Domain, eli tuttavallisemmin verkkotunnus, on yksilöllinen osoitetteesi verkossa. Domainin hankinta on tietenkin myös ensimmäinen askel verkkosivujen luomisessa, sillä ilman verkkotunnusta kävijät eivät löydä sivujasi. Domain kannattaa valita huolella, sillä se kertoo sivuston vierailijoille paljon brändistäsi, muistuttaa palveluntarjoaja Wepardi.
Domain on edullinen ja tarpeellinen hankinta vähintäänkin jokaiselle yritystoimintaa harjoittavalle. Yritys, jolla ei ole omaa verkkotunnusta, hukkuu asiakkailta, eikä tunnuksen puuttuminen herätä luottamusta. Vai luottaisitko itse yritykseen, jolla ei ole verkkosivuja tai jonka sivut löytyvät hämäräperäisestä osoitteesta? Sähköposti kannattaa luoda samalla verkkotunnuksella, jotta asiakkaan ei tarvitse ihmetellä gmail-päätteestä saapuvia viestejä.
Millainen siis on hyvä domain?
Domainia kannattaa mahdollisuuksien mukaan miettiä jo siinä vaiheessa, kun yritystä ollaan vasta perustamassa. Silloin on hyvä varmistaa, että haluamasi domain on vapaana ja rekisteröidä se itsellesi hyvissä ajoin. On kurjaa, jos oman yrityksen nimeä kantava verkkotunnus ohjaakin asiakkaat muualle.
Verkkotunnuksen ei silti välttämättä tarvitse olla sama kuin yrityksen nimi. Jos oma nimi on kovin pitkä tai vaikea tavattava, voi ytimekkäämpi tunnus jäädä paremmin asiakkaiden mieleen. Mikäli nimi sisältää ääkkösiä, tulisi verkkotunnukseksi yleisesti ottaen valita versio ilman ääkkösiä.
Entä miten valita oikea domainpääte?
Myös verkkotunnuksen loppuosan valinta voi tuottaa päänvaivaa. Domainpääte on tärkeä niin sivun kävijöiden kuin hakukoneiden takia. .com on ehdottomasti tunnetuin ja suosituin pääte. Se toimii erityisesti silloin, kun sivustolla halutaan tavoittaa kansainvälinen yleisö. Se on myös takuuturvallinen valinta, jos valinnanvaikeus käy ylivoimaiseksi.
.com ei silti ole suinkaan ainoa vaihtoehto. Riippuen siitä, millaista toimintaa sivustolla harjoitetaan, .org- tai .info-pääte voi olla joissakin tapauksissa .comia parempi valinta. Maakohtaiset verkkotunnukset ovat myös erittäin suosittuja ja syystä. Suomalainen .fi-pääte kertoo kävijälle heti, että kyseessä on kotimainen toimija. Niden lisäksi markkinoilta löytyy nykyään lähes rajattomasti erilaisia verkkotunnuspäätteitä. Itselle sopivasta päätteestä voi myös keskustella palveluntarjoajan kanssa.
Hyvä verkkotunnus on loppukädessä omista mieltymyksistä kiinni. Joskus valinta voi tosin olla helppo jo siitä syystä, että jokin toinen domain on jo varattu. Yrityksen voikin olla turvallisinta rekisteröidä sama domain useammalla eri päätteellä. Näin ehkäistään riski, että asiakkaat eksyvät väärään osoitteeseen. Kaikkia mahdollisia domainpäätteitä ei ole tarpeen kahmia, vaan yleisimmät päätteet, kuten .com ja .fi, yleensä riittävät. Jokaisen domainin voi ohjata samoille verkkosivuille.
Lähde: Wepardi
Jatka lukemista
Kesän makuelämyksiä.
Hoitovaihtoehdot urheilijoille polvikipujen voittamiseksi
Säästä sähköä