaikuttamaan juuri tapoihin ja tottumuksiin tekemällä ruokahävikistä helpommin hahmotettavan ja myös mitattavissa olevan ilmiön, Katajajuuri jatkaa.

Ruokahävikkilaskuri on suunnattu kotitalouksille, mutta tulevaisuudessa sitä voitaisiin mahdollisesti hyödyntää myös ravintoloissa ja ruokakaupoissa. Nykyisellään laskuri laskee paitsi kotitalouden ruokahävikin määrän myös sen ilmastovaikutukset ja rahallisen arvon.

– Tapojen muuttaminen voi olla monille vaikeaa, etenkin jos ongelmaa ei hahmota kunnolla. Siksi toimme laskuriin hävikin määrän ja päästövaikutusten lisäksi taloudellisen puolen. Laskurin tarkoitus ei ole syyllistää, vaan rohkaista meitä jokaista tarkastelemaan omia kulutustapojamme ja siten olemaan osa ratkaisua, jatkaa Lipponen.

Kokeile laskuria osoitteessa lessfoodwaste.fi

Lähde: Paulig, lessfoodwaste.fi