Suomalaiseen jouluun kuuluvat tietysti joulukinkku sekä muut jouluruoat, joulukuusi ja joulupukki lahjoineen. Suomessa joulua vietetään jouluaattona, eli 24.12.. Aamu aloitetaan riisipuurolla ja monet päättävät päivän joulusaunaan. Mutta miten joulua ollaan juhlittu entisaikoina?
Sota-ajan joulu 1930-1945
Sota-aikana vallitsi pula kaikesta. Joulua vietettiin saatavilla olevan materian puitteissa. Joulukuusi on ikivanha perinne Saksasta ja pula-aikojen Suomessa kuusen koristeet tehtiin itse. Kuuseen saatettiin ripustaa omenoita ja mitä vain sattui olemaan saatavilla. Näihin aikoihin joulupukki ei aina ollut hyväntuulinen punanuttu, vaan tuhmille lapsille äkäinen pukki saattoi tuoda lahjaksi pelkkiä risuja.
Sota-ajan jälkeinen materiajoulu 1950-1970
Sota-aikojen jälkeen alkoi materiaa taas olla saatavilla ja se näkyi myös jouluna. Kuuset koristeltiin mahtavin koristein ja muutenkin jouluun panostettiin eri mittakaavassa. Värikäs sisustusmuoti vaikutti myös jouluun ja pellavan sijasta alettiin käyttää värikkäitä joululiinoja. Tähän aikaan myös siirryttiin kuusen sähkökynttilöihin tulipaloriskin takia.
Kaupallistuva joulu 1970-1990
Joulu alkoi saamaan vaikutteita ulkomailta ja varsinkin ulkomaisista ohjelmista, ja ulkomaiset koristeet saapuivat myös Suomen markkinoille. Ulkovalot, kyntteliköt ja muut jouluvalaisimet yleistyivät. Myös jouluherkkuja, kuten konvehteja ja karkkeja, alkoi löytyä joka kodista jouluisin ja niitä alettiin antaa lahjaksi. Myös joulupöytä alkoi notkua ruoista ja monipuolistuneessa joulupöydässä oli yhä useammin ruokajuomana viiniä.
Monet näistä perinteistä ovat kantaneet tähän päivään saakka. Muodin kiertäessä kehää, on huomattavissa vaihdellen eri aikakausien perinteet.
Päivän joulukalenterin itsenäisyyspäivä -luukussa joulupukki pohtii suomalaisia perinteitä. Katso luukku alta.
Lähde: meillakotona.fi
Jatka lukemista
Kesän makuelämyksiä.
Yksinkertainen kesäinen Salsa
Hoitovaihtoehdot urheilijoille polvikipujen voittamiseksi