OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Uskotko äänen parantavaan voimaan? 3 kokeilemisen arvoista ääniterapiamuotoa

Tuudittavatko luontoäänet sinut uneen? Rentouttaako rauhallinen musiikki mielesi stressin keskellä? Entä nostaako liitutaulun raapiminen niskavillasi pystyyn? Korva on virittäytynyt reagoimaan erilaisiin ääniin, sillä äänet ovat ihmiselle tärkeä tapa hahmottaa ympäristöä. Jotkut äänet viittaavat vaaraan, toiset tuottavat nautintoa tai rentouttavat. Moni uskoo äänellä olevan jopa parantavia voimia.

Äänet värähtelevät eri taajuuksilla. Sound healing eli ääniterapia perustuu ajatukseen siitä, että kanssamme sopusoinnussa värähtelevät äänet voivat vaikuttaa kehoomme. Tietyillä taajuuksilla värähtelevät äänet voivat esimerkiksi rentouttaa mieltä ja rauhoittaa hermostoa. Ääniterapiassa saatetaan hoitaa myös fyysisiä kipuja tai jopa masennusta.

Poosh listasi kolme tutustumisen arvoista sound healing -menetelmää.

ASMR

ASMR, eli Autonomous Sensory Meridian Response, on tullut somehehkutuksen ja YouTube-videoiden kautta monelle tutuksi. ASMR-äänikokemus tuottaa kuuntelijalle miellyttävää ja rentouttavaa tunnetta, sekä miellyttäviä fyysisiä tuntemuksia, kuten ihon kihelmöintiä.

Tyypillisiä ASMR-ääniä ovat esimerkiksi pehmeä puhe, kuiskailu, silittäminen, naputtelu ja rapistelu. Harmoniset äänet auttavat laskemaan sykettä ja syventämään hengitystä. Tästä syystä ASMR on suosittu apuväline rentoutumiseen ja uniongelmien selättämiseen. Koska netti on ASMR-videoita pullollaan, on kyseessä myös helposti lähestyttävä ja edullinen tapa tutustua äänen kehollisiin vaikutuksiin.

Äänikylvyt

Äänen hoitavista vaikutuksista puhuttaessa esiin nousee usein termi äänikylpy (sound bath). Äänikylvyissä käytetään tavallisimmin maljoja, gongeja tai rumpuja, joiden värähtelyt kohdistuvat kehon eri energiakeskuksiin. Värähtelyn sanotaan vaikuttavan myös aivosähkökäyriin.

– Äänikylpy on meditaation muoto, joka hyödyntää äänen parantavia ominaisuuksia tuottaakseen mielelle ja keholle rentouttavan ja palauttavan kokemuksen. Joillekin äänikylpy voi olla helpompi meditaation muoto, sillä se antaa selkeän kiintopisteen, johon vaeltavan mielen saa palautettua, sanoo jooga- ja meditaatioohjaaja Renee Noa Harris Poosh-sivustolla.

Hoitavalla musiikilla vaikutetaan parasympaattisen hermoston toimintaan, lasketaan sykettä ja hidastetaan hengitystä; toisin sanoen pyritään saattelemaan keho ja aivot syvärentoutuneeseen tilaan. Äänikylpyjä käytetään moniin vaivoihin ja yksilöstä riippuen sillä voidaan hoitaa esimerkiksi erilaisia kiputiloja.

Binauraaliset ääniaallot

Samoin kuin äänikylvyillä, binauraalisilla ääniaalloilla pyrkitään vaikuttamaan aivoaaltoihin. Tavoitteena on muokata aivosähkökäyriä niin, että ne alkaisivat resonoida samalla taajuudella binauraalisen äänen kanssa. Tosin tutkimustieto siitä, muuttavatko binauraaliset äänet todella aivojen värähtelytaajuutta, ei ole yksimielistä.

Hoitoa voidaan käyttää yksilön tarpeiden mukaisesti rentouttamaan, syventämään unta tai edistämään keskittymiskykyä, Pooshin mukaan jopa lisäämään seksuaalista mielihyvää. Koska tiedämme stressillä olevan lukuisia negatiivisia vaikutuksia kehoomme, aivojen saattaminen syvärentoutuneeseen tilaan voi vaikuttaa hyvinvointiimme monipuolisesti.

Lähde: Poosh