OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Rennot vapaa-ajan harrastukset auttavat suojaamaan aivoja

Mieluisat, kiireettömät vapaa-ajan harrastukset saattavat auttaa suojaamaan aivoja muistisairauksilta, paljastaa tutkimus. Neurology-lehdessä julkaistun, aikaisemmista tutkimuksista tietoja ammentavan analyysin mukaan monet rennot vapaa-ajan harrastukset, kuten ristisanatehtävien ratkaiseminen, instrumenttien soittaminen, kävely, uinti, jooga ja ystävien tapaaminen voivat merkittävästi alentaa dementian riskiä.

– Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että vapaa-ajan harrastuksiin liittyy erilaisia ​​terveyshyötyjä alentuneesta syöpäriskistä eteisvärinän vähenemiseen… Niiden roolista dementian ehkäisyssä on kuitenkin ristiriitaisia ​​näyttöä. Meidän tutkimuksemme havaitsi, että vapaa-ajan aktiviteetit, kuten askartelu, urheilu tai vapaaehtoistyö, todella ovat yhteydessä dementiariskin pienenemiseen, sanoo Pekingin yliopiston tutkija Lin Lu lausunnossaan.

Tutkijoiden mukaan riski sairastua dementiaan pieneni riippumatta siitä, minkä tyyppisen vapaa-ajan aktiviteetin ihmiset valitsivat. Tietyt vapaa-ajan aktiviteetit näyttäisivät kuitenkin pienentävän riskiä enemmän kuin toiset. Tutkijat luokittelivat erilaiset harrastukset kolmeen kategoriaan; fyysisiin, kognitiivisiin ja sosiaalisiin aktiviteetteihin. Tutkimuksessa kognitiiviset aktiviteetit, kuten lukeminen, kirjoittaminen, pelien pelaaminen, soittaminen ja askartelu, pienensivät riskiä eniten, jopa 23 prosenttia.

Liikuntaa ja ihmissuhteita

Liikunnan tiedetään edistävän aivoterveyttä ja hyötyjä alkaa näkyä jo kevyen liikunnan myötä. Tutkimuksen perusteella kävelyn, uinnin, pyöräilyn, joogan ja tanssin kaltaiset fyysiset harrastukset näyttäisivät alentavan dementian riskiä noin 17 prosentilla. Sosiaaliseen toimintaan osallistuminen, kuten erilaiset kurssit, vapaaehtoistyö, sekä sukulaisten ja ystävien tapaaminen puolestaan pienensivät riskiä 13 prosenttia.

– Ihmisistä on innostavaa kuulla, että he voivat tehdä omaa aivoterveyttään tukevia valintoja, Northwestern Universityn kognitiivisen neurologian ja Alzheimerin taudin Mesulam-keskuksen apulaisjohtaja Emily Rogalski muistuttaa Today-lehdessä.

Tutkimuksen havainnot tukevat aiempaa tutkimustietoa siitä, että mentaalinen, fyysinen ja sosiaalinen aktiivisuus hyödyttävät aivoja. Rogalski kuitenkin muistuttaa, että vaikka jo rauhallinen liikunta hyödyttää aivoja, ei harrastusten suhteenkaan pidä laiskistua liikaa. Esimerkiksi samojen, tuttujen pelien pelaaminen päivästä toiseen ei ole yhtä hyödyllistä kuin kognitiivisesti haastavampien pulmien ratkaiseminen. Samoilla linjoilla on Pittsburghin yliopiston neurologian apulaisprofessori ja Alzheimer- tutkija Riddhi Patira. Vaikka television katseleminen lasketaan kognitiiviseksi aktiviteetiksi, on tutkimustulosten tulkinnassa hänen mukaansa käytettävä harkintaa.

– Saman koko perheen elokuvan katsominen uudestaan ja uudestaan tuskin on aivoja hyödyttävää toimintaa… Sen sijaan dokumenttielokuvasta tai muusta stimuloivasta sisällöstä voi olla hyötyä.

Patira muistuttaa myös, että muistisairauksien riskin pienenemistä saattavat ainakin osittain selittää suotuisat vaikutukset, joita aktiivisilla harrastuksilla on uneen.

Lähde: Today