OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Hiusten tarpeet muuttuvat ikääntyessä – nämä seikat tulee huomioida yli viisikymppisen hiustenhoidossa

Aivan kuten ihonhoidossa, myös hiustenhoidossa tulisi aina pyrkiä vastaamaan kehon senhetkisiin tarpeisiin. Ikääntyminen tuo mukanaan uusia haasteita, eikä viisikymppisen naisen hiustenhoitorutiinin kuulu välttämättä enää näyttää samalta kuin parikymppisenä. Harmaista hiuksista on tullut suoranainen kulttuuri-ilmiö, mutta väri ei ole ainoa muutos, joka ikääntyviä hiuksia odottaa. Kehossa tapahtuvien hormonaalisten muutosten seurauksena esimerkiksi hiusten paksuus ja rakenne saattavat muuttua radikaalisti. Asiantuntijat neuvovat Vogue-lehdessä, kuinka hiusten terveyttä voi vaalia myöhemmällä iällä.

Mitä ikääntyminen tarkoittaa hiuksille

Tukka käy vuosien saatossa läpi muutoksia. Muutokset elämäntavoissa, stressi ja erilaiset sairaudet näkyvät kaikki hiuksissa. Ikääntyminen vaikuttaa hiuksiin monella eri tavalla.

– Hiusten kasvu hidastuu ja niitä irtoaa entistä enemmän ja hiuksissa voi esiintyä pörröisyyttä ja kuivuutta. Volyymi ja pigmentti vähenevät, hiusasiantuntija Debra Lin listaa lehdessä.

Hormonaaliset muutokset, kuten vaihdevuodet, vaikuttavat toisilla näkyvämmin kuin toisilla, mutta trikologi Bridgitte Hillin mukaan jo suhteellisen pienetkin hormonien heilahtelut heijastuvat hiusten kuntoon.

– Ilman asianmukaista hoitoa, ikääntyvässä päänahassa myös karvatuppien kunto heikkenee. Päänahan iho kokee aivan samanlaisia ​​muutoksia kuin kasvojen iho, hän muistuttaa.

Linin mukaan vaihdevuosiin liittyvät hormonaaliset muutokset voivat vaikuttaa talin tuotantoon, jolloin päänahka kuivuu ja hiukset haurastuvat. Myös estrogeenitason lasku voi olla yhteydessä hiusten ohenemiseen ja hiustenlähtöön.

Lisää vahvuutta ja elinvoimaa oikeanlaisella hoidolla

Hiusten terveydestä puhuttaessa on tärkeää tarkastella asiaa kokonaisvaltaisesti. Elämäntavoilla on valtava merkitys hiuksiin. Terveellinen ruokavalio on avainasemassa niin ihon kuin hiustenhoidossa. Vahvat hiukset pitävät erityisesti ruoista, jotka sisältävät runsaasti rautaa, sinkkiä, C-vitamiinia, B-vitamiineja ja omega-3-rasvahappoja. Sen sijaan tupakointi ja stressi voivat aiheuttaa hiustenlähtöä.

Hiustenhoidossa on aina syytä muistaa myös hiuspohja. Sen tärkeys vain korostuu iän myötä.

– Hiukset ovat päänahan jatke. Mitä paremmin päänahan mikrobiomi pysyy tasapainossa, sitä tehokkaammin se ehkäisee esimerkiksi hiustenlähtöön liittyviä hiuspohjan sairauksia, Hill sanoo.

Päänahkaa kannattaa kuoria säännöllisesti, jotta tali ja tuotejäämät eivät pääse kertymään liiaksi hiustuppiin. Koska hiuksista tulee iän myötä huokoisemmat, tutkija ja hiuksiin erikoistunut lääkäri Gaby Longsworth kehottaa valitsemaan arkikäyttöön hellävaraisen, sulfaatittoman shampoon.

– Sulfaatit voivat tehdä hiuksista pörröiset ja kuivat, sekä tehdä harmaista hiuksista kellertävät, hän selittää.

Myös hiusten kosteuttaminen ja suojaaminen on tärkeää. Jos latvat tuntuvat jatkuvasti kuivilta, voi rutiiniin ottaa mukaan vaikkapa kosteuttavan seerumin tai hiuksiin jätettävän hoitoaineen. Lin kuitenkin muistuttaa, ettei tuotteidenkaan kanssa pidä liioitella.

– Kohtele hiuksia ja hiuspohjaa lempeästi, äläkä kuormita niitä liikaa tuotteilla.

Kemiallisiset väriaineet voivat tekevät hiuksista hauraat ja helpommin katkeilevat, joten hiusten liiasta värjäämisestä kannattaa luopua viimeistään, kun hiusten ohenemisesta tulee ongelma. Paitsi että harmaat kutrit ovat kauniit, luonnollisessa sävyssä pitäytyminen edistää hiuspohjan hyvinvointia ja auttaa hiuksia pysymään paksuina ja vahvoina.

Lähde: Vogue