OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Rintojen tutkimisesta kannattaa tehdä tapa: pidä silmällä näitä muutoksia

Joka kahdeksas nainen sairastuu elämänsä aikana rintasyöpään. Suomessa todetaan vuosittain noin 5000 uutta tapausta ja määrä on valitettavasti kasvussa. Ikä on kaikkien syöpien riskitekijä ja myös rintasyövän yleistyminen liittyy osittain väestön ikääntymiseen.

– Muita syitä ovat muun muassa länsimaiseen elämäntapaan liittyvät tekijät, kuten merkittävä ylipaino, alkoholi, tupakointi sekä korkea ensisynnytysikä tai synnyttämättömyys. Myös varhain alkaneet kuukautiset ja pitkään jatkunut hormonikorvaushoito kasvattavat syöpäriskiä, listaa Terveystalon kanssa yhteistyössä toimiva kirurgian ja plastiikkakirurgian erikoislääkäri Helena Puonti Clinic Helenalta.

Samaan hengenvetoon hän muistuttaa, että rintasyövän hoitoennuste on tänä päivänä erittäin hyvä, etenkin kun se havaitaan aikaisin. Siksi oma seuranta on ensisijaisen tärkeää. Omien rintojen tunteminen auttaa huomaamaan pienetkin muutokset.

Rintojen tutkimisesta kannattaa tehdä tapa

Rintojen terveys on asia, jota ei tule välttämättä arjessa ajateltua. Omatarkkailu kuitenkin edesauttaa rintasyövän varhaista toteamista.

Suomessa kansallisia mammografiaseulontoja tehdään 50–69-vuotiaille naisille. Rintasyövän esiintyvyys kuitenkin lisääntyy 45 ikävuoden jälkeen, joten Puontin mukaan rinnat olisi hyvä tutkituttaa oma-aloitteisesti jo ennen seulontaan kutsua.

– Liikkeellä voisi olla jo vähän aiemmin. 40-45-vuotiaana voi mielestäni harkita lääkärin tekemää tutkimusta, hän sanoo.

Nuorilla rintasyöpä on harvinainen, muttei tavaton. Puontin mukaan nuoret eivät välttämättä tarkkaile rintojaan, koska he ajattelevat, ettei syöpä siinä iässä kosketa itseä. Tähän ajatukseen ei saisi tuudittautua. Alle 30-vuotiaille seurannaksi riittää yleensä rintojen säännöllinen tutkiminen itse, jos ei esimerkiksi perinnöllistä alttiutta ole.

– Perinnölliset riskitekijät pitää ehdottomasti pitää huomioida. Esimerkiksi alttiusgeenien BRCA1 ja BRCA2 kantajista jopa noin 80 prosenttia sairastuu jossain elämänsä vaiheessa. Jos suvussa on tällainen tiedossa, on syytä miettiä myös itse testiin hakeutumista, Puonti opastaa.

Hänestä olisi hyvä, että asiasta puhuttaisiin jo koulussa.

– Tämä on kansantauti, joka olisi hyvä ottaa esiin jo terveystunnilla. Näin omatoiminen rintojen tutkiminen syntyisi tavaksi jo nuorille.

Rintojen tutkiminen kotona on yksinkertainen prosessi, joka ei vaadi tolkuttomasti aikaa. Rinnat tulisi tunnustella läpi mielellään kerran kuukaudessa. Paras hetki siihen on kuukautisten loputtua, jolloin rintakudos on pehmeimmillään. Silmälläpidettäviä asioita ovat ainakin kyhmyt, verinen tai kirkas vuoto nännistä, ihon tai nännin vetäytyminen, nännin tai nännipihan haavaumat, sekä poikkeava paikallinen ja pitkäkestoinen kipu.

– Viimeistään, jos muutos ei seuraavan kuukautisvuodon jälkeen häviä, olisi syytä varata aika lääkäriin. On aina hyvä käydä tarkastuttamassa, onko muutos sellainen, jolle pitäisi jotain tehdä tai jota pitäisi seurata, Puonti painottaa.

Tietoutta, ei pelkoa

Pienetkin muutokset kannattaa tarkastuttaa lääkärillä. Suurin osa rinnan muutoksista on kuitenkin hyvälaatuisia, joten tutkimuksiin ei tarvitse lähteä pelokkain mielin. Usein oireiden takana on paljon harmittomampi vaiva.

– Kaikki patit eivät suinkaan ole syöpää. Kyseessä voi olla kysta tai hormonaaliseen kiertoon liittyvää rauhasturvotusta. Itse asiassa rintasyöpä on useimmiten täysin oireeton, joten vaikka olisi kipuja, niidenkin syyt ovat usein hormonaalisia, Puonti rauhoittelee.

Hän on mielissään siitä, että naiset eivät nykyään ujostele rintoihin liittyviä ongelmia. Joskus kuitenkin itse syövän pelko saattaa viivästyttää hoitoon hakeutumista. Silloin oireet saatetaan kieltää pitkään, vaikka tutkimuksiin pitäisi hakeutua mahdollisimman nopeasti.

– Ihminen saattaa huomata muutoksen rinnassaan, mutta vakuutella itselleen, ettei se mitään ole. Niin kauan kun lääkäri ei ole nähnyt muutosta, voi uskoa olevansa terve. Lääkärin lausunto tekee asiasta todellisen. Haluaisin häivyttää tällaista pelkoajattelua muistuttamalla, että syövästä voi parantua. Juuri siksi on tärkeää mennä tarkastuttamaan ne muutokset, Puonti painottaa.

Se on teko oman terveyden ja mielenrauhan puolesta. Vaikka syöpä on aina vakava asia, Puonti muistuttaa, että kyseessä on tauti muiden joukossa. Jos diagnoosin saakin, on hoitoennuste on tänä päivänä erittäin hyvä. Edistystä on tapahtunut niin rintasyövän havaitsemisessa kuin hoidossa.

– Olen hoitanut rintasyöpiä ainakin 30 vuoden ajan ja saanut konkreettisesti nähdä alalla tapahtuneet muutokset ja iloita niistä, Puonti sanoo.

Diagnostiikka on parantunut ja yhä useampi syöpä havaitaan varhaisessa vaiheessa. Mitä varhaisemmassa vaiheessa syöpä havaitaan, sitä parempi hoitoennuste on.

– Meillä kaksi kolmasosaa potilaista on sellaisia, että tauti on rajoittunut rintaan, mutta toivon tietenkin, että luku olisi vieläkin isompi. Ja juuri siksi tästä omien rintojen tutkimisen tärkeydestä jankataan, Puonti lisää.

Myös hoidot ovat kehittyneet viime vuosikymmenien aikana ja hoitotulokset parantuvat koko ajan. Leikkauksessa pyritään säästämään rinta sekä kainalon imusolmukkeet aina kun se on mahdollista. Rinnan muoto palautetaan osapoiston jälkeen ja jos päädytään koko rinnan poistoon, tilalle rakennetaan uusi. Sädehoito on entistä kohdennetumpaa ja lääke- ja hormonihoidot kehittyvät jatkuvasti. Suomessa potilaiden elossaololuvut ovat maailman huipputasoa.

– 86 prosenttia kaikista potilaista on terveitä kymmenen vuoden päästä. Kun puhutaan rintaan rajoittuneista tapauksista, silloin tuo luku on pitkälle yli 90 prosenttia, Puonti kertoo.

Tavoitteena on, että mahdollisimman moni potilas voi palata elämään normaalia elämää.

– Olen hyvin toiveikas, että koko ajan tässä mennään eteenpäin, mutta on tärkeää, että myös siellä toisessa päässä edistytään, eli päästään yhä useammin ajoissa parantamaan, Puonti muistuttaa.

Rintojen tutkimisen ohella myös elämäntavoilla voi vaikuttaa omaan riskiin. Rintasyövän riskitekijöistä on hyvä olla tietoinen, mutta Puontin mukaan niidenkään ei pidä antaa sanella koko elämää.

– Elämäntavoilla voi vaikuttaa omaan riskiin, mutta haluan korostaa, että elämä on tehty elettäväksi. Siitä, että pyritään hyvin tunnollisesti noudattamaan joka ikistä sääntöä, voi tulla itsessään rasite. Kannustan ihmisiä panostamaan elämänlaatuun ja elämään normaalia elämää.

Lähteet: Terveystalo