Mitä enemmän meille kertyy ikää ja kokemusta, sitä valikoivampia tapaamme olla ystävien suhteen. Varsinkin kiireisten ruuhkavuosien keskellä sosiaalisten suhteiden solmiminen ja vaaliminen on haastavaa, sillä aikaa ja energiaa on rajallisesti. Vaikka hyvän päivän tuttuja mahtuu elämään rajaton määrä, useimmilla on syviä ystävyyssuhteita vain muutamia kerralllaan. Hyvän ystävyyssuhteen ylläpitäminen vaatii paljon, mutta se myös antaa paljon, sillä ne ovat tutkitusti hyväksi henkiselle hyvinvoinnin ja terveydelle. Siksi on ihan järkevää, että ystävät valitaan huolella. Lifestyle-sivusto Pooshin mukaan ystävyyksien solmimista voisikin verratta deittailuun. Tapaamme jatkuvasti uusia ihmisiä, mutta vain harva heistä jää rinnalle kulkemaan. Monet tuttavat kaikkovat, kun elämässä tulee vastoinkäymisiä. Pahimmillaan he ajavat omaa etuaan sinun kustannuksellasi. Oikea ystävä tarjoaa tukea ja turvaa vaikeinakin aikoina. Syvät ystävyyssuhteet ovat yksi elämän ja hyvinvoinnin peruspilareista.
Hyvän ystävän tunnistaa omia tunteita kuuntelemalla. Poosh listasi myös muutaman kysymyksen, joiden ääreen pysähtyminen auttaa hahmottamaan, ketkä ovat oikeasti arvokkaita ystäviä.
Miltä sinusta tuntuu ystäväsi seurassa?
Ajatus hyvän ystävän tapaamisesta ei aiheuta hermostuneisuutta eikä ahdistusta. Hän ei tuomitse sinua, eikä sinun tarvitse yrittää tehdä häneen vaikutusta. Laatukaika hyvän ystävän kanssa antaa sinulle positiivista energiaa. Sen sijaan on varoitusmerkki, jos tunnet olosi lopen uupuneeksi tai alakuloiseksi yhdessä vietetyn ajan jälkeen.
Viihdytkö hänen seurassaan eri tilanteissa?
Jotkut tuttavuudet kuuluvat vain tiettyihin tilanteisiin. Kenties tapaat heitä vain töissä tai törmäät heihin illanriennoissa. On ihan normaalia, että kavereita on moneen tarkoitukseen. Parhaat ystävät kuitenkin kuuluvat joka päivään ja normaaliin arkeen. Heidän kanssaan kaikki on hauskempaa, oli kyse sitten seikkailuntäyteisestä lomamatkasta tai rauhallisesta illasta kotisohvalla.
Voitko olla oma itsesi?
Hyvän ystävän seurassa ei tarvitse esittää, vaan saat oikeasti olla oma itsesi. Jos huomaat yrittäväsi mukautua tiettyyn rooliin miellyttääksesi jotakuta, ei kyseessä ole aito ystävyys. Ystävyydestä ei pitäisi aiheutua paineita. Tosiystävä hyväksyy ja rakastaa sinua juuri sellaisena kuin olet.
Tuetteko toistenne kasvua?
Hyvät ystävät toivovat toisilleen parasta ja tukevat toisiaan täysin rinnoin. Oikea ystävä haluaa auttaa sinua onnistumaan tavoitteissasi. Jos koet teidän olevan pikemminkin kilpasiskoja, tai pelkäät toisen keplottelevan omaa etuaan sinun kustannuksellasi, on selvää, että väliltänne puuttuu luottamuksellinen suhde. Ilman luottamusta ei ole ystävyyttä.
Onko suhteenne vastavuoroinen?
Hyvä ystävyyssuhde on vastavuoroinen. Tämä ei tarkoita, että jokaisen keskustelun pitäisi olla tasaveroinen. On luonnollista, että joskus toisella on vaikeampaa kuin toisella. Oikea ystävä on tukenasi silloin, kun sinulla on vaikeaa, ja vastavuoroisesti ystävä saa nojata sinuun silloin, kun hän sitä tarvitsee. Jos joku ottaa sinuun yhteyttä vain silloin, kun hän tarvitsee apuasi, mutta muuten hänestä ei kuulu, suhteesta puuttuu tasapaino. Tällainen ihmissuhde todennäköisesti vain kuluttaa energiavarantojasi ilman, että saat siitä mitään vastineeksi. Muista, että hyvä ystävyyssuhde antaa vähintään yhtä paljon kuin se ottaa!
Lähde: Poosh
Jatka lukemista
Kesän makuelämyksiä.
Hoitovaihtoehdot urheilijoille polvikipujen voittamiseksi
Säästä sähköä