OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Tiesitkö, että uskottomuutta on viittä tyyppiä?

Kun kuulemme sanan uskottomuus, mieleemme nousee todennäköisesti tietynlaisia mielikuvia. Mutta pettämisen ei aina tarvitse olla fyysistä, sillä psykoterapeutti Rachel Wrightin mukaan uskottomuutta on kaikki sellainen, mikä rikkoo kussakin parisuhteessa vallitsevia sääntöjä.

– Uskottomuudessa ei ole kyse pelkästään siitä, kuinka monen ihmisen kanssa harrastat seksiä, Wright painottaa Women’s Health -lehdessä.

Lehden mukaan uskottomuuden erilaiset ilmentymät voidaan jakaa viiteen kategoriaan.

1. Seksuaalinen uskottomuus

Seksuaalinen uskottomuus on se, mitä useimmat ihmiset tarkoittavat puhuessaan pettämisestä. Se kattaa kaikki parisuhteen ulkopuolella tapahtuvat seksuaalisiset kohtaamiset.

Wright huomauttaa, että on yleinen väärinkäsitys, että vain yksiavioisessa suhteessa olevat ihmiset voivat olla seksuaalisesti uskottomia. Pettämisessä on parisuhdemuodosta riippumatta kyse yhteisten sääntöjen rikkomisesta ja tiedon salaamisesta kumppanilta.

– Jos olette sopineet, että voitte harrastaa seksiä muiden ihmisten kanssa, kunhan käytätte kondomia, on pettämistä olla käyttämättä kondomia, Wright selittää.

2. Tunnetason uskottomuus

Tunnetason uskottomus on vaikeampi määritellä ja käsitteen käyttö voi olla ongelmallista, koska se helposti vahvistaa heteronormatiivista, vanhentunutta uskomusta siitä, ettei henkilöllä voisi olla tunnesidoksia muihin kuin kumppaniinsa. Vaikka on suorastaan terveellistä, että meillä on merkityksellisiä suhteita useamman ihmisen kanssa, tunnetason uskottomuuteen liittyy yleensä salailua ja syyllisyyttä.

– Emotionaalista uskottomuutta voi olla se, että ilmaisemme syvää halua, kaipuuta tai rakkauden tunteita jollekin muulle kuin kumppanillemme, selittää parisuhdeterapeutti Laura Berman sivustolla.

Tunnetason uskottomuus on parisuhteelle usein aivan yhtä tuhoisaa, ellei tuhoisempaa, kuin fyysinen uskottomuus.

3. Romanttinen uskottomuus

Romanttisen ja tunnetasolla tapahtuvan uskottomuuden raja on häilyvä, mutta yleensä romanttisesta uskottomuudesta puhuttaessa keskitytään tunteiden sijaan ensisijaisesti tekoihin. Toisin sanoen, jos teet jonkun muun kanssa sellaisia merkityksellisiä asioita, joita normaalisti tekisit vain kumppanisi kanssa, saatat syyllistyä romanttiseen uskottomuuteen. Tämä voi tarkoittaa mitä tahansa flirttailusta intiimeihin illallisiin.

4. Intellektuaalinen uskottomuus

Kun sitoutuneessa suhteessa olevat ihmiset jakavat yhteiset arvot tai uskomukset, he ovat intellektuaalisesti yhteensopivia. Vaikka on normaalia jakaa yhteisiä kiinnostuksen kohteita ja uskomuksia myös jonkun muun kuin kumppanisi kanssa, voi siitä joissakin tapauksissa muodostua myös eräänlainen uskottomuuden muoto. Uskottomuudesta voidaan puhua silloin, jos kolmannen osapuolen kanssa jaetut intohimot sulkevat kumppanisi ulkopuolelle; esimerkiksi jos lopetat politiikasta puhumisen kumppanisi kanssa kokonaan, koska haluat mieluummin keskustella aiheesta jonkun toisen kanssa.

– Tässä on jälleen kyse tietyn energian ohjaamisesta muualle kuin kumppaniisi, Berman sanoo.

5. Verkkouskottomuus

Verkkouskottomuus on varsin tavallinen uskottomuuden muoto someaikakaudella. Verkkouskottomuudella tarkoitetaan suhdetta, joka tapahtuu kokonaan sosiaalisessa mediassa, viestipalveluissa ja muilla nettialustoilla. Verkkouskottomuus on ikään kuin matalan kynnyksen uskottomuutta, sillä verkossa tapahtuva kanssakäyminen ei välttämättä tunnu “oikealta” pettämiseltä, Berman huomauttaa.

– Sen sijaan, että tapaaminen tapahtuisi hotellihuoneessa lounastauon aikana, nykyään uskoton kumppani saattaa vaihtaa arkaluontoisia kuvia ja videoita tai ehkä vain chattailla tuntikausia toisten osapuolen kanssa Facebookissa tai Snapchatissa, hän selittää.

Lähde: Women’s Health