OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Kierrätys haltuun: Opas kosmetiikkajätteen lajitteluun

Asenteet ovat muuttumassa ja kestävyys on kasvava trendi myös kauneuden maailmassa. Muovin käyttöä kosmetiikan tuotannossa on vähennetty ja markkinoille on ilmestynyt uusia ympäristöystävällisiä tuotemerkkejä.

Moni meistä kierrättää jo keittiössä, mutta vaikka kosmetiikka-alan pakkausmateriaaleihin kiinnitetään entistä enemmän huomiota, on ihon- ja hiustenhoitotuotteiden kierrätys vielä lapsenkengissä. Yksi ongelma on, ettei kuluttajilla välttämättä ole riittävästi tietoa siitä, miten monimutkaiset pakkaukset hävitetään oikeaoppisesti. Koska on tärkeää osata kierrättää oikein, Stylist julkaisi kosmetiikkajätteen lajittelua koskevan oppaan.

Mitä voi kierrättää

Hiustenkuivaimet ja suoristusraudat

Sähkölaitteita, kuten hiustenkuivaimia ja suoristusrautoja ei yleensä ajatella kierrätyskelpoisina esineinä. Sähkölaitteiden kierrätys ei toki kotona onnistu, mutta sähkö- ja elektroniikkalaitteita voi kierrättää maksutta niille tarkoitetuissa keräyspisteissä. Jos laite toimii yhä, kannattaa se lahjoittaa vaikkapa kierrätyskeskukselle tai myydä eteenpäin verkossa.

Shampoo- ja hoitoainepullot

Shampoo-, hoitoaine- ja suihkugeelipullojen valmistusmateriaali riippuu paljon tuotemerkistä. Muovipullot ovat yleensä kierrätettäviä. Irrota pullosta mahdolliset mahdollisesti korkit ja kannet ja huuhtele pullo. Tarkista, löytyykö pakkauksesta kierrätyssymboli.

https://www.instagram.com/p/Bvj0qKuAhB-/?utm_source=ig_embed

Suihkepullot

Suihkutettavien deodoranttien ja hiuslakkojen aerosolipullot on usein valmistettu teräksestä tai alumiinista. Jos pakkaus on täysin tyhjä, se voidaan kierrättää. Irrota korkit ja muut irrotettavat osat ja lajittele pullo metallijätteeseen. Tuotteet, jotka eivät ole tyhjiä, lukeutuvat vaaralliseen jätteeseen. 

Meikkivoidepullot

Suurin osa meikkivoidepulloista on valmistettu lasista tai kierrätettävästä muovista. Lasiset kosmetiikkapakkaukset valmistetaan usein erikoiskäsitellystä lasista, minkä vuoksi niitä ei voi välttämättä lajitella lasinkeräykseen. Tarkista pakkausmerkinnöistä, voiko pakkauksen kierrättää. Valitettavasti pulloissa käytettäviä pumppuja ei voi kierrättää, joten se on poistettava ennen pakkauksen laittamista kierrätysastiaan. Pumput kuuluvat sekajätteeseen.

Meikkipaletit

Meikkipaletit ovat ongelmallisia, koska ne sisältävät usein peilejä ja magneetteja, joita ei voida kierrättää. Tarkista paletin etiketistä, onko pakkauksessa käytetty materiaali kierrätettävää. Poista kaikki ei-kierrätettävät osat ja hävitä ne erikseen.

Ripsiväriputkilot

Ripsiväriputkilot on useimmiten valmistettu kierrätettävistä materiaaleista. Tuubin harjaosa sen sijaan ei yleensä ole kierrätettävissä. Maailmalla jotkut hyväntekeväisyysjärjestöt tosin vastaanottavat käytettyjä ripsiväriharjoja, joita käytetään pienten villieläinten turkisten hoidossa.

https://www.instagram.com/p/BTITUszFJ44/?utm_source=ig_embed

Mitä ei voi kierrättää

Puhdistusliinat

Puhdistusliinat eivät yleensä ole kierrätettäviä ja niiden turhaa käyttöä tulisi välttää. Jos et voi kuvitella elämää ilman puhdistusliinoja, Nivea valmistaa myös biohajoavia versioita, jotka hajoavat 28 päivässä.

Kynsilakkapullot

Kynsilakat, kynsilakanpoistoaineet ja hajuvedet ovat vaarallista jätettä.  Kynsilakoissa käytetään myrkyllisiä aineita, joiden vuoksi huuhdeltujakaan lasipulloja ei voida kierrättää.

Meikkisiveltimet

Meikkisiveltimet on valmistettu hienoista nylon-, muovi- tai eläinperäisistä karvoista, joten niitä ei yleensä voida kierrättää. Siveltimistä kannattaakin pitää hyvää huolta, jotta ne kestävät käytössä pidempään. Hävitä vanhat siveltimet muun sekajätteen mukana.

Tarkista aina kierrätysmerkit tuotteen pakkauksesta. Esimerkiksi Recycle Now-sivusto tarjoaa hyödyllistä tietoa yleisimmistä eurooppalaisista merkinnöistä.

https://www.instagram.com/p/BnYWDQxgz3E/?utm_source=ig_embed

Lähde: Stylist, Instagram, Recycle Now