OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Energiat kateissa talven jäljiltä? 7 vinkkiä, joiden avulla selätät alavireisyyden

Jokaista väsyttää välillä, mutta jatkuva alavireisyys on asia, johon kannattaa puuttua. Krooninen väsymys voi olla merkki terveysongelmista, kuten anemiasta, kilpirauhasen toimintahäiriöistä tai masennuksesta. Myös talven kaamosoireilu on suomalaisille tuttua. Useimmiten omaan vireystilaan voi onneksi vaikuttaa elämäntavoilla. Verie listasi seitsemän yksinkertaista tapaa kohottaa energiatasoja.

1. Nuku tarpeeksi

Tämä on itsestään selvä ratkaisu väsymykseen. Ilman kunnon yöunia päivän läpi painaminen tuntuu raskaalta. Silti moni meistä nukkuu liian vähän tai epäsäännöllisesti. Jos heräät aamuisin kellonsoittoon aivan tokkurassa ja rättiväsyneenä, on se selvä merkki, että tarvitset enemmän unta. Panosta uneen ja rakennsa iltarutiinisi sellaiseksi, että se edistää unentuloa.

2. Nauti auringosta

Sää on hemmotellut Suomea viime päivät ja se on saanut monen kevätmielelle. Nyt onkin korkea aika jättää kaamosmasennus taakse. Auringonpaiste lisää energisyyttä ja parantaa mielialaa, joten säteistä kannattaa nauttia silloin, kun siihen on mahdollisuus. Muista kuitenkin suojata iho UV-säteilyltä.

3. Vältä sokeriövereitä

Monella on tapana nauttia sokerisia herkkuja energiakadon iskiessä keskellä päivää. Sokeri saattaa piristää väliaikaisesti, mutta vaikutus on lyhytkestoinen ja sen jälkeinen romahdus on raju. Kun nopeasti kohonnut verensokeri lähtee laskuun, iskeee väsymys. Jos tällöinkin hakee helpotusta sokerista, syntyy ikävä kierre. Verensokerin vuoristorata ei tee hyvää elimistölle ja siihen ajautumista tulisi välttää rajoittamalla sokerin syöntiä.

4. Liiku säännöllisesti

Säännöllisen liikunnan on tutkitusti todettu vähentävän väsymystä. Kuulostaa ehkä hullulta, mutta kun olo on veetämätön, kannattaa lähteä liikkeelle. Maltti on kuitenkin valttia. Kevyt tai kohtalainen rasitus piristää, mutta liian rankka treeni voi viedä loputkin mehut.

5. Juo riittävästi vettä

Jopa 60 prosenttia kehostamme on vettä, joten ei ole yllättävää, että nesteytyksellä on tärkeä rooli osana hyvinvointiamme. Suun kuivuminen, päänsärky, virtsan tumma väri ja väsymys ovat merkkejä nestehukasta. Se, miten paljon vettä meidän tulisi juoda päivässä, on yksilöllistä. Asiaan vaikuttavat muun muassa kehon koostumus, fyysisen aktiivisuuden määrä ja se, miten paljon nestettä nautimme muiden juomien ja ruokien kautta. Yleinen nyrkkisääntö on, että vettä olisi hyvä juoda noin kahdeksan lasillista kahdeksan kertaa päivässä.

6. Vähennä alkoholin käyttöä

Lasi viiniä iltaisin saattaa kuulostaa rentouttavalta, mutta alkoholi heikentää unen laatua ja elimistön palautumista. Jo yksi annos alkoholia vaikuttaa negatiivisesti yöuniin, joten alkoholin käyttöä rajoittamalla voi vaikuttaa omaan vireystilaan ja toimintakykyyn seuraavana päivänä.

7. Tapaa tuttuja

Vaikka se on pandemia-aikana saattanut monelta unohtua, me ihmiset olemme sosiaalisia olentoja. Kaipaamme toisten seuraa ja saamme siitä energiaa. Etenkin ekstrovertit tuntevat olonsa huomattavasti energisemmäksi vietettyään aikaa muiden ihmisten kanssa, mutta myös introvertit tarvitsevat seuraa. Vaikka et viihtyisi suuressa ryhmässä, kahdenkesinen juttutuokio hyvän ystävän kanssa piristää mieltä kummasti. Yksinäisyyden puolestaan on osoitettu altistavan esimerkiksi unettomuudelle ja masennukselle.

Lähde: Verie