OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: UN Photo/Loey Felipe

Vuoden YK:n ystävä on Anne Nuorgam


Vuoden YK:n ystäväksi on valittu juristi, saamelaiskäräjien jäsen ja alkuperäiskansojen oikeuksien puolustaja Anne Nuorgam Utsjoelta. Nuorgam palkitaan hänen pitkäjänteisestä työstään alkuperäiskansojen oikeuksien edistäjänä. Nimityksen myöntävät Suomen YK-liitto ja YK:n ystävät -verkosto. Nuorgam toimii YK:n alkuperäiskansojen pysyvän foorumin puheenjohtajana.

Alkuperäiskansojen pysyvä foorumi (UNFPII) on merkittävin alkuperäiskansojen kysymyksiä ja oikeuksia käsittelevä YK:n toimielin. Foorumi käsittelee alkuperäiskansoja koskevia kysymyksiä erityisesti taloudellisen ja sosiaalisen kehityksen, kulttuurin, ympäristön, koulutuksen, terveyden ja ihmisoikeuksien alueelta. Foorumin työ pohjautuu YK:n alkuperäiskansojen oikeuksia koskevaan julistukseen, joka suojelee ja edistää alkuperäiskansojen ja niihin kuuluvien yksilöiden oikeutta nauttia täysimääräisesti ihmisoikeuksista ja perusvapauksista.

– Minulle erityisen tärkeitä asioita ovat alkuperäiskansojen maa- ja vesioikeudet sekä rauhansopimukset, kertoo Nuorgam.

Suomen YK-liitto ja YK:n ystävät -verkosto myöntää Vuoden YK:n ystävä -kunniamaininnan vuosittain henkilölle, joka on omalla toiminnallaan edistänyt merkittävästi YK:n tunnettuutta Suomessa ja Suomen aktiivista roolia YK:ssa tai toiminut YK:n roolin vahvistamiseksi kansainvälisesti. Valinnan tekee YK:n ystävät -verkoston johtotiimi, jonka puheenjohtajana toimii professori Helena Ranta. Nimitys myönnetään YK-viikolla. Kansainvälistä YK:n päivää vietetään 24. lokakuuta.

Kunniamaininta myönnettiin nyt viidennen kerran. YK:n ystävien tavoitteena on vahvistaa suomalaisten YK-osaamista ja tehdä tunnetuksi Suomen YK-politiikkaa.

Suomen YK-liiton ja YK:n ystävien mukaan alkuperäiskansat ansaitsevat nykyistä vahvemman osallistumisoikeuden sekä YK:ssa että muualla yhteiskunnassa.

Nuorgamin mukaan Suomi toimii kansainvälisesti hyvin ja odotukset ovat korkealla etenkin nyt, kun Suomi on juuri valittu YK:n ihmisoikeusneuvoston jäseneksi.

– Odotan, että Suomi edistää etenkin alkuperäiskansojen osallistumisoikeutta, hän kommentoi.

Alkuperäiskansat ovat vaatineen vuodesta 2014 lähtien erityistä osallistumisoikeutta YK:n yleiskokoukseen, ihmisoikeusneuvostoon ja ECOSOCiin. Tällä hetkellä osallistuminen tapahtuu kansalaisjärjestöjen toiminnasta vastaavan komitean kautta. Alkuperäiskansojen osallistumisoikeuksien kriteereistä ja tasosta keskustellaan parhaillaan YK:ssa, viimeksi keskustelua käytiin syyskuun ihmisoikeusneuvoston kokouksessa.

Lähde: Suomen YK-liitto