OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Neljä kierrätysvinkkiä jouluun

Joulu on iloinen juhla, mutta ympäristölle se on vuotuinen rasite. Kulutusjuhlan aikana kotien tuottaman jätteen määrä kasvaa valtavasti, kun roskiin päätyy niin lahjojen pakkausmateriaalia kuin jouluruoan tähteitäkin. Tänä vuonna, kun inflaatio on muutenkin saanut monen miettimään omaa kulutustaan tarkemmin, on korkea aika karsia myös ympäristöä kuormittavat turhakkeet joulunvietosta. BBC listasi neljä kierrätysvinkkiä, joiden avulla jokainen voi viettää ainakin hivenen ympäristöystävällisempää joulua.

1. Älä tuhlaa lahjapaperia

Yksi joulun pahimmista ympäristösynneistä on tieetenkin lahjapaperi. Sitä kertyy jäteastioihin valtavat määrät, eikä muovia sisältävä lahjapaperit edes sovellu paperinkeräykseen. Mieti siis kahteen kertaan, tarvitsetko oikeasti tänäkin vuonna kertakäyttöistä ja muovipinnoitettua lahjapaperia. Muista, että lahjat voi kääriä myös ympäristöystävällisempään pakkaukseen. Esimerkiksi kierrätyskartonki ja sanomalehti ovat ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja.

Jos lahjoissa on käytetty perinteistä lahjapaperia, älä heitä sitä pois, vaan säästä se ensi vuoden lahjoja varten. Tämä toki vaatii pientä varovaisuutta lahjoja avatessa. Muista myös poistaa koristeet ja teipit kierrätykseen sopivista käärepapereista.

2. Älä haaskaa ruokaa

Jouluna syntyy myös valtava määrä ruokahävikkiä. Jouluruoka alkaa usein kyllästyttää varsin nopeasti, joten ruokia kannattaa pyrkiä ostamaan todellisen kulutuksen mukaan. Helpoin tapa säästää sekä hinnassa että hävikin määrässä, on ostaa vähemmän. Tämä ei tarkoita, että jouluna täytyisi nähdä nälkää, sillä BBC:n mukaan ihmisillä on tapana ostaa jouluksi aivan liikaa ruokaa.

Moni jouluruoka säilyy kohtuullisen hyvin, joten ruokaa ei kannata heittää pois heti tapaninpäivän jälkeen. Tähteitä ei pidä heittää pois, sillä monesta jouluruoasta saa loihdittua luovuutta käyttäen aivan uusia herkkuja joulun jälkeen. Kurkkaa vaikka Saariston Martan hävikkiruokaideat tai etsi reseptejä netistä. Tiesitkö esimerkiksi, että perunalaatikon lopuista voi leipoa rieskoja? Ja sen, mitä ei tule syötyä, voi aina pakastaa.

3. Hävitä joulukuusi oikein

Jos haluat välttämättä hankkia joulukuusen, on ympäristön kannalta paras vaihtoehto ruukkukuusi. Sen voi istuttaa joulun jälkeen puutarhaan odottamaan ensi joulua. Ruukkukuusia voi myös vuokrata.

Perinteinen, kertakäyttöinen kuusi on syytä hävittää oikein. Kaupungeissa taloyhtiö ohjeistaa kerrostaloasukkaita aiheesta. Yleensä jätehuolto kerää joulukuuset roska-astioiden luota joulun jälkeen. Esimerkiksi omakotitaloissa, jossa asukkaat ovat itse vastuussa puun hävittämisestä, polttaminen voi olla varteenotettava vaihtoehto etenkin tänä vuonna, kun puuta pyritään hyödyntämään lämmityksessä.

Tekokuusia ei voi kierrättää, mutta niitä voidaan käyttää yhä uudelleen ja uudelleen.

4. Kiinnitä huomiota koristeiden ja pakkausten ympäristökuormaan

Erilaiset koristeet ja herkut kuuluvat jouluun. Muita kuitenkin, että monet hassut härpäkkeet ja krumeluurit ovat kertakäyttöisiä. Hetken huvin jälkeen ne päätyvät joko pahvi- tai muovijätteen sekaan. Koristeita valitessa onkin hyvä kiinnittää erityistä huomiota materiaalien kierrätettävyyteen sekä välttää mahdollisuuksien mukaan kertakäyttöisiä koristeita.

Sama pätee kaupasta ostettaviin herkkuihin. Jokainen kaupasta ostettu konvehtirasia tarkoittaa yhtä uutta pahvi- tai muovipakkausta, joka päätyy roska-astiaan. Monet pakkaukset sisältävät myös useampaa materiaalia tai koristeita, kuten kimalletta, joiden takia ne ovat vaikeasti kierrätettäviä. Kun siis valitset jouluherkkuja kaupassa, kiinnitä huomiota pakkauksen ympäristökuormaan. Parasta on tietenkin leipoa itse kerralla suurempi määrä herkkuja omassa kotiuunissa.

Lähde: BBC