OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Kyselytutkimus: Lemmikit ovat tuoneet nuorille arvokasta lohtua ja seuraa koronapandemian aikana – lisäksi koira innostaa liikkumaan ja leikkimään

Lemmikit ovat tuoneet nuorille tärkeää sisältöä ja merkitystä arkeen poikkeusaikana, selviää Mustin ja Mirrin tammikuussa 2021 toteutetusta kyselytutkimuksesta. Koira on enemmistölle nuorista myös leikkisä personal trainer, joka piristää ja pitää liikkeessä.

Lemmikkien merkitys nuorten arjessa on kasvanut entisestään, selviää Mustin ja Mirrin toteuttamasta kyselytutkimuksesta. Lemmikit ovat tuoneet tärkeää sisältöä, seuraa ja lohtua, kun arki on muuttunut olennaisesti poikkeusaikana. Yli 90 % nuorista kokee, että lemmikki on rakas perheenjäsen.

”Tutkimuksen tulokset vahvistivat ennakkokäsitystämme lemmikin roolista perheenjäsenenä, mutta suhteen syvällisyydestä kertovat avoimet kommentit olivat todella sydäntä lämmittävää luettavaa. Nuorten vastauksista välittyi aito välittäminen ja ilo, jota lemmikit ovat tuoneet heidän elämäänsä. Terveysnäkökulmasta oli ilahduttavaa huomata, miten lemmikit ovat myös fyysisesti liikuttaneet nuoria aikana jolloin monet muut harrastukset ovat peruttu”, summaa markkinointipäällikkö Niina Karhu Mustista ja Mirristä.

Karvainen ystävä, joka on aina paikalla

Monet nuoret ovat joutuneet koronavuoden aikana etäopetukseen ja irti luokkatoveriensa seurasta. Lemmikkien merkitys ystävänä onkin korostunut poikkausaikana: 76 % nuorista, alle 25-vuotiaista vastaajista kertoo lemmikin tuoneen lohtua, kun on ollut vaikeaa. Yli puolelle vastaajista lemmikistä on ollut myös seuraa etätyöskentelyssä ja vapaa-ajalla, kun ystäviä ei ole voinut nähdä.

”Kissa on ollut ennen todella ujo, mutta etäkoulun aikana meistä tullut parhaita kavereita, ja ihanaa et on joku pitämässä seuraa kotona, kun ei ystäviä usein näe”, kertoo alle 18-vuotias nainen.

”Suhteemme on syventynyt, koska yksin asuvana juttuseuraa ei ole ollut juuri lainkaan ja koira on tällöin ollut joku, jolle purkaa tuntojaan sekä juttelun tarvetta sekä toiminut lohtuna kovan stressin alla. Esimerkiksi koirani havaitsee yhä herkemmin jos olen itse ahdistunut tai erittäin stressaantunut ja tulee tällöin omatoimisesti syliini nukkumaan. Kosketusyhteys koiran lämpimään turkkiin on todella rauhoittava”, kertoo nainen 18–24 vuotta.

Leikkisä personal trainer, joka piristää ja pitää liikkeessä

Nuorien harrastukset ovat poikkeusvuonna olleet usein tauolla, mistä moni aikuinen sekä ammattilainen onkin ollut huolissaan. Kyselytutkimuksen mukaan monessa lemmikkiperheessä koira on ollut suosittu personal trainer. Jopa 80 % nuorista koki, että lemmikki on vienyt heitä lenkille ja innostanut liikkumaan pitkin päivää. Lemmikin rooli personal trainerina korostui erityisesti nuorien vastauksissa muihin ikäryhmiin verrattuna. Avoimissa vastauksissa korostuivat lisäksi lemmikin piristävä vaikutus ja yhteinen mieleinen ajanviete esimerkiksi uusien temppujen opettelun merkeissä. Lemmikin myötä arjessa on pysynyt edes joitain rutiineja, jotka tuovat turvaa muutoksessa.

”Lemmikin ulkoiluttaminen tuo etätyön tekemiseen tärkeitä ulkoilutaukoja, koska ilman lemmikkiä ei tulisi käytyä lyhyillä happihyppelyillä työnteon ohessa. Lemmikin kanssa on ollut hyvin aikaa opetella uusia temppuja kotioloissa”, kertoo nainen 18–24 vuotta.

Lisätietoa asiakaskyselystä

Musti ja Mirri kysyi suomalaisilta, mikä merkitys lemmikeillä on ollut poikkeuksellisena pandemia-aikana. Kysely oli avoinna tammikuun 2021 viimeisen viikon, ja vastaajia kutsuttiin osallistumaan Mustin ja Mirrin sosiaalisessa mediassa sekä uutiskirjeissä. Vastauksia tuli viikossa yhteensä 1719, joista alle 25-vuotiaita oli 18 prosenttia.

Vastaajista:

  • Vastaajista 71 %:lla on koira tai koiria, 40 %:lla kissa tai kissoja ja lisäksi raportoitiin mm. marsuja, kaneja, akvaarioita, rottia, gerbiilejä, hamstereita, hiiriä, chinchilloja, hevosia, sirkkoja, lintuja, liskoja ja erilaisia muita terraarioasukkaita.
  • Monilla on siis lemmikkejä enemmän kuin yksi, ja myös useampaa lajia. 95 % vastaajista on naisia, 85 % asuu kaupungeissa ja 15 % maaseudulla. Suurin ikäryhmä ovat 25-34-vuotiaat (29 %), mutta ikäjakauma on suhteellisen tasainen 18-64-vuotiaissa.