OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Heikki Salonen

Neste ja Hesburger aloittavat merkittävän kiertotalousyhteistyön ‒ yli 300 ravintolan paistoöljy uusiutuvaksi dieseliksi

Neste ja kotimainen Hesburger-ravintolaketju aloittavat merkittävän kiertotalousyhteistyön. Jatkossa yli 300 Hesburger-ravintolasta Suomessa ja Baltiassa kerättävä käytetty paistoöljy kierrätetään uusiutuvaksi dieseliksi. Yhteistyön myötä Hesburger siirtyy käyttämään Neste MY Uusiutuva Diesel™ -polttoainetta valtaosassa kuljetuksiaan Suomessa ja vähentää Nesteen tiedotteen mukaan näissä kuljetuksissa kasvihuonekaasupäästöjä jopa 90 % verrattuna fossiilisen dieselin käyttöön.

– Pienennämme päästöjämme panostamalla esimerkiksi kasviproteiinituotteisiin ja energiatehokkuuteen sekä suunnittelemalla kuljetukset järkevästi. Myös kierrätys ja kiertotalous ovat olleet pitkään tärkeitä painopisteitä toimintamme kehittämisessä, ja kiertotalousyhteistyö kumppanimme Nesteen kanssa on oiva jatkumo sille. Suomen, Viron, Latvian sekä Liettuan ravintoloistamme kertyy vuositasolla jopa 420 tonnia käytettyä paistoöljyä, joka kerätään ja kuljetetaan mahdollisimman ilmastoystävällisesti. Neste valmistaa käytetystä paistoöljystä ja muista uusiutuvista jäte- ja tähderaaka-aineista uusiutuvaa dieseliä, jota käytetään myös Hesburgerin kuorma-autoissa. Öljyn kerääminen tehdään paluukuorman mukana, joten se ei aiheuta lisää ajokilometrejä, kertoo Hesburgerin viestintäpäällikkö Heini Santos tiedotteessa.

Nesteen uusiutuvan dieselin käyttöön siirtyvät Hesburgerin raaka-aineita kuljettavat ajoneuvot ajavat yhteensä vuosittain noin 680 000 kilometriä. Korvaamalla fossiilisen dieselin Nesteen uusiutuvalla dieselillä vuotuinen kasvihuonekaasupäästövähennysten määrä vastaa jopa 350 henkilöauton poistamista Suomen tieliikenteestä vuodeksi.

Vain 6 % suomalaisista kokee ilmastoteot helppoina oman kodin ulkopuolella

Neste ja Hesburger toteuttivat syyskuussa 2021 ilmastotekoja koskevan kuluttajatutkimuksen tuhannelle suomalaiselle. Vastaajista 52 % oli sitä mieltä, että ilmastoon liittyvät arjen teot ovat helpompia omaan kotiin ja asumiseen liittyvissä asioissa. Kodin ulkopuolella, esimerkiksi liikkuessa, matkustaessa tai ravintolassa syödessä, ilmastoteot koetaan huomattavasti vaikeampina. Vastaajista 65 % oli sitä mieltä, että yritykset ja kuluttajat jakavat vastuun ilmastoteoista.

– Konkreettisia tekoja ja tiivistä yhteistyötä yritysten välillä tarvitaan ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. Kiertotalousyhteistyö Hesburgerin kanssa on konkreettinen esimerkki siitä, mitä yhteistyöllä voidaan saada aikaan vastuullisuuden edistämiseksi, sanoo Nesteen Marketing & Services -liiketoiminnan vastuullisista kumppanuuksista vastaava Heidi Peltonen.

Lähde: Neste Oyj