OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Näin pidät kiinni elämäntapamuutoksesta pyhinä ja niiden jälkeen

Pelkäätkö, että notkuvat juhlapöydät ja lomapäivät tekevät hallaa elämäntapamuutoksellesi? Ruoka on iso osa joulun ja uuden vuoden viettoa ja tiukalla dieetillä pysytteleminen voi tuntua vaikealta. Hyvä uutinen on, että ruoasta saa nauttia lomalla hyvällä omatunnolla, kunhan homma ei riistäydy käsistä.

Elämäntapamuutoksen kanssa työtä tekevien on hyvä päättää jo etukäteen, miten suhtautua pyhäpäivien herkutteluun ja pitää sovitusta kiinni.

– Juhlaherkuttelu ei aiheuta pysyviä muutoksia terveydessä, jos siitä palataan takaisin terveellisiin arjen tapoihin. Terveyden kannalta merkittävimmät asiat tehdäänkin jokapäiväisessä elämässä, muistuttaa johtava ravitsemusterapeutti Mikko Rinta Terveystalo Fokus Vatsan erikoisyksiköstä. 

Neljä tapaa pitää kiinni elämäntapamuutoksesta pyhinä

1. Varmista, että saat tarpeeksi energiaa. 

– Monet asiakkaat pyrkivät muuttamaan kaiken kerralla ja menevät äärirajoille. Vastaanotolla teemme 2000 kilokalorin ruokavalion, mutta he vetävät 1600:lla ja ajattelevat että 2000 on yläraja, vaikka sen pitäisi olla keskiarvo. Haastavissa tilanteissa luovuttaa helposti, jos on jo vetänyt jaksamisensa tiukalle ja suhtautuu hyvin kriittisesti repsahduksiin, Rinta selittää.

2. Säilytä salliva asenne. 

– Esimerkiksi painonpudotuksessa on hetkiä, jolloin on täysin ok pitää yllä saavutettua painoa. Siitä ei tarvitse kokea huonoa omaatuntoa eikä se tarkoita sitä, että antaa vain mennä, hän sanoo.

3. Opi käytöksestäsi. 

– Ne, jotka osaavat suhtautua erilaisiin tilanteisiin oppimiskokemuksina, onnistuvat todennäköisemmin painonhallinnassa. Jos joudut haastavaan tilanteeseen, jonka seurauksena syömisesi näyttää riistäytyvän hallinnasta, mieti, mitä tapahtui. Mitkä olivat juurisyyt? Olitko sitä ennen syönyt säännöllisesti? Olitko saanut tarpeeksi energiaa? Oliko ruokarytmisi ollut säännöllinen? Liittyikö tilanteeseen psyykkisisä tai fysiologisia ärsykkeitä, jotka laukaisivat tilanteen. Kun nämä asiat tunnistaa, niitä voi lähteä muuttamaan, Rinta muistuttaa.

4. Rutiini ratkaisee. 

– Muutos perustuu toistoon, rutiineihin ja tottumukseen. Säännöllinen liikunta ja syöminen, unirytmi ja sosiaalisista suhteista huolehtiminen ovat asioita, joista ei tarvitse luopua lomallakaan. Kun on ottanut tavaksi esimerkiksi syödä aamupalan joka päivä, sen voi säilyttää lomallakin. Toisaalta muutaman päivän tauon vaikutusta ei ole järkevää pohtia. Kun palaat arkeen, palaat samalla rutiineihisi, Rinta toteaa.

Lähde: Terveystalo