OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Pääsiäismunat voivat aiheuttaa koiralle myrkytyksen

Pääsiäinen on hyvän ruoan, suklaamunien ja herkuttelun aikaa. Useimmat pääsiäisruoat eivät kuitenkaan sovi koiran vatsalle, ja esimerkiksi tumma suklaa voi aiheuttaa jopa hengenvaarallisen myrkytystilan. Koiratalouksissa suklaat kannattaa aina säilyttää koiran ulottumattomissa.

Palmusunnuntaina moni koti täyttyy suklaamunista, kun pienet virpojat kiertävät herkkujen toivossa ovelta ovelle. Pääsiäismunia piilotetaan lapsille etsimisleikkeihin, ja tällöin myös perheen koira saattaa huomaamatta osallistua leikkiin, löytää ja syödä suklaamunia.

Pääsiäismunan suklaa sisältää koiralle myrkyllistä ainetta teobromiinia. Mitä tummempaa suklaa on, sitä enemmän teobromiinia se sisältää ja sitä vaarallisempaa se on koiralle. Lisäksi pääsiäismunan sisällä piilevä muovinen yllätys saattaa päätyä koiran suolistoon ja aiheuttaa ongelmia.

Kuinka suuri määrä suklaata on vaaraksi?

Koiran suklaan sietokyky on yksilöllistä, mutta yleisesti ottaen 10-kiloinen koira voi saada myrkytyksen oireita syötyään 100–150 g maitosuklaata tai 40-50 g tummaa makeaa suklaata. Myrkyllinen annos riippuu suklaan kaakaopitoisuudesta, joten tumma makeuttamaton leivontasuklaa aiheuttaa oireita pienemmällä annoksella.

Yleisimpiä suklaamyrkytyksen oireita ovat esim. kuolaaminen, oksentelu, vatsavaivat, erityisen kova jano ja pissahätä. Mikäli koira on syönyt tai on saattanut syödä suklaata, on hyvä tarkkailla sen vointia ja ottaa yhteyttä eläinlääkäriin, jos koiralla ilmenee myrkytyksen oireita.

Ihmisten herkut eivät yleensä sovellu koirille

Moni haluaa hemmotella koiriaan juhlapyhinä antamalla niille ruoantähteitä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että ihmisten ruoat sisältävät usein paljon rasvaa ja suolaa, jotka voivat aiheuttaa koiralle vatsavaivoja. Kypsennetyt luut eivät myöskään ole koiralle hyväksi – sama koskee kalanruotoja ja siipikarjan luita.

Hiivaa sisältävät taikinat eivät myöskään sovi koiralle, sillä hiiva voi alkaa käydä koiran vatsassa. Taikina voi turvota, tuottaa kaasua ja alkoholia ja siten tuottaa koiralle humalaa muistuttavan sekavan olotilan sekä turvotusta. Taikinoissa käytetyt mausteet ja muut aineosat voivat yhtä lailla aiheuttaa vatsavaivoja koiralle.

Sijoita siis lampaanviulu ja pääsiäisleivonnaiset koiran ulottumattomiin ja varmista, ettei koira pääse nappaamaan luita tai ruoantähteitä esimerkiksi roskiksesta.

Myrkytyksen oireet saattavat näkyä vasta myöhemmin

Mikäli koira syö jotain sopimatonta, on hyvä seurailla koiran vointia. Myrkytyksen oireet riippuvat siitä, mitä koira on syönyt ja kuinka paljon.

Tavallisia myrkytyksen oireita ovat muun muassa vatsavaivat kuten oksentelu ja ripuli, levottomuus, tihentynyt hengitys tai apaattisuus. Oireet voivat ilmetä pian syömisen jälkeen, mutta toisinaan oireet näkyvät vasta myöhemmin. Esimerkiksi suklaamyrkytyksen oireet näkyvät yleensä ensimmäisten 4–24 tunnin kuluessa.

Lievissä tapauksissa tai jos et ole varma, onko koiran syömä aine sille vaarallista, voi ottaa yhteyttä etäeläinlääkäriin – monet vakuutusyhtiöt tarjoavat digitaalisen eläinlääkäripalvelun asiakkaittensa käyttöön veloituksetta.

Jos koiran yleisvointi heikkenee, koira alkaa oksennella tai ripuloida, tulee aina ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Akuuteissa tapauksissa koira on hyvä viedä välittömästi lähimmälle avoinna olevalle eläinlääkäriasemalle.

Agria Eläinvakuutus