OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Koronavuosi 2020 oli pullonpalautusten huippuvuosi – asiakkaat palauttivat 614 miljoonaa tölkkiä ja pulloa kiertoon K-kaupoissa

Ihmisten kotona viettämä aika, ruokailu ja etätyöskentely näkyvät pullonpalautuksissa. Koronavuonna 2020 K-ruokakauppojen yhteydessä oleviin pullonpalautusautomaatteihin palautettiin ennätykselliset noin 614 miljoonaa pantillista tölkkiä ja pulloa.

K-ruokakauppojen asiakkaat palauttivat vuonna 2020 yhteensä noin 614 miljoonaa kappaletta tölkkejä ja pulloja kiertoon. Palautettujen pantillisten juomapakkausten lukumäärä kasvoi lähes 10 prosenttia edellisvuodesta 2019, jolloin tölkkejä ja pulloja palautettiin K-ruokakauppoihin yhteensä noin 562 miljoonaa kappaletta.

Suomalainen panttiin perustuva palautusjärjestelmä on maailmalla harvinaisuus, ja Suomi onkin maailman ykkösmaita juomapakkausten kierrätyksessä. K-Citymarket Kupittaalla rikottiin jopa pullonpalautusten maailmanennätys lokakuussa 2020, kun tölkkejä ja pulloja palautettiin ennätykselliset 33 328 kappaletta yhteen laitteeseen yhden vuorokauden aikana.

’’Juomapakkausten palautusasteet ovat Suomessa erittäin korkeat, sillä yli 90 prosenttia pulloista ja tölkeistä päätyy kiertoon. Viime vuonna juomien kulutus kotioloissa lisääntyi ja tätä kautta myös juomapakkausten palautukset ovat lisääntyneet entisestään ’’, kertoo Palpan johtaja Tommi Vihavainen.

Yhä useampi pullo pantillinen

Kiertotalouden edistäminen on yksi K-ryhmän vastuullisuustyön kulmakivistä ja kierrätys tärkeä osa sitä. Pantilliset pullot ja tölkit ovat oiva kannustin kierrätykseen, ja viime vuosien aikana yhä useampia K-ryhmän omien merkkien tuotteita onkin pakattu pantillisiin pulloihin. Esimerkiksi Pirkka juomatiivistepullot, tuorepuristettujen mehujen muovipullot sekä Pirkka Parhaat smoothie-pullot ovat nykyisin pantillisia.

’’Kierrätys on avainasemassa, jotta materiaalit saadaan kiertoon ja hyödynnettyä uusiin tarkoituksiin. Esimerkiksi muuttamalla Pirkka juomatiivistepullot pantillisiksi saamme noin 40 tonnia muovijätettä palautumaan kiertoon’’, sanoo K-ryhmän päivittäistavarakaupan vastuullisuusjohtaja Timo Jäske.

Pullonpalautus on helppo ekoteko

Palautetut tölkit ja pullot saavat uuden elämän ja säästävät luonnonvaroja, kun arvokkaat raaka-aineet hyödynnetään muualla. Lähes loputtomiin uudelleen käytettäviä alumiinitölkkejä voidaan esimerkiksi hyödyntää suoraan uusien tölkkien valmistuksessa, kun taas värittömät muovipullot muuntuvat vaikkapa sadetakkien materiaaliksi. Suomessa kulutetuista pantillisista muovipulloista 93 prosenttia kelpaa uusien pullojen valmistamiseen. Kierrätyspullot kannattaa palauttaa korkillisina, jotta myös korkit saadaan kiertoon.

Kierrätyslasipullojen ja -alumiinitölkkien uusiovalmistus on myös huomattavasti energiatehokkaampaa kuin uudesta raaka-aineesta valmistettujen juomapakkausten. Esimerkiksi kierrätetystä tölkkimateriaalista valmistetun tölkin tuotantoon kuluu energiaa vain 5 prosenttia verrattuna uudesta raaka-aineesta valmistettuun tölkkiin.

Juomapakkausten palauttaminen on helppo ympäristöteko, joka käy vaivattomasti ostosreissun yhteydessä omassa K-ruokakaupassa. Entistä sujuvampaa pullonpalautuksesta tekevät lukuisissa K-Citymarketeissa käyttöönotetut Tomran R1-pullonpalautuslaittet, joihin voi kaataa yli sata tölkkiä ja muovipulloa kerrallaan.