OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Miten voida henkisesti paremmin? – 8 asiaa, joita henkisesti vahva ihminen ei tee

Kun pohdintaan henkistä vahvuutta, täytyy ajatusmaailmaa pikkuisen kääntää. Sen sijaan, että pohtii omia tekemisiään, on suotavampaa pohtia, mitä ei tee. Ei siis kannata miettiä esimerkiksi sitä, että suuntasi pay n play kasinolle pelaamaan, ja käytti hieman liikaa rahaa. Sen sijaan kannattaa miettiä, että samaista virhettä ei toista enää koskaan uudestaan, koska siitä otti opiksi.

Tänä päivänä ihmisiltä vaaditaan todella paljon henkistä kanttia, koska ympäröivästä maailmasta tulee niin paljon painetta. Henkinen vahvuus koostuukin omasta käyttäytymisestä, tunteista ja taidosta valvoa omia ajatuksia.

Tässä onkin muutamia asioita, joita henkisesti vahvat ihmiset eivät tee:

Liian aikaisin luovuttaminen

Tänä päivänä monesti kuulee ohjeita siitä, kuinka elämän läpi täytyy taistella vaikka väkisin, eikä minkään asian kanssa saa koskaan luovuttaa. “Älä luovuta” on pohjimmiltaan melko huono ohje, sillä elämässä tulee ennemmin tai myöhemmin vastaan tilanteita, joissa luovuttaminen kannattaa.

Ongelma on vain siinä, että näitä tilanteita ei oikein osata tunnistaa. Henkisesti viisas ja vahva ihminen on kärsivällinen, ja hän osaa ymmärtää, että onnistuminen ottaa oman aikansa. Jos jossakin asiassa haluaa oikeasti pärjätä, vaatii se erittäin paljon vaivaa ja aikaa. Kaikki, mikä on tavoittelemisen arvoista, ei tule helposti. Jos siis kohtaa vastoinkäymisiä, ei kannata jättää leikkiä heti kesken.

Muiden avun torjuminen

Etenkin Suomessa vallitsee hyvin outo käsitys siitä, ettei muiden ihmisten apua tarvitse ottaa vastaan. Vahvojen ihmisten oletetaan pärjäävän yksin ja muilta avun kysyminen kertoisi vain heikkoudesta. Valitettava fakta on, että yksinäinen susi harvoin oikeasti pärjää yksin. Jos siis aikeissa on koittaa valloittaa maailma täysin omin avuin, ei se välttämättä onnistu. Niinhän sitä usein todetaan, että yhteistyössä on voimaa.

Pelkojen liian tosissaan ottaminen

Jos ihminen on henkisesti vahva, tiedostaa hän sen, että pohjimmiltaan pelot ovat pelkkiä ajatuksia, joilla ei ole konkreettisesti mitään tekemistä todellisuuden kanssa – tai ne voivat myös olla tulkintojamme todellisuudesta. Valitettavasti tämä ajatus tai tulkinta ei usein pidä paikkaansa, vaan se kertoo enemmän ihmisen omista epävarmuuksista.

Jokainen ihminen, joka uskaltaa rohkeasti hyökätä kohti omia pelkojaan, tietää, että pelot katoavat heti niiden kimppuun hyökätessä. Usein käy juurikin niin, että ihminen vain pelkää omia kuvitelmiaan, vaikka todellisuudessa hänellä ei olisi mitään hätää.

Harkitsematon toimiminen

Elämässä tehdään jatkuvasti erilaisia valintoja, joista jokaisella on merkitystä. Valintojen tekeminen alkaa siitä hetkestä, kun silmät avautuvat. Nouseeko tänään sängystä? Syökö aamupalaa? Mitkä vaatteet laittaa päälle? Käveleekö normaalisti vai hyppiikö yhdellä jalalla? Jokainen varmasti ymmärtää jo pointin.

Valinnan tekemisen jälkeen luvassa on jonkinlainen seuraus, joka voi olla joko hyvä tai huono. Henkisesti vahva ihminen ei halua antaudua mielihaluilleen, vaan hän tekee valintansa tismalleen sen mukaan, mitä on suunniteltu.

Tässä ei kuitenkaan puhuta asioiden kontrolloimisesta tai liian rankasta pohtimisesta. Ei myöskään pidä olla pelkoa toimia nopealla tavalla. Kun tietää, mitä lopputulosta kohti haluaisi oikeasti kulkea, on päätösten tekeminen ja perille pääseminen huomattavasti soljuvampi kombo.

Samojen virheiden toistaminen uudestaan ja uudestaan

Henkisesti vahvalla henkilöllä on kyky oppia omista virheistään ja kaikesta siitä, mitä hänen ympärillään tapahtuu. Jokainen onnistuminen ja epäonnistumenkin on omalla tavallaan oppitunti, koska silloin on mahdollisuus oppia tiedostavammaksi ja samalla kehittyä paremmaksi ihmiseksi. Jos on henkisesti vahva, ottaa virheistä kerralla opiksi, eikä niitä sorru toistamaan kerrasta toiseen uudestaan.

Yksinolon pelko

Yksinoloa ei kuulu pelätä, koska sekin on oleellinen osa elämää. Sitä aikaa voi käyttää hyödyksi monella tavalla. Silloin voi vaikkapa kehittää itseään, harrastaa mietiskelyä tai vaikkapa suunnitella omaa elämää. Vallitsevassa kulttuurissa läheisriippuvaisuus on isossa osassa, ja jokaista yksin elävää tai omassa olossa viihtyvää pidetään outona tai syrjäytyneenä. Henkisesti vahvalla ihmisellä on kyky ottaa omat yksinäiset hetket iloisin mielin vastaan ja hyödyntää ne järkevällä tavalla.

Mielen vaivaaminen asioilla, joihin ei itse voi vaikuttaa

Ihmiset ovat tänä päivänä hyvin kontrollinhaluisia, eikä mitään haluta jättää sattuman varaan. Valitettava fakta kuitenkin on se, ettei kaikkea yksinkertaisesti ole mahdollista hallita. Elämään mahtuu myös niitä hieman ikävempiäkin asioita, joiden tapahtumista ei voi mitenkään ennakoida, eikä niitä olisi itse voinut mitenkään edes estää.

Vaikka miten kovasti haluaisimme, ei näille asioille ole mahdollista tehdä mitään. Näinpä ollen tällaisten asioiden stressaaminen ja turha vatvominen kannattaa jättää vähemmälle, koska sillä tekee omasta olosta vain entistäkin ahdistuneemman – ihan turhaan.

Kaikkien miellyttäminen

Jälleen kerran on aika ottaa käyttöön yksi hieno sanonta. Vanhan kansan mukaan nimittäin toiseen suuntaan kumartaminen johtaa siihen, että toiseen suuntaan pyllisestään. Oli sitten miten ihana, fiksu, sosiaalinen, erinomainen, täydellinen, ahkera tai positiiviinen tahansa, löytyy maailmasta aina ihmisiä, jotka eivät pidä tekemisistäsi, luonteestasi tai ajatusmaailmastasi.

Jokaista ei siis kannata koittaa lähteä miellyttämään, koska se ei tule ikinä onnistumaan. Ihmisillä on nimittäin omat mieltymykset, eikä yksi asia sovi koskaan koko maailmalle. Siksi omaan lähipiiriinkin kannattaa päästää vain sellaisia ihmisiä, jotka hyväksyvät sinut juuri sellaisena kuin olet.

Kannattaa muistaa, että mitä näkyvämpi ihminen on, ja mitä enemmän itseään tuo esille, sitä enemmän vihaajia tulee kohtaamaan.

Ota näistä neuvoista koppi!

Näistä neuvoista tulee varmasti olemaan hyötyä, eikä niitä kannata vain sivuuttaa. Ennen niiden hyödyntämistä kannattaa kokeilla, missä kunnossa oma henkinen hyvinvointi on. Niiden hyödyntämisen jälkeen samaisen testin voi sitten tehdä uudestaan ja katsoa, millaista kehitystä on tapahtunut!