Kestävästä muodista puhutaan paljon, mutta käytännössä arvot jäävät ostopäätöstä tehdessä usein alakynteen. Halpavaatteiden houkuttelevat hinnat ovat epäilemättä yksi syy tähän, mutta myös tiedon hankkiminen saatetaan kokea hankalaksi. Läheskään kaikki yritykset eivät usko läpinäkyvään tuotantoon, joten kuluttajan voi olla vaikeaa selvittää, onko vaate tuotettu kestävällä tavalla. Vaikka ei jaksaisi ryhtyä mestarietsiväksi, jokaisen kuluttajan on tärkeää muistaa, että he vaikuttavat ennen kaikkea lompakollaan. Poosh listasi neljä helppoa tapaa, joiden avulla jokainen voi tehdä omasta shoppailustaan hieman kestävämpää.
Esitä kysymyksiä
– Ensimmäinen asia, jonka jokainen kuluttaja voi tehdä, on yrittää ymmärtää, mistä on kysymys, muistuttaa voittoa tavoittelemattoman Hope for Justice -järjestön toimitusjohtaja Tim Nelson sivustolla.
Hänen mukaansa monet asialle omistautuneet verkkosivut ja sosiaalisen median kanavat ovat täynnä helposti ymmärrettävää tietoa aiheesta.
– Kun ihmisten tietoisuus lisääntyy, he voivat esittää kysymyksiä tuotteita ja palveluita tarjoaville yrityksille. Joskus luulemme, että meillä kuluttajilla ei ole mitään valtaa, mutta voimme esittää kysymyksiä, hän sanoo.
Osta parempaa ja käytä pidempään
– Se, miten pukeudumme, vaikuttaa siihen, miltä meistä tuntuu. Mielestäni kuluttajien pitäisikin rakastaa muotia ja hyödyntää sitä itseilmaisussa, mutta kaiken tämän voi tehdä kestävällä tavalla, toteaa ympäristöjärjestö Redressin perustaja Christina Dean sivustolla.
Kuten tiedämme, pikamuoti on synnintekijöistä pahin. Paitsi että halpavaatteet ovat valtava rasite ympäristölle, niiden tuotantoon liittyy usein myös ihmisoikeuskysymyksiä. Korkea hinta ei toki yksinään ole tae laadukkaasta ja eettisesti tuotetusta vaatteesta, mutta pieni tutkimustyö auttaa löytämään omia arvoja parhaiten vastaavat brändit. Vaikka laadukkaalla vaatteella saattaa olla hieman enemmän hintaa, maksaa se itsensä takaisin, jos se pysyy käytössä pidempään.
– Osta vaatteita, joista todella rakastat, joita todella haluat käyttää, joita aiot vaalia ja joista aiot pitää hyvää huolta ja jotka oikeasti kestävät käytössä, Dean ohjeistaa.
Mieti hiililijalanjälkeä
Jokaisella meillä on oma hiilijalanjälkemme, samoin jokaisella ostamallamme tuotteella. Käytettyjä vaatteita välittävän Bank & Voguen perustaja Steven Bethel toivookin, että ihmiset huomiosivat hiilijalanjäljen ostopäätöksessään. Joidenkin materiaalien valmistukseen kuluu enemmän resursseja kuin toisten. Esimerkiksi yhden puuvillakilon viljelemisestä saattaa tulla hänen mukaansa jopa 13 kiloa hiilipäästöjä. Helpoin tapa pienentää omasta shoppailusta aiheutuvaa hiilijalanjälkeä on tietenkin jättää uusi tuote ostamatta. Berthel itse suosii käytettyä.
– Jos pystyn suostuttelemaan jonkun ostamaan mieluummin käytetyt farkut, säästämme planeetan noilta 13 kilon päästöiltä, hän lisää.
Laita vanhat vaatteet kiertoon
On selvää, että vaatteita ei pidä heittää pois vain siksi, ettei niitä käytä. Hyväkuntoiset vaatteet kannattaa lahjoittaa eteenpäin, vaikkapa ystävälle tai vaatekeräykseen. Bethelin mukaan on myös huonokuntoisia vaatteita voidaan hyödyntää monin eri tavoin. Kotona vaatekankaita voi hyödyntää esimerkiksi siivouksessa, mutta myös muotiteollisuudessa tulisi hänen mielestään kierrättää tekstiilejä entistä tehokkaammin.
– Meidän on ymmärrettävä, ettei meidän tarvitse välttämättä kaataa puita valmistaaksemme uusia tekstiilikuituja, sillä voimme valmistaa niitä hyödyntämällä vanhoja vaatteita, hän selittää.
Lähde: Poosh
Jatka lukemista
Kesän makuelämyksiä.
Hoitovaihtoehdot urheilijoille polvikipujen voittamiseksi
Säästä sähköä