Talviloma kolkuttelee ovella ja houkuttelee suomalaiset ulos kimmeltäville hangille ja aurinkoisille laskettelurinteille. Pimeän kauden jälkeen on tärkeää muistaa silmien ja herkän silmänympärysihon suojaaminen asianmukaisesti.
Vaikka talvi- ja kevätauringon UV-säteily ei Suomessa riitäkään ruskettamaan ihoa, on sen vaikutukset silmille syytä ottaa tosissaan. Auringon voimakas UV-säteily voi vaurioittaa silmiä talvellakin, jolloin säteilyä myös heijastuu eri pinnoista, kuten lumesta ja jäästä.
UV-säteily voi aiheuttaa tilapäistä haittaa esimerkiksi lumisokeuden tai migreenin muodossa. Lumisokeus, eli silmän sarveiskalvon tulehdus on lumesta heijastuvan kirkkaan auringon aiheuttama vaiva, jonka merkkejä ovat roskan tunne silmässä, valonarkuus, vetisyys ja punoitus. Joillain auringonvalo provosoi migreeniä ja erityisesti kirkas kevättalven aurinko saattaa laukaista migreenikohtauksen.
– Silmät on tärkeää suojata aurinkolaseilla, jotta näiltä tilapäisiltä haitoilta vältyttäisiin. Toisaalta auringon uv-säteily voi myös aiheuttaa pidemmälle ulottuvia seurauksia, kuten lisätä silmäpohjan rappeuman riskiä tai nopeuttaa harmaakaihin kehittymistä, muistuttaa Specsaversin johtava optikko Oskari Lehvonen.
Lasten ja nuorten silmät on erityisen tärkeää suojata aurinkoisella kelillä, sillä ne ovat herkemmät valolle. Lapset viettävät usein aikuisia enemmän aikaa ulkona ja lisäksi lapsilla on luonnostaan suuremmat pupillit sekä kirkkaat väliaineet, jolloin UV-säteily pääsee helpommin syvemmälle silmään.
Aurinkolaseja on valittavissa monissa eri malleissa ja väreissä.
– Linssien väri ei kerro niiden UV-suojasta, mutta linsseillä on muita ominaisuuksia, joita kannattaa miettiä niitä valitessa. Aurinkolasien linssien tärkein ominaisuus on kuitenkin UV-suoja. Linssien lisäksi huomiota kannattaa kiinnittää myös kehysten kokoon; myös herkkä silmänympärysiho tarvitsee suojaa auringolta, Oskari Lehvonen muistuttaa.
Aurinkolasien valinnassa kannattaa ottaa muutama seikka huomioon. Oskari Lehvonen antaa vinkit oikeanlaisten linssien valintaan:
- Valitse linssin väri käyttötarkoituksen mukaan. Ruskean ja harmaan sävyt sopivat hyvin ajamiseen ja yleiskäyttöön. Ruskea linssi toimii erinomaisesti pilvisinä päivinä eikä usein pimennä yhtä paljon kuin harmaa. Rinteeseen voi valita myös kellertävän, kontrasteja korostavan linssin tai sinisen erikoisvärin, joka suojaa myös tehokkaasti häikäistymiseltä. Vihertävä linssi tarjoaa korkean kontrastin ja pitää värisävyt melko luonnollisena.
- Tarkista UV-suoja. Linssin värillisyys ei takaa, että niissä on tarvittava UV-suojaus, vaikka monet niin uskovatkin. Lain mukaan kaikissa Suomessa myytävissä aurinkolaseissa on oltava UV suoja, mutta on tärkeä varmistaa, että kehyksissä on CE- tai UV400-merkintä. Ne takaavat, että lasit suojaavat UVA- ja UVB-säteiltä täydellisesti.
- Liukuvärjätyissä linsseissä sävy on yläreunassa tummempi kuin alareunassa. Liukuvärjätyt linssit sopivat erityisesti ajamiseen, sillä tummempi yläreuna suojaa kirkkaalta auringonvalolta ja vaaleampi alaosa helpottaa kojetaulun näkemistä. Liukuväri on kätevä myös puolipilvisellä säällä.
- Polarisoivat linssit poistavat heijastuksia, jotka tulevat vaakasuuntaisista pinnoista, kuten tiestä, vedenpinnasta ja lumesta. Lisäksi ne parantavat kontrastia, värinäköä, yleistä näkyvyyttä ja näkömukavuutta.
- Sään kirkkaus määrittää linssin tummuuden. Mitä aurinkoisempi keli, sen tummemmat linssit kannattaa valita.
Lähde: Specsavers
Jatka lukemista
Kesän makuelämyksiä.
Hoitovaihtoehdot urheilijoille polvikipujen voittamiseksi
Säästä sähköä