OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Kuusi hyvää syytä pulahtaa kylpyyn

Pikainen aamusuihku tekee tehtävänsä arjen kiireessä, mutta mikään ei voita ylellistä kylpyhetkeä. Pitkän kaavan mukaan peseytyminen on kuin rituaali, jonka aikana mieli saa rentoutua ja pulssi laskea. Vaahtokylpy saattaa kuulostaa turhalta luksukselta, mutta kylpemisellä on ollut vuosisatojen ajan eri kulttuureissa tärkeä rooli syystä. Sillä on nimittäin useita terveyttä edistäviä vaikutuksia.

Poosh listasi kuusi hyvää syytä pulahtaa kylpyyn.

Kylpy tekee hyvää aivoillesi

Kuumaan kylpyyn meneminen tuntuu hyvältä etenkin talven pakkassäillä. Kylpeminen todella teke hyvää sekä keholle että mielelle; se nimittäin saa serotoniinin virtaamaan aivoissa. Tällä hyvän olon hormonilla on tärkeä rooli muun muassa mielialan säätelyssä, stressinhallinnassa ja unirytmissä. Rentouttava kylpy illalla onkin mitä parasta unilääkettä.

Nukut paremmin

Kuten sanottu, iltakylpy auttaa nukahtamaan. Kun vietät aikaa lämpimässä kylvyssä, kehon lämpötila nousee, mutta kylvystä noustessasi keho jäähtyy nopeasti. Tällöin kehoon alkaa erittymään unihormoni melatoniinia. Halutessasi voit vielä kruunata kylpyhetken antamalla itsellesi pienen hieronnan kosteusvoidetta levittäessäsi. Sitten vain suorin tein sänkyyn.

Kylvyllä on tulehdusta ehkäisevä ja vastustuskykyä tukeva vaikutus

Lämpö rentouttaa kipeitä lihaksia ja auttaa lievittämään lihasjännitystä ja jopa päänsärkyä. Kehon passiivisella lämmittämisellä tiedetään olevan tulehdusta ehkäiseviä vaikutuksia. Lisäämällä kylpyyn mineraalisuoloja, voit tehostaa kylvyn palauttavaa ja kudoksia korjaavaa vaikutusta entisestään. Suolakylvyssä mineraalit imeytyvät kehoon kuin elektrolyyttijuomia kittaamalla.

Se poistaa kuona-aineita

Kylpy puhdistaa kehoa sisältä ja ulkoa. Lämpö stimuloi aineenvaihduntaa ja laittaa imunesteet liikkeelle. Siksi kylpeminen tehostaa kuona-aineiden poistumista kehosta. Voit tehostaa kylvyn detox-vaikutuksia lisäämällä kylpyveteen esimerkiksi himalajan suolaa. Muista vain juoda kylvyn jälkeen runsaasti vettä.

Se alentaa verenpainetta

Koska lämmin vesi vilkastuttaa verenkiertoa, kylpy on kuin pieni treenihetki. Oregonin yliopiston tekemässä tutkimuksessa todetaan, että säännöllisesti nautittuna kuumat kylpyt auttavat alentamaan verenpainetta ja vähentämään valtimoiden jäykkyyttä. Jotta saat terveyshyödyistä kaiken irti, kannattaa kylvyssä pysytellä ainakin 20-30 minuuttia.

Se polttaa kaloreita

Tiesitikö, että kylpeminen polttaa myös tehokkaasti kaloreita? Kyllä vain, kuumassa kylvyssä voi polttaa suunnilleen saman verran kaloreita kuin kävelylenkillä! Tokikaan jokaista treenikertaa ei kannata korvata kylvyllä, mutta esimerkiksi palautumispäiviin (tai päiviin, jolloin vain laiskottaa) se sopii täydellisesti.

Lähde: Poosh