OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Tallinna-vinkki: Neitsyt Maria. Nainen, äiti, kuningatar

The Holy Kinship Altarpiece
Brussels workshop. Around 1500
Art Museum of Estonia

Torstaina 24.10. Nigulisten museossa avataan näyttely Neitsyt Maria. Nainen, äiti, kuningatar, joka kertoo keski- ja varhaismodernilta ajalta peräisin olevien taideteosten kautta tarinan kristikunnan tunnetuimman naisen elämästä. Katsojan eteen on tuotu 1200–1600-luvulta peräisin olevia harvinaisia alttarikaappeja, maalauksia, veistoksia ja esineitä virolaisista ja latvialaisista kokoelmista. Suurin osa niistä on täkäläisen museoyleisön nähtävissä ensimmäistä kertaa. Kaikki näyttelyesineet ovat peräisin keskiaikaisen Liivinmaan (nykyisen Viron ja Latvian) pyhätöistä, ja niiden elämä liittyy tiiviisti paikallishistoriaan. Ne ilmentävät hyvin Neitsyt Marian merkitystä ja läsnäoloa täkäläisessä kulttuurimuistissa. Taideteokset avaavat katsojalle Neitsyt Marian suvun ja sukupuun taustaa ja hänen rooliaan Jumalanäitinä Raamatun kertomuksissa. Ne paljastavat myös hänen kuvaamisensa monimerkityksisyyden ja sen, miten tunteisiin vetoavia kuvat tuon ajan katsojille olivat. Näyttely tarkastelee myös Neitsyt Marian merkityksen muuttumista reformaation jälkeen.

Kristuksen temppeliintuominen. Maalaus alttarikaapista. Alkuperäinen sijaintipaikka: Sebensteinin linna Wiener Neustadtin lähistöllä. Liechtensteinin linnan mestari. Noin 1455. Viron taidemuseo

Näyttelyssä on esillä vanhimpia ja arvokkaimpia keskiaikaisia taideteoksia Virosta ja Latviasta, mm. Neitsyt Maria ja Kristuslapsi -veistos (1270-luku) Kaarman kirkosta sekä Neitsyt Mariaa lapsivuoteessa kuvaava veistos (1300-luvun jälkipuolisko) Vormsista. Jälkimmäinen on ikonografinen harvinaisuus koko Euroopan tasolla. Virossa on ensi kertaa näytteillä kaksi Ruhnun kirkossa sijainnutta 1300-luvun alun veistosta Latvian historiallisesta museosta. Samasta kokoelmasta on näyttelyyn saatu hiekkakivinen surevaa Neitsyt Mariaa esittävä veistos (n. v. 1400), joka on Baltian maiden kauneimpia keskiaikaisia veistoksia. Harvinaisuuksien joukossa on myös Tallinnan kaupunginarkiston kokoelmaan kuuluva käsikirjoitus 1200–1300-luvulta, jossa on Neitsyt Marian sukupuuta kuvaava piirros. Tallinnassa Jahu-kadun arkeologisissa kaivauksissa vuonna 2018 löydetyt 1400-luvun pienet pyhimysveistokset ja koristelaatat ovat esillä ensimmäistä kertaa. Nähtävillä on myös harvinaisia hopeisia ja kultaisia miniatyyriesineitä: keskiaikaisia medaljonkeja ja sormuksia. Yhden osan näyttelystä muodostavat Nigulisten museon perusnäyttelyyn kuuluvat teokset, joita avataan Neitsyt Mariaa käsittelevillä tarinoilla ja kertomalla tavoista, joilla hänelle on osoitettu kunnioitusta.

Kuraattori: Merike Kurisoo

Näyttelyarkkitehti: Liis Lindvere

Graafinen suunnittelija: Tuuli Aule

Näyttely on esillä 26.4.2020 saakka