OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

4 onnellisuutta lisäävää arkirutiinia

Onnellisuus on tunne, jota kaikki tavoittelevat. Joskus aivan pienetkin asiat voivat tehdä onnelliseksi, joskus onnen tavoittaminen taas tuntuu mahdottomalta. Vaikka ulkoiset olosuhteet vaikuttavat tunteisiimme, viime kädessä olemme itse vastuussa omasta onnellisuudestamme. Aivan tavalliseen arkeen saa loihdittua onnellisuutta omalla toiminnallaan.

Verie listasi neljä onnellisuutta lisäävää rutiinia, jotka kannattaa ottaa osaksi arkea.

1. Harjoita mindfulnessia

Mindfulnessista puhutaan nykyään paljon, eikä suotta. Säännöllinen mindfulness-harjoittelu edistää hyvinvontia ja lisää onnellisuutta. Siinä missä stressi kohottaa sykettä ja tekee hengityksestä pinnallista, meditaatio rauhoittaa hengityksen, hidastaa sykettä ja saa veren adrenaliinitasot laskuun. Jo muutama minuutti meditaatiota päivässä vähentää stressiä ja auttamaan aivoja palautumaan.

Jos et tiedä mistä aloittaa, ei huolta. Verkosta löytyy valtava määrä erilaisia mindfulness-harjoituksia ja meditaatiosovelluksia. Tärkeintä on muistaa, ettei mindfulnessin tarvitse olla vaikeaa. Valitse tapa, joka sopii sinulle. Jopa kävely luonnossa voi käydä meditaatiosta.

2. Juokse

Liikunta edistää fyysistä terveyttä, mutta se vaikuttaa myös mielialaan. Olet varmasti kuullut englanninkielisen termin runner’s high. Sillä tarkoitetaan rasittavan liikuntasuorituksen aiheuttamaa hyvänolon tunnetta. Euforisen tunteen taustalta löytyvät endorfiinit ja endokannabinoidit, joiden tuotanto lisääntyy liikunnan aikana. Ne kohottavat mielialaa ja lievittävät stressiä ja ahdistusta. Tunne selittää myös, miksi juoksemiseen voi jäädä niin sanotusti koukkuun.

Vaikka stressaantuneena voi tuntua vaikealta pakottaa itsensä ulos ovesta, jälkikäteen keho ja mieli kiittävät.

3. Pidä taukoa ruuduista

Monelle meistä kertyy päivittäin valtavasti ruutuaikaa, mutta laitteista on tärkeää osata välillä irroittautua. Sähköpostien jatkuva tulva, paniikkia lietsovan uutisvirran seuraaminen ja sosiaalisessa mediassa itsensä vertailu muiden täydellisiin kuviin tekevät hallaa mielenterveydellemme. Ei siis ole yllättävää, että laitteiden sulkeminen voi kohottaa mielialaa.

Olemme tottuneet katsomaan puhelintamme jatkuvasti, mikä tarkoittaa myös, että olemme aina tavoitettavissa. Sen lisäksi, että se pitää stressikierrettä päällä, se myös tarkoittaa, ettemme ole samalla tavalla läsnä perheen ja ystävien kanssa. Läheisten kanssa vietetty laatuaika lisää onnellisuutta, joten puhelin kannattaa sulkea tai jättää toiseen huoneeseen perheen yhteisen illallisen ajaksi.

4. Kokeile vapaata kirjoittamista

Päiväkirjasta tulee kenties ensimmäisenä mieleen salaisuuksiaan paperille purkava teini, mutta myös aikuiset hyötyvät tunteidensa käsittelemisestä kirjoittamisen muodossa. Vapaa kirjoittaminen on kirjoitustekniikka, jossa tekijä antaa ajatusten virrata aiheesta ja kieliopista piittaamatta.

Kirjoittaminen ilman päämäärää voi auttaa tunnistamaan tunteita, ideoita, stressitekijöitä ja odotuksia, jotka tietoiselta mieleltämme ovat jääneet huomaamatta. Kun tulemme niistä tietoiseksi, kykenemme käsittelemään niitä ja voimme pyrkiä muuttamaan toimintaamme tai ajattelutapaamme suuntaan, joka lisää onnellisuuttamme.

Lähde: Verie