OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Etelä-Sudan, Mundari-heimon luona. Kuva: Anna-Katri Räihä

Suomalaisnainen on matkustanut lähes kaikkiin maailman valtioihin

Maaliskuussa 39-vuotias seikkailumatkailija Anna-Katri Räihä matkustaa Tyynellemerelle. Kun alueen kymmenen saarivaltiota on koettu, jää helsinkiläisen Räihän maalistalle enää Turkmenistan. Sitten kaikki maailman 197 maata on nähty – näillä näkymin tavoite toteutuu kesäkuussa 2023.

Turkmenistan on toinen maailman maista, jonka rajat ovat olleet pandemian jälkeen matkailijoilta suljettuna. Nyt keskiaasialaisen valtion rajat alkavat taas avautua, ja Räihä aikoo olla maassa ensimmäisten turistien joukossa. Sitä ennen, maalis-toukokuussa, hän tutustuu Tyynenmeren alueeseen odottaen erityisesti Vanuatulle ja Naurulle matkustamista. 

“Viisumin saaminen Naurulle kesti todella pitkään ja lentoja saarivaltioiden välillä on vähän. Lisäksi Vanuatulla on nyt paljon sykloneita, joten saa nähdä, meneekö kaikki suunnitelmien mukaan”, Räihä pohtii.

Tavoite vierailla kaikissa maailman maissa konkretisoitui Räihälle koronavuosien aikana, kun matkustamaan ei päässyt. Sitä ennen käytyjä maita oli listalle kertynyt jo 130. Aikarajaa tavoitteen täyttymiselle hän ei itselleen asettanut, mutta halusi olla ensimmäinen suomalainen nainen, joka tämän tavoitteen saavuttaa. Anna-Katri tulee olemaan myös nuorin kaikissa maailman maissa käynyt pohjoismaalainen nainen.

Leptis Magna, Libya. Kuva: Anna-Katri Räihä

Seikkailumatkailun stereotypiaa muuttamassa

Tähän mennessä kaikissa maailman maissa käyneitä ihmisiä on noin 300-400, joista naisia vajaa 10 %. Jopa avaruudessa on käyty useammin.

Anna-Katri Räihä on matkustanut lähes kaikkiin maihin yksin ja korostaakin, että naiset pystyvät seikkailumatkailuun siinä missä miehetkin.

“Seikkailumatkailu nähdään edelleenkin valitettavan usein vain miesten juttuna, yksin matkaava nainen on monelle kummajainen. Juuri tätä stereotypiaa haluan muuttaa. Toivoisin, että naisille olisi enemmän esikuvia kokea maailmaa omalla tavallaan”, Räihä sanoo.

Omasta turvallisuudestaan Räihä huolehtii tekemällä tarkan riskiarvon kohteen turvallisuustilanteen pohjalta sekä suunnittelemalla matkan huolellisesti ennakkoon. Hän toteaa ottavansa mieluummin laskelmoituja kuin tyhmiä riskejä. Lisäksi hän luottaa maalaisjärkeen sekä suositeltuihin paikallisiin kontakteihin.

Saapuminen Afganistaniin. Kuva: Anna-Katri Räihä

Lehmäpaimenena Sudanissa

Seikkailijamatkailijan reissuihin mahtuu lukuisia huikeita kokemuksia – ja niitä vaaran paikkojakin.

“Etelä-Sudanissa pääsin tutustumaan parin päivän ajan Mundari-heimon elämään. Olin mukana paimentamassa satapäistä isosarvisten lehmien laumaa, jota varjellaan varkailta isoin tuliasein. Valkoiset lehmät ovat heimolle kaikki kaikessa ja päivät kuluvatkin lehmien kanssa – ne saavat muun muassa joka ilta mutahieronnan.  Telttailu näissä oloissa oli todella uniikki, mutta rankka kokemus.”

“Vaarallisin käymäni maa on ollut Afganistan, jonne matkustin toukokuussa 2021 juuri ennen talebanien uutta valtaannousua. Olin haaveillut näkeväni Bamiyanin buddha-patsaat, mutta maan sisäisiä lentoja peruttiin. Jouduin matkustamaan Kabulista Bamyaniin maantietä pitkin. Istuin auton takapenkillä täysin peitettynä, jotta talebanit eivät huomaisi minua ja pysäyttäisi autoa.”

Ikimuistoisiksi hän mainitsee myös matkan rautamalmijunalla läpi Mauritanian, auringonlaskut Meroen pyramideillä Sudanissa ja vaelluksen Angelin vesiputouksille Venezuelassa.

Matkailu on ollut päätyökseen ympäristökonsultointia tekevän naisen suuri intohimo koko hänen aikuiselämänsä ajan. Yrittäjänä toimiminen on mahdollistanut pidemmätkin matkat joustavasti. Matkapäiviä kertyi vuonna 2022 noin 200.

Räihä palaa Suomeen arviolta toukokuussa ja jatkaa sen jälkeen Turkmenistaniin.

Hänen bucket listansa täyttymistä voi seurata Instagram-tilillä @adalminasadventures