OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Tutkimus: Kuorma-autonrenkaiden pinnoittaminen vähentää CO₂-päästöjä jopa 75 % verrattuna uusien renkaiden valmistukseen

Tuore tutkimus vahvistaa, että ero pinnoitetun kuorma-autonrenkaan ja uuden kuorma-autonrenkaan valmistamisessa syntyvässä hiilijalanjäljessä on huomattava. Autonhuolto- ja rengasketju Vianor on myös tehnyt tutkimuksen pohjalta laskurin, jonka avulla voi selvittää, miten paljon kaluston hiilijalanjälki pienenee, jos uusien kuorma-autonrenkaiden sijasta käytetään pinnoitettuja renkaita.

– On ollut hyvin tiedossa, että ero uuden kuorma-autonrenkaan ja pinnoitetun kuorma-autonrenkaan valmistuksessa syntyvissä hiilidioksidipäästöissä on valtava. Emme kuitenkaan odottaneet, että uuden kuorma-autonrenkaan valmistuksesta aiheutuvat päästöt ovat lähes nelinkertaiset verrattuna pinnoitetun renkaan valmistamiseen, sanoo Vianorin tuotepäällikkö Janne Ruhanen yhtiön tiedotteessa.

Tutkimus toteutettiin käyttäen Life Cycle Assessment (LCA) -periaatetta, joka on standardisoitu metodi tuotteen elinkaaren eri vaiheiden aiheuttamien ilmastovaikutusten määrittelemiseksi. Tutkimus kattaa Vianorin valmistaman pinnoitetun renkaan elinkaaren aina raaka-aineiden hankinnasta pinnoitetun renkaan asentamiseen ja käytetyn rengasrungon kierrättämiseen tai uudelleenkäyttöön sitten, kun rengas on kulunut.

– Isoin ero päästöissä syntyy luonnollisesti raaka-aineista, sillä niitä tarvitaan pinnoittamiseen huomattavasti vähemmän kuin uuden renkaan tekemiseen. Myös valmistuksella ja logistiikalla on keskeinen rooli päästöjen syntymisessä, Ruhanen kertoo.

Verrokkina tutkimuksessa oli uuden premium-tason kuorma-autonrenkaan valmistaminen. Tutkimuksessa ei huomioitu renkaiden käytönaikaisia päästöjä, sillä ne ovat likipitäen samansuuruiset pinnoitetulla ja uudella renkaalla.

Laskuri auttaa konkretisoimaan kaluston rengasvalinnan vaikutukset päästöihin

Pinnoitetut kuorma-autonrenkaat ovat hyvä esimerkki vihreästä ajattelusta rengasalalla, sillä laadukkaat pinnoitteet tarjoavat samat premium-ominaisuudet kuin uudet renkaat mutta myös auttavat pienentämään hiilijalanjälkeä ja ovat kustannustehokkaita.

– Haluamme tarjota asiakkaillemme ratkaisuja, jotka tukevat heidän liiketoimintaansa ja ovat myös ympäristöystävällisiä. Myös asiakkaamme voivat hyödyntää tutkimuksen tuloksia kartoittaessaan omaa hiilijalanjälkeään, Ruhanen summaa.

Tutkimuksen perusteella Vianor toteutti laskurin, jonka avulla asiakkaat voivat laskea, miten paljon kaluston hiilijalanjälki pienenee, jos kuorma-autoissa kaikki renkaat tai osa renkaista on pinnoitettuja uusien sijaan.

– Jos esimerkiksi yhden kuorma-auton vetorenkaiksi laittaa pinnoitetut renkaat uusien sijaan, hiilidioksidipäästöt ovat lähes 460 kg pienemmät. Tämä vastaa päästöjä, jotka syntyvät, jos henkilöautolla ajelisi liki 2300 kilometrin matkan, Ruhanen konkretisoi.

Tutkimuksen tilasi Vianor ja sen toteutti NordicOffset, hiilijalanjäljen hallintaan ja päästöjen kompensointiin liittyviin palveluluihin erikoistunut yritys.

Lähde: Vianor