OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Pienikin määrä ksylitolia on koiralle vaarallista

Ksylitolipitoisten tuotteiden syöminen on koiralle vaarallista ja pienikin määrä ksylitolia voi aiheuttaa koiralle hengenvaarallisen voimakkaan verensokerin laskun. Agria Eläinvakuutus kertoo, millainen määrä ksylitolia on koiralle vaarallista ja mitä oireita ksylitolimyrkytys aiheuttaa. Koirataloudessa ksylitolituotteiden huolelliseen säilytykseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

Ksylitoli on luonnosta peräisin oleva makeutusaine. Sitä esiintyy pieninä pitoisuuksina lukuisissa kasveissa – esimerkiksi mansikka ja banaani ovat ksylitolin luontaisia lähteitä. Myös ihmisen elimistö valmistaa ksylitolia aineenvaihduntatuotteena. Elintarvikekäyttöön ksylitolia valmistetaan kasvien kuitumateriaalista eli ksylaanista.

Ksylitolia käytetään makeutusaineena muun muassa seuraavissa tuotteissa:

  • Purukumi
  • Makeiset
  • Pastillit
  • Lääkkeet ja vitamiinivalmisteet (erityisesti pureskeltavat)
  • Hammastahnat ja suuvedet

Ksylitolimyrkytyksen oireet koiralla

Vaikka ihmisille ksylitolilla on positiivisia terveysvaikutuksia, kuten hampaiden reikiintymisen ehkäisy, koiralle ksylitoli on myrkyllistä. Yleisimpiä ksylitolimyrkytyksen oireita ovat oksentelu, heikotus, tärinä, jäykkyys ja kouristelu. Oireet näkyvät yleensä ensimmäisen tunnin aikana. Oireet ja niiden voimakkuus vaihtelevat syödyn ksylitolin määrän mukaan.

Mahdollisen maksavaurion oireet näkyvät vasta ensimmäisen parin vuorokauden aikana. Vaikka koira ei oireilisi heti, kannattaa aina ottaa yhteyttä eläinlääkäriin, kun koira on syönyt vähäisenkin määrän ksylitolia.

Pienikin määrä ksylitolia voi aiheuttaa myrkytysoireita

Vaikka koira söisi vain 0,1 grammaa ksylitolia painokiloa kohden, sille voi kehittyä hypoglykemia eli verensokeri voi laskea vaarallisen alhaiseksi. Jos koira syö ksylitolia 0,5 grammaa painokiloa kohden tai enemmän, kasvaa myös maksavaurioiden riski.

Ksylitolipitoisuus vaihtelee hieman tuotteen mukaan. Purukumeissa ksylitolipitoisuus on yleensä noin 30-70 %, pastilleissa taas noin 50-95 %.

Alla oleva taulukko antaa viitteitä siitä millainen määrä aiheuttaa verensokerin alenemista koiralla:

Koiran
paino
Ksylitolin määrä, joka voi aiheuttaa hypoglykemianPurukumi, ksylitolia
36 %
Purukumi, ksylitolia
68 %
Pastilli,
ksylitolia
50 %
Pastilli,
ksylitolia
95 %
5 kg0,5 g10,521
10 kg1 g213-42
15 kg1,5 g31,553
20 kg2 g426-74
50 kg5 g1051510

Miten toimia, jos epäilet tai tiedät koiran syöneen ksylitolia

Jos koira syö jotain ksylitolipitoista, pyri selvittämään kuinka paljon ksylitolituotetta koira on syönyt, mikä tuote on kyseessä ja mikä on sen ksylitolipitoisuus. Ota yhteyttä aina eläinlääkäriin ja noudata saamiasi hoito-ohjeita.

Jos ksylitolin syömisestä on kulunut yli 30 minuuttia, voit ensiapuna auttaa nostamaan koiran verensokeria antamalla koiralle siirappia tai hunajaa: 1 ruokalusikallinen 5 painokiloa kohden, joko suoraan suuhun tai veteen sekoitettuna. Tarvittaessa hunajan tai siirapin voi myös hieroa suoraan koiran ikeniin, josta se imeytyy nopeammin elimistöön.

Mikäli koira löytää maasta jo pureskellun purukumin ja syö sen, myrkytyksen riski on hyvin pieni. Pureskeltu purukumi ei yleensä sisällä koiralle vaarallisia määriä ksylitolia, koska ksylitoli on jo liuennut ihmisen suussa purukumin pureskelun aikana.

Ksylitolimyrkytyksen ennaltaehkäisy

Paras tapa ennaltaehkäistä ksylitolimyrkytystä on säilyttää kaikki ksylitolipitoiset tuotteet koiran ulottumattomissa. Purukumi ja erilaiset ksylitolipastillit jäävät helposti koiran ulottuville, esimerkiksi käsilaukkuun tai koulureppuun. Erityisesti lapsiperheissä asiaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota ja opastaa lapsia ksylitolituotteiden huolellisessa säilytyksessä.