OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Pikamuoti pannaan: Näin ostat kestävämmin

Etenkin nuoret sukupolvet ovat varttuneet nopean muodin maailmassa. Olemme kuitenkin hiljalleen havahtumassa siihen, miten kova hinta halpisvaatteille todellisuudessa muodostuu. Yhä useampi kuluttaja on valmis maksamaan vaatteista hieman enemmän, kun se on tuotettu eettisesti ja se kestää käytössä pidempään. Mutta miten olemme päätyneet nykyiseen, katastrofaaliseen tilanteeseen ja miten yksittäinen ostaja voi valinnoillaan muuttaa muotimaailman suuntaa? Vastuullisia kuukautisalushousuja valmistava Thinx avasi asiaa.

Miten päädyimme tähän pisteeseen?

1900-luvun puoliväliin asti muotiteollisuus kulki neljää vuodenaikaa, tai sesonkia, mukaillen. Internetin myötä tahti kuitenkin kiihtyi. Verkkokaupassa shoppailu oli helppoa verrattuna kivijalkakauppoihin ja suuret jälleenmyyjät kykenivät kopioimaan catwalkien trendit nopeasti ja myymään ne halvalla.

Thinxin mukaan pikamuodin jättiläiset, kuten Forever 21, saavat varastoonsa uusia vaatteita joka päivä. Verkossa muotiin mahtuu peräti 52 mikrosesonkia, eli uusi kokoelma lanseerataan joka ikinen viikko. On selvää, että muodista menneet vaatteet päätyvät varsin nopeasti kaatopaikalle. Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että näiden vaatteiden käyttöikä on tyypillisesti enintään kymmenen kertaa. Koska valmistajat tietävät, että trendit muuttuvat nopeasti ja vaatteet heitetään pois, trendirievut valmistetaan mahdollisimman halvalla. Tämä tehdään työntekijöiden ja ympäristön kustannuksella.

Pikamuodin vaikutus ympäristöön on valtava. Kaatopaikoille kasautuu joka vuosi miljoonia tonneja vaatteita. Valmistuksessa käytetyt myrkylliset kemikaalit päätyvät saastuttamaan vesistöjä, puhumattakaan vaaroista, joita ne aiheuttavat työntekijöille. Vuonna 2018 Global Labour Justice (GLJ) havaitsi kahden suuren pikamuotiketjun myös syyllistyneen tehtaillaan työntekijöiden kaltoinkohteluun; työntekijät joutuivat työskentelemään huonoissa oloissa ja tekemään ylitöitä vähäisellä palkalla tai palkatta. Lisäksi he olivat kohdanneet työssään väkivaltaa ja seksuaalista häirintää. Koska tuotantotavoitteet olivat korkealla, ei työntekijöille välttämättä sallittu vessa- tai lounastaukoja. Heitä uhattiin irtisanomisella, mikäli he toisivat epäkohdat ilmi.

Näin ostat kestävämmin

Muotimaailmalla on vielä pitkä matka kuljettavanaan eettisyyden polulla. Onneksi on olemassa useita toimia, joihin kuluttaja voi ryhtyä jo tänään. Ensinnäkin, meidän on suhtauduttava tietoisemmin omaan kuluttamiseemme; ostammeko tarpeeseen vai kuluttaakseemme?

Tavoitteena tulisi olla kestävän vaatekokoelman rakentaminen komeroomme. Aseta etusijalle pestävät ja kestävät vaatteet, jotka pysyvät käytössä vuosia. Muista myös olla pesemättä vaatteita tarpeettomasti. Liiallinen pesu kuluttaa kangasta turhaan ja lyhentää vaatteen käyttöikää. Skippaa kuivausrumpu kokonaan.

Vältä mikrotrendejä ja pitäydy ajattomissa vaatekappaleissa. Toki halpisvaateketjun näyteikkunasta bongattu toppi voi olla nätti, mutta jos se on ensimmäisen pesun jälkeen pilalla, onko hankinta sen arvoinen? Keskity määrän sijaan laatuun. Kun olet ostamassa vaatetta, mieti, voitko käyttää sitä myös ensi vuonna.

Osta merkeiltä, jotka jakavat arvosi. Tutustu siihen, missä ja miten vaatteet on valmistettu ja miten työntekijöitä kohdellaan. Se vaatii hieman tutkimustyötä, mutta on vaivan arvoista. Kotikaupungissasi saattaa myös olla kestävän kehityksen liikkeitä, jotka ottavat valikoimaansa ainoastaan eettisesti tuotettuja vaatteita.

Lähde: Thinx