Paras tapa suojautua kausi-influenssaa vastaan on tietenkin rokote. Se ehkäisee paitsi tartuntoja, sairastumistapauksissa myös ikäviä jälkitauteja. Osa on kuitenkin huolissaan rokotteiden mahdollisista haittavaikutuksista. Kuten kaikilla rokotteista, myös influenssarokotteista voi saada oireita. Se ei kuitenkaan tarkoita, että rokotetta pitäisi pelätä, sillä suurin osa haittavaikutuksista on lieviä. Moni kokee rokotuksen jälkeen lieviä flunssan kaltaisia oireita, mikä on merkki siitä, että elimistön immuunivaste on hereillä. Tämä on siis hyvä asia. Toisin kuin jotkut luulevat, rokotteesta ei voi saada influenssaa, sillä rokotteet eivät sisällä kokonaisia, eläviä viruksia.
Women’s Health listasi influenssarokotteen yleisimmät haittavaikutukset.
1. Pistoskohdan kipu. Pistoksena annettavasta influenssarokotteesta saattaa seurata ohimenevää pistosalueen kipua. Tämä johtuu siitä, että pistos annetaan suoraan lihakseen, jossa se aiheuttaa paikallisen tulehdusreaktion. Oireet menevät yleensä itsestään ohi, mutta niitä voi tarvittaessa hoitaa tulehduskipulääkkeillä.
2. Pistoskohdan punoitus tai turvotus. Aina kun iho rikotaan, immuunijärjetelmä aktivoituu. Seurauksena voi olla paikallista punoitusta ja turvotusta, joka menee ohi itsestään.
3. Väsymys ja lihassärky. Kuten sanottu, rokotteet voivat aiheuttaa flunssan kaltaisia oireita, kuten väsymystä ja lihassärkyä. Tämä johtuu immuunijärjestelmän aktivoitumisesta. Tarvittaessa oireita voi lievittää tulehduskipulääkkeillä.
4. Pistoskohdan kutina. Pistoskohdan kutina voi olla merkki allergisesta reaktiosta, mutta vakavat allergiset reaktiot ovat hyvin harvinaisia. Koska rokotteen valmistuksessa käytetään tekniikkaa, joka sisältää kananmunaproteiineja, kananmunalle allergiset henkilöt saattavat epäröidä rokotteen ottamista. THL:n mukaan valtaosalle ei tule oireita, vaikka olisikin kananmunalle allerginen.
5. Kuume. Joillekin rokote saattaa aiheuttaa pientä lämpöä. Korkea kuume on yleensä merkki rokotteeseen liittymättömästä sairaudesta, kuten samaan aikaan iskeneestä hengitystieinfektiosta.
6. Huimaus tai pyörtyminen. Huimaus tai pyörtyminen liittyy Women’s Health -lehden mukaan useimmiten neulakammoon tai rokotustilanteen jännittämiseen. Voimakkaasti jännittävien kannattaa kertoa asiasta etukäteen, jotta henkilökunta osaa varautua tilanteeseen.
7. Päänsärky. Päänsärky on yksi mahdollinen haittavaikutus, joka liittyy immuunireaktioon. Se menee yleensä ohi melko nopeasti ja sitä voidaan hoitaa normaalisti särkylääkkeillä.
8. Huonovointisuus. Huonovointisuus on niinikään mahdollinen seuraus immuunireaktiosta. Se on kuitenkin yleensä lyhytkestoista. Women’s Health -lehden mukaan huonovointisuus saattaa myös liittyä rokotukseen liittyvään pelkoon.
9. Guillain-Barren oireyhtymä. Influenssarokotteessa hyvin pieni Guillain-Barrén oireyhtymän riski. Guillain-Barren oireyhtymä, eli hermojuuritulehdus on harvinainen autoimmuunisairaus. Laukaisevana tekijänä voi toimia laukaisevana tekijänä voi toimia puolustusreaktion laukaiseva tekijä, kuten virus tai bakteeri. Lääkärilehden mukaan influenssarokotteeseen liittyvien Guillain-Barrén oireyhtymien ilmaantuvuus on Suomessa arviolta alle yksi tapaus per vuosi. Riski on korkeampi virusinfektion kuin rokotteen jälkeen.
10. Vaikea allerginen reaktio. Vakava allerginen reaktio, anafylaksia, on erittäin harvinainen. Anafylaksia ilmaantuu yleensä nopeasti rokotteen ottamisen jälkeen. Oireita ovat muun muassa sydämen tiheälyöntisyys, iho-oireet, kuten nokkosihottuma, sekä hengitystieoireet. Tällöin hoito tulee aloittaa vvälittömästi. Jos henkilö on saanut anafylaktisen reaktion rokotteesta, hänelle ei pääsääntöisesti enää anneta samaa rokotetta.
Lähde: Women’s Health, THL, Lääkärilehti
Jatka lukemista
Kesän makuelämyksiä.
Hoitovaihtoehdot urheilijoille polvikipujen voittamiseksi
Säästä sähköä