Inflaatio yhdistettynä raaka-ainepulaan on saanut elintarvikkeiden hinnat nousemaan. Verkkokauppa Matsmart listaa nyt parhaat vinkkinsä siihen, miten kuluttajat voivat vähentää ruokakustannuksiaan hintojen noustessa.
Matsmartin liiketoimintamalli perustuu hävikkiruuan ja muiden tuotteiden pelastamiseen. Nämä voivat olla tuotteita, joissa on väärin painettuja etikettejä, jotka ovat poistumassa myynnistä tai joiden parasta ennen -päiväys on menossa umpeen. Tällaisia tuotteita myydään huomattavasti edullisemmalla hinnalla kuin normaalisti. Tänä vuonna Matsmartilla on nähty elintarvikkeiden hintojen nousun myötä ihmisten lisääntynyt kiinnostus hintatietoiseen ostamiseen.
“Suomalaiset ovat tulleet tietoisemmiksi ruokakustannuksistaan. Sellaiset ihmiset, jotka aikaisemmin eivät miettineet paljonko rahaa ruokaan menee, ovat nykyisin tietoisempia siitä, miten tehdä ostoksia säästeliäästi. Ihmiset, joilla aikaisemminkin oli vaikeuksia saada rahat riittämään, ovat nykyään valitettavasti entistäkin enemmän pulassa. Tilanne on hankala ja vaikuttaa jokapäiväiseen elämäämme”, kertoo Matsmartin Pohjoismaiden-liiketoiminnasta vastaava Josefin Fridstrand.
Kesäkuussa inflaatio nousi jo 7,8 prosenttiin. On kuitenkin olemassa järkeviä tapoja pienentää ruokamenoja, vaikka hinnat nyt nousevatkin.
Matsmartin kuusi vinkkiä pienempiin ruokakustannuksiin:
1. Syö enemmän kasviksia – planeetan ja lompakon hyväksi. Lisäämällä ruokavalioon enemmän kasviksia muutamana päivänä viikossa, pysyvät ruokakustannukset matalammalla. Varsinkin, jos teet ostokset satokauden aikana ja suunnittelet annoksia esimerkiksi juuresten ja palkokasvien pohjalta, jotka ovat usein sekä täyttäviä että pitävät nälkää pitkään. Kasvisruoka on myös ilmastoystävällistä.
2. Suunnittele hyvissä ajoin. Tee ruokalistoja useiksi viikoiksi eteenpäin. Osta samalla kertaa isompia määriä ja pakasta kaikki ne tuotteet, jotka ovat pakastettavissa. Laita viikoittaiselle ostoslistalle ainoastaan tuoretuotteet. Isompia pakkauskokoja valitsemalla saa yleensä pienemmän kilohinnan samalle tuotteelle.
3. Ole joustava ja pidä silmät avoinna. Pidemmän aikavälin suunnittelun ohella on hyvä seurata päivän tarjouksia ja alennuksia. Älä keskity ainoastaan tiettyyn tuotemerkkiin, vaan käytä tilaisuus hyväksesi, ja osta vastaava, edullisempi tuote toiselta merkiltä. Usein käytettyjen tuoretuotteiden kohdalla kannattaa hyödyntää myös umpeen menevät parasta ennen -päiväyksen tuotteet.
4. Syö mitä ostat. Suomalaiset heittävät vuosittain pois noin 20–25 kiloa ruokaa henkilöä kohden. Nelihenkisen perheen kohdalla tämä vastaa noin 500 euroa vuodessa*. Useimmat kotitaloudet voisivat säästää huomattavasti, mikäli ruuanlaitto suunniteltaisiin niin, että kaikki ostettu ruoka myös syötäisiin. Useimmat elintarvikkeet kestävät paljon pidempään, kuin mitä parasta ennen -päiväys kertoo. Tarkista siis ruuan ulkonäkö, tuoksu ja maku ennen kuin heittäisit sen turhaan pois.
5. Osta verkkokaupasta. Säästä rahaa ostamalla verkkokaupoista. Voit rauhassa vertailla hintoja eri toimijoiden välillä ja valita siten edullisimmat tuotteet ostoskoriisi. Verkkokaupassa voi myös helpommin välttää heräteostoksia. Lisäksi todennäköisesti säästät mahdollisista toimituskuluista, kun otetaan huomioon nykyiset polttoaineen hinnat. Kotiinkuljetus voi usein tulla halvemmaksi, kuin omalla autolla ajaminen kauppaan ja takaisin.
6. Tutki pakkauskokoja. Elintarvikkeiden hintojen noustessa valmistajat usein pienentävät pakkauskokoja hintojen nostamisen sijaan. Ilmiötä kutsutaan termillä shrinkflation. Kannattaa myös verrata, minkäkokoisessa pakkauksessa samankaltaiset tuotteet myydään. Jos saat enemmän vastinetta rahalle, kannattaa vaihtaa tuotemerkkiä.
* https://www.saasyoda.fi/ruokah%C3%A4vikki-suomessa
Lähde: Matsmart
Jatka lukemista
Kesän makuelämyksiä.
Yksinkertainen kesäinen Salsa
Hoitovaihtoehdot urheilijoille polvikipujen voittamiseksi