OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Koiran lämpöhalvaus vaanii tänäkin kesänä

Suomeen on lähiviikoille luvattu taas hellettä, joka saa monen suuntaamaan mökille kesän viettoon. Mukaan otetaan usein myös lemmikit ja joka kesäisistä varoituksista huolimatta moni koira saa autossa ollessaan hengenvaarallisen lämpöhalvauksen. Koira ei pysty hikoilemaan ihmisen tavoin, vaan viilentää itseään nenäontelon limakalvon avulla.

Pysäköidyssä autossa sisälämpötila nousee nopeasti ja muuttuu sietämättömän kuumaksi jo lyhyen kauppareissun aikana. Ulkolämpötilan ollessa +20 astetta tai auringon paistaessa suoraan autoon, voi sen sisälämpötila nousta jopa +85 asteeseen. Ikkunan avaaminen raolleen ei riitä, sillä ilma ei kierrä tarpeeksi muutaman sentin kolosta ja näin viilennä autoa. Liian avoimesta ikkunasta taas koira voi päästä karkaamaan vieraassa paikassa.

Yhtä lailla liian rankka liikkuminen voi johtaa lämpöhalvaukseen. Keskipäivä ei ole paras aika ulkoiluttaa koiraa pitkällä lenkillä, saati juoksuttaa pyörän vierellä. Koiran tulisi aina halutessaan päästä viileään ja varjoon. Lisäksi on tärkeää huolehtia, että koiralla on vettä saatavilla.

Pysäköidyn auton sisälämpötila voi nousta jopa +85 asteeseen.

Huomioi koiran rotu

Kun koira läähättää, nenäontelon kautta kulkeva ilmavirta viilentää limakalvoja ja näin koko koiraa. Ympäristön lämpötilan noustessa liian korkeaksi, koira ei enää pysty pitämään kehonlämpöään normaalina. Näin koiralle voi aiheutua lämpöhalvaus.

Lyhytkuonoisilla koiraroduilla nenäontelon limakalvo on huomattavasti pienempi, kuin pitkäkuonoisilla koirilla. Lyhytkuonoiset rodut ovat herkempiä korkeille lämpötiloille ja siten myös riski saada lämpöhalvaus on suurempi.

Lämpöhalvauksen oireet ja ensiapu

Lämpöhalvauksen oireita ovat voimakas läähättäminen, nopeatahtinen hengitys, kuolaaminen, levottomuus ja tärinä. Koira saattaa menettää tajuntansa ja jos sen kropan lämpöä ei saada pikaisesti laskemaan, voi koira menehtyä lämpöhalvauksen seurauksena.

Miten toimia, jos koira saa lämpöhalvauksen?

  1. Siirrä koira ulos autosta varjoisaan ja viileään paikkaan.
  2. Viilennä koiraa viileällä vedellä. Koiran päälle voi suihkuttaa vettä tai käyttää apuna märkiä pyyhkeitä ja kietoa ne koiran ympärille.
  3. Kun koiran ruumiinlämpö on laskenut 39 asteeseen, lopeta viilennys. Koiran ruumiinlämpö mitataan peräsuolesta tavallisella kuumemittarilla.
  4. Yritä saada koira juomaan vettä.
  5. Vie koira eläinlääkäriin.

Muistetaan huomioida kesäkuumalla myös kaikki karvaiset ystävät! Onneksi useamman ravintolan terassille tai mukaan kaupan puolelle saa jo ottaa koirankin piipahtamaan.
Tekstin lähde: Agria Eläinvakuutus