OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Ulkomaille suuntautuvan automatkailun suosio palannut koronaa edeltävälle tasolle ‒ muista nämä matkalle lähtiessä

Automatkailun suosio palasi viime vuonna korona-aikaa edeltäviin lukemiin. Ulkomaille suuntaavan autoilijan kannattaa suunnitella matkansa huolellisesti, jotta hän välttyy ikäviltä yllätyksiltä.

Autolla tehtiin Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna lähes puoli miljoonaa ulkomaille suuntautuvaa, yöpymisen sisältävää matkaa. Ulkomaanmatkailu jäi koronan vuoksi vähäiseksi vuosina 2020 ja 2021, mutta viime vuonna omalla autolla tehtävän ulkomaanmatkailun suosio nousi takaisin koronaa edeltäviin lukuihin.

Suurin osa suomalaisten ulkomaanmatkoista tehdään lentokoneella tai laivalla, mutta näillä liikennevälineillä tehtävien ulkomaanmatkojen suosio ei ole automatkailun tavoin noussut viime vuonna koronaa edeltävien vuosien tasolle.

Sen sijaan automatkailu kasvatti suosiotaan suhteessa vuosien 2012–2019 keskiarvoon. Vuosina 2012–2019 autolla ajettiin ulkomaille yön yli kestävälle matkalle keskimäärin 430 000 kertaa. Viime vuonna vastaava luku oli 490 000.

– Automatkailun suosio nousi vuonna 2022, vaikka polttoaineiden hinnat olivat ennätyksellisen korkealla. Toisaalta myös lentomatkojen hinnat ovat nousseet ja lentämisen ilmastovaikutuksista puhutaan jatkuvasti enemmän, mikä voi vaikuttaa automatkailun suosion kasvuun ja lentomatkailun suosion laskemiseen, sanoo Fennian ajoneuvo- ja omaisuusvakuutuspalveluista vastaava johtaja Mikko Pöyhönen.

– Autoillen sattuvat vahingot ovat ulkomailla hyvin samantyyppisiä kuin Suomessakin. Tyypillinen ulkomailla sattunut vahinko on autoon tullut tekninen vika ja auton hinaus korjaamolle, tai esimerkiksi rengasrikko. Joukkoon mahtuu myös ihan normaaleja pieniä kolarivahinkoja, ilkivalta- ja murtovahinkoja sekä liikennevahinkoja, Pöyhönen jatkaa.

Yöpymisen sisältävät ulkomaanmatkat autolla vuosina 2018–2022

Ulkomaille suuntautuvien automatkojen määrä nousi viime vuonna samalle tasolle kuin ennen koronaa. Automatkailun suosio ulkomaille on pysynyt koronavuosia 2020 ja 2021 lukuun ottamatta melko tasaisena kymmenen vuoden aikavälillä. Lähde: Tilastokeskus

Vältä yllätykset huolellisella suunnittelulla

Ulkomaille suuntautuva automatka vaatii enemmän suunnittelua ja etukäteisjärjestelyitä kuin kotimaassa reissaaminen. Fennian hinaus- ja tiepalvelukumppani SOS Internationalin hinaus- ja tiepalveluliiketoiminnasta vastaava Ville Saarimaa muistuttaa ottamaan mukaan tarvittavat dokumentit:

– Rajaa ylittäessä mukana tulee olla passin lisäksi ajokortti sekä Traficomilta tilattava auton rekisteröintitodistus. Myös eurooppalainen sairaanhoitokortti tulee tilata hyvissä ajoin Kelasta ja ottaa mukaan kaikille matkustajille. Mikäli mukana on lemmikkejä, tulee varmistua riittävistä rokotteista ja lääkkeistä sekä ottaa mukaan lemmikkieläinpassi kissoille ja koirille, Saarimaa kertoo.

Saarimaan mukaan kohdemaan liikennesäännöt sekä mahdolliset tietullit ja ruuhkamaksut kannattaa selvittää etukäteen yllätysten välttämiseksi. Myös auton pakolliset varusteet voivat vaihdella maasta riippuen.

– Ensiapulaukku on pakollinen monissa Euroopan maissa. Lisäksi autoon saatetaan vaatia esimerkiksi heijastinliivi ja jauhesammutin. Suomessa ainoa pakollinen henkilöauton turvallisuusvaruste on varoituskolmio, vaikka täälläkin kannattaisi pitää mukana muitakin turvallisuusvarusteita, Saarimaa sanoo.

Matkaili sitten Suomessa tai ulkomailla, on auton kunto tärkeää tarkistaa aina ennen pidempää matkaa. Renkaiden kulutuspinnan ja ilmanpaineiden tarkistaminen tavaramäärä huomioiden sekä öljyn määrän varmistaminen ovat olennaisia asioita aina ennen pidemmälle matkalle lähtemistä. Myös auton oikeaoppinen pakkaaminen on tärkeää. Painavimmat tavarat kannattaa pakata takapenkin selkänojaan kiinni.

– Vaikka autoille sattuvat vahingot ovat usein samanlaisia kuin Suomessakin, saattaa vahingon hoitaminen olla ulkomailla hankalampaa ja kestää kauemmin. Kannattaa mahdollisuuksien mukaan varautua tähänkin etukäteen, Saarimaa lisää.

Muista vakuutukset ja matkasta nauttiminen

Pöyhönen muistuttaa sekä auton että matkustajien vakuuttamisesta sekä vakuutuksiin liittyvien dokumenttien pakkaamisesta:

– Autossa tulee olla mukana niin kutsuttu Green Card eli kansainvälinen todistus voimassa olevasta liikennevakuutuksesta. Mikäli matkustaa ETA-alueen ulkopuolella, tulee ottaa kohdemaasta liikennevakuutus matkan ajaksi. Auton lisäksi matkustajat ja matkatavarat on suositeltavaa vakuuttaa matkavakuutuksella. Olisi aina hyvä selvittää etukäteen, mitä vakuutus korvaa ulkomailla ja kuinka vahingon sattuessa tulisi toimia. Pöyhönen sanoo.

Ulkomailla pätevät samat muistutukset kuin kotimaassakin. Lapsia tai lemmikkejä ei tule jättää autoon yksin edes lyhyeksi ajaksi. Autoon ei saa jättää myöskään arvoesineitä. Olisi hyvä, että matkalla on mukana auton vara-avain varmuuden vuoksi.

Sekä Saarimaa että Pöyhönen muistuttavat matkasta nauttimisen tärkeydestä.

– Älä ahnehdi ajopäivä ja -matkoja liian pitkiksi. Jos väsyttää, aja turvalliselle levähdyspaikalle ja ota torkut, jotta ei tarvitse ajaa väsyneenä, Saarimaa muistuttaa.

– Pelkän määränpään tavoittelun sijaan on tärkeää nauttia matkasta. Omalla autolla matkustaessa etuna on se, että voi pysähtyä silloin kun haluaa tai tarvitsee. Matkaan kannattaa pakata kärsivällisyyttä, sillä loma-aikoina on liikkeellä paljon muitakin, Pöyhönen sanoo.

Muistilista automatkailijalle:

  • Huolehdi tarvittavat dokumentit mukaan: passit ja eurooppalainen sairaanhoitokortti tai todistus matkavakuutuksesta, lemmikkien passit ja rokotustodistukset sekä autolle Green Card ja rekisteröintitodistus.
  • Tarkista auton öljyn määrä, rengaspaineet ja lasinpesuneste – huolla mahdolliset viat ennen lähtöä.
  • Suunnittele ajomatka etukäteen ja tutustu kohdemaan liikennesääntöihin. Tarkista, onko matkan varrella tietulleja tai kohdemaassa ruuhkamaksuja. Suunnittele etukäteen myös mahdollisia pysähdyspaikkoja.
  • Huolehdi matkustajille ja lemmikeille juotavaa. Kannattaa pakata mukaan myös hyvin säilyviä välipaloja siltä varalta, jos nälkä yllättää.
  • Varusta auto varoituskolmion lisäksi ensiapulaukulla, heijastinliivillä ja jauhesammuttimella
  • Älä jätä lapsia tai lemmikkejä yksin autoon.