OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Z-sukupolvi nukkuu muita paremmin – mitä voimme heiltä oppia?

Tiedämme, kuinka tärkeää on nukkua riittävästi ja laadukasta unta. Valitettavan moni kärsii arjessaan univajeesta johtuvista ongelmista, kuten väsymyksestä, ärtymyksestä ja matalasta mielialasta. Toivoa ei kuitenkaan ole menetetty, sillä uuden tutkimuksen mukaan erityisesti Z-sukupolvi nukkuu nyt aiempaa paremmin. Iso-Britanniassa tehdyn tutkimuksen mukaan peräti 42 prosenttia 18–24-vuotiaista kokee unen laatunsa parantuneen pandemian aikana. Vastaajat kertoivat muun muassa saavansa nykyään nukkua pidempään ja pystyvänsä käyttämään enemmän aikaa rentoutumiseen.

Mutta mikä tarkalleen ottaen on Z-sukupolven hyvien yöunien salaisuus, josta muutkin voisivat ottaa oppia? Stylist-lehden mukaan se on pitkä nukkumaanmenorutiini. Z-sukupolvi käyttää yöpuulle valmistautumiseen enemmän aikaa kuin muut ikäryhmät, keskimäärin 45 minuuttia. He käyttävät tuon ajan muun muassa hampaiden harjaamiseen, ihonhoitoon, musiikin kuunteluun ja ASMR:stä nauttimiseen. 35 prosenttia myöntää myös selaavansa sosialista mediaa sängyssä, vaikka asiantuntijat varoittavat älylaitteiden käytöstä iltaisin.

Millainen on hyvä iltarutiini?

Unen tuloa edistävän rutiinin ei tarvitse olla monimutkainen. Tärkeintä on harjoittaa säännöllisyyttä.

– Iltarutiini auttaa luomaan tapoja, jotka auttavat aivojamme tunnistamaan, koska meidän on aika nukkua, selittää MADE-hyvinvointikeskuksen perustaja Penny Weston lehdessä.

Rutiiniin voi kuulua mitä tahansa rauhoittavaa toimintaa. Weston suosittelee aloittamaan illan lämpimällä kylvyllä. Ilta on myös erinomaista aikaa meditaatiolle. Hyvin yksinkertaisetkin ​​hengitysharjoitukset ennen nukkumaanmenoa auttavat rentouttamaan hermostoa.

Seuraavaksi kannattaa varmistaa, että makuuhuone on otollinen hyville yöunille. Hiljainen, pimeä ja viileä tila auttaa laadukkaampaan uneen.

– Pimeys on unen kannalta ratkaisevan tärkeää. Se lähettää aivoille signaalin, että on aika mennä nukkumaan. Voit sulkea makuuhuoneen oven, jotta valoa ei tule sisään muualta. Myös viileä huone auttaa, ja vaikka moni ei halua nukkua ikkuna auki, raitis ilma voi todella parantaa unta, Weston jatkaa.

Nukkumaan olisi hyvä mennä joka päivä suunnilleen samaan aikaan. Älä kuitenkaan mene nukkumaan, ellet ole väsynyt.

– Se saattaa kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta valitettavasti moni meistä katsoo mieluummin kelloa kuin kuuntelee kehoaan, huomauttaa uniasiantuntija James Wilson lehdessä.

Jos olet edelleen virkeä tai stressaantunut nukkumaanmenoajan lähestyessä, Wilson kehottaa keskittymään rentoutumiseen.

– Älä yritä nukkua väkisin. Tämä on haitallista, koska se lisää stressihormonien, kuten kortisolin, tuotantoa, ja ne pitävät meidät hereillä.

Se, että hyvistä yöunista kokee painetta, vain pahentaa tilannetta.

– On parasta unohtaa paineet ja hyväksyä, että jos et saa nukutuksia, tulet olemaan seuraavana päivänä hieman väsynyt. Voit kuitenkin toimillasi varmistaa, ettei siitä muodostu jokaöistä kaavaa. Vie ensimmäisenä kello pois huoneestasi. Kellon katsominen yöllä on pahinta mitä voit tehdä. Aiheuttaa valtavaa ahdistusta miettiä, että nyt on vain kuusi tuntia, viisi tuntia, neljä tuntia aikaa nukahtaa, Weston muistuttaa.

Lähde: Stylist