OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

TikTok-vaikuttaja Sari Aalto sekä iso joukko somevaikuttajien kärkinimiä mukana #STOPnettikiusaamiselle-kampanjassa

Nettikiusaamisen vastaista päivää vietetään maanantaina 5. lokakuuta

Lokakuun ensimmäisenä maanantaina vietetään nettikiusaamisen vastaista päivää. STOPnettikiusaamiselle-hashtagia kantavan kampanjan tavoitteena on nostaa tärkeä asia valtakunnalliseksi puheenaiheeksi sekä lisätä tietoutta nettikiusaamisesta ja tarjota vertaistukea. Kampanjan puitteissa TikTok-vaikuttaja Sari Aalto toteuttaa videohaasteen, jonka tavoitteena on puhutella ja osallistuttaa lapsia ja nuoria pohtimaan nettikiusaamista yhdessä.

– Minulle oli selvää, että haluan olla mukana nettikiusaamisen vastaisessa kampanjassa, sillä olen itse kokenut nettivihaa somekanavissani. Minulla on myös juuri koulun aloittanut lapsi, jota haluaisin varjella nettikiusaamiselta, kertoo Suomen johtava TikTok-vaikuttaja ja vatsastapuhuja Sari Aalto.

– #STOPnettikiusaamiselle-kampanjan puitteissa toteutan kaksi TikTok-videota, joissa puhuttelen lapsia ja nuoria ja haastan heidät mukaan tekemään omia videoitaan nettivihan ehkäisemiseksi. Parhaat videot pääsevät mukaan seuraavalle TikTok-videolleni, Sari jatkaa.

TikTokissa Sari Aalto on tunnettu nukkehahmoistaan sekä näyttävistä illuusioista. Hänellä on 2,7 miljoonaa seuraajaa TikTokissa.

Kampanjapäivänä some värjätään siniseksi

#STOPnettikiusaamiselle-kampanjan juuret ovat maailman kiusaamisen ehkäisypäivässä, Anti Bullying Dayssä, jota vietetään vuosittain lokakuun ensimmäisenä maanantaina. Suomessa järjestettävän kampanjan innoittajana on nettirikosten ehkäisyyn ja seurausten minimoimiseen erikoistunut vakuutuspalveluyhtiö mySafety.

– Nettikiusaaminen ja väkivalta ovat viime aikoina olleet paljon esillä mediassa, viimeisimpänä Vantaan Kytöpuiston koulun väkivaltatapaukseen liittyen. Tiedostamme, ettei vakuutuksella voi poistaa nettikiusaamista, mutta se antaa tukea ja turvaa, kun tilanne on päällä. Siksi meille onkin tärkeää osallistua aidosti ja konkreettisesti nettikiusaamisen vastaiseen taisteluun. #STOPnettikiusaamiselle-kampanjan vireillepano on meidän keinomme nostaa tärkeä ja merkityksellinen aihe esille suomalaisten keskuudessa, sanoo mySafetyn toimitusjohtaja Niclas Fagerlund.

MySafety lanseerasi elokuussa markkinoiden kattavimman Nettivihavakuutuksen, jota yritys tarjoaa veloituksetta kaikille yläkouluikäisille lapsille.

– Haluamme tukea erityisesti yläkouluikäisiä nuoria, sillä he ovat haavoittuvassa iässä samaan aikaan, kun nettikiusaaminen voi kärjistyä, Fagerlund sanoo.

Sari Aallon lisäksi #STOPnettikiusaamiselle-kampanjaan on kutsuttu mukaan useita somevaikuttajia. Tavoitteena on, että some täyttyy lokakuun ensimmäisenä maanantaina sinisellä värillä ja nettikiusaamisen vastaisilla tarinoilla ja kannanotoilla. Kampanjaan voi osallistua kuka tahansa, joka kokee aiheen tärkeäksi.

MySafetyn aiemmin julkaiseman nettikiusaamista käsittelevän tutkimuksen* mukaan peräti joka viides suomalainen on kohdannut loukkaavia kommentteja somessa ja netin keskustelupalstoilla viimeisen vuoden aikana. Yhä raaistuva ilmiö on erityisen tavallinen lasten ja nuorten aikuisten keskuudessa. Yleisimmin suomalaiset kohtaavat nettikiusaamista Facebookissa. Lasten ja teinien ikäryhmässä nettikiusaamista on puolestaan eniten WhatsAppissa, Snapchatissa sekä Instagramissa. Vanhemmista puolet pelkää perheenjäsentensä joutuvan nettikiusaamisen kohteeksi.