OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Hetket, jotka muuttivat maailmaa – 1980: John Lennonin murha, Irakin ja Iranin välinen sota ja Yhdysvallat boikotoivat olympialaisia

Vuosi on 1980. John Lennon ammutaan, Pac-Man saapuu markkinoille, Irak ja Iran lähtevät sotaan. Vuonna 1980 järjestetään historialliset olympialaiset Neuvostoliitossa. Yhdysvallat lähtivät boikotoimaan näitä kisoja. Teemme katsauksen vuoteen 1980 ja perehdymme historiallisiin hetkiin.

Historiallisia pelihetkiä

Toukokuussa 1980 monikaan ei osannut vielä aavistaa, kuinka legendaariseksi videopeli Pac-Man tulisi kehittymään. Namcon kehittämä sokkelopeli oli videopelimarkkinoilla ainutlaatuinen: se haastoi Space Invadersin sisällöllään ja rakenteellaan, eikä Pac-Manissä ollut esimerkiksi juuri lainkaan väkivaltaa. Pac-Manin suunnittelijoiden mukaan pelistä oli tarkoitus tehdä sellainen, josta tykkäisivät niin miehet, kuin naisetkin.

Pac-Man ei ollut kuitenkaan aina nimellä Pac-Man, vaan ensimmäinen versio pelin nimestä oli Pakku-Man. Se sai alkunsa japaninkielisestä ilmaisusta ”paku-paku taberu”, eli oikeastaan ruoan maiskuttamista. Nimi haluttiin tehdä länsimaalaisille sopivaksi, joten seuraavaksi nimeksi valittiin Puck Man. Sekään ei kuitenkaan ollut sopiva ja näin pelistä tuli Pac-Man.

Pac-Man on edelleen suosittu peli, johon jää helposti koukkuun. Sitä on helppo pelata ja siinä ideana on syödä ruudulla näkyvät pisteet. Hommaa hankaloittavat haamut, jotka yrittävät saada Pac-Manin kiinni. Isommat pallurat muuttavat haamut hetkeksi syötäviksi ja Pac-Man voi yrittää taas saada niitä kiini. Seuraavalle tasolle pääsee, kun kaikki pisteet on syöty.

Pac-Mania voit pelata netissä esimerkiksi täällä!

Kesäolympialaisista tulikin poliittinen pelikenttä

Vuoden 1980 Moskovan kesäolympialaiset ovat historiallisesti monella tapaa merkittävät, sillä sen lisäksi, että monet maat boikotoivat niitä poliittisista syistä, olivat kyseiset kisat ensimmäiset sosialistisessa valtiossa pidetyt olympialaiset. Tämän lisäksi Neuvostoliitto tuotteisti ensimmäistä kertaa modernin keinoin maskotin, vieläkin monella muistissa olevan Miska-karhun. Yhteensä 47 valtiota lopulta boikotoivat kisoja.

Olympialaiset järjestettiin Moskovan lisäksi Tallinnassa, Minskissä, Kiovassa ja Leningradissa. Tallinnalle nämä kisat olivatkin hyvin merkittävät, sillä purjehduslajeja varten luotiin lähes kokonaan uusi alue Piritan rannalle. Tähän kuuluivat niin satama-alue, kuin myös alueelle rakennettu hotelli ja Olympiapurjehduskeskus. Hotelli olikin silloin Olympiakylä.

Tiesitkö, että Olympiakylä, eli nykyisin Pirita Marina Hotel & Spa on edelleen toiminnassa? Nauti upeasta näkymästä ja historiallisista hetkistä hotellissa alennushintaan koodilla REGATTA. Hotelli on antanut käyttöömme alennuskoodin 40. juhlavuoden kunniaksi, emmekä me Oholla saa tästä mitään kaupallista hyötyä. Varaa nyt tästä linkistä!

Olympialaiset pääsivät historiankirjoihin lisäksi siitä syystä, että siellä oli todistettavasti paljon toimitsijavilppiä. Kisoissa hyväksyttiin esimerkiksi keihäänheittäjän Dainis Kūlanin laiton heitto. Suomi osallistui kisoihin ja nappasi sieltä mukaansa kolme kultamitalia, yhden hopean ja neljä pronssia. Kultamitalistit olivat Pertti Karppinen soudussa, Esko Rechardt purjehduksessa ja Tomi Poikolainen jousiammunnassa.

Alun menestys ei ollutkaan merkki voitosta Irakissa

Vuonna 1980 Sadam Hussein julisti sodan Irania vastaan ja hyökkäsi heikentääkseen Iranin Shatt al-Arabin vesiväylän ja Khūzestānin öljykenttiä. Irak hyökkäsi Husseinin johdolla 22. syyskuuta ja noin kaksi vuotta Irakilla meni hyvin. Tämän jälkeen alettiin kuitenkin huomaamaan, että maat sotivatkin Iranin ehdoilla, eikä voitto ollutkaan selkeä. Näin sodasta tulikin asemasota, joka riepotti molempia maita monin eri tavoin. Sodassa käytiin mittavia taisteluita, siitä muodostui Iranille uskonnollinen sota ja Irak käytti jopa kemiallisia aseita. Iran vastasi näihin muun muassa lapsisotilailla.

Syy siihen, miksi tämä sota vaikutti muuhun maailmaan on pääosin se, että sodan molemmat osapuolet saivat omia tukijoita ympäri maailmaa. Iran ja Irak eivät kumpikaan omistaneet erityisempää raskaan kaluston valmistusmahdollisuuksia, joten aseita ja kalustoa hankittiin muualta. Sodassa olivatkin siis mukana ainakin Yhdysvallat, Ranska ja Kiina. Myöhemmin peliin liittyi mukaan Israel, joka ilmoitti tukevansa Irania, koska Irak oli heidän yhteinen vihollinen. Lopulta Irak sai joukkoihinsa vahvistusta ja Iran joutui taipumaan. Sota päätettiin tulitaukoon elokuussa 1988.

Tämän sodan jälkipyykkiä puitiin pitkään. Se tuhosi molempien maiden taloudet, loi uskomattoman määrän, jopa miljoonia pakolaisia ja paljon muuta. Se oli laajasti uutisoitu, raaka ja todella merkittävä sota. Toisaalta voidaan sanoa, että Iran vahvistui sodan myötä. Iran nimittäin alkoi tuottamaan sotakalustoja ja muita sotaan tarvittavia tarvikkeita.

Raaka John Lennonin murha

The Beatlesin keulakuva, brittiläinen John Lennon on edelleenkin yksi maailman tunnetuimmista muusikoista. Hän toimi yhtyeessä niin lauluntekijänä, laulajana kuin kitaristinakin. Vaikka The Beatles hajosi vuonna 1970, John Lennon ei antanut sen häiritä omaa menestyksekästä soolouraansa. 8. joulukuuta koitui Lennonin kohtaloksi todella rajulla tavalla. John Lennon heräsi päivään, kuin mihin tahansa arkipäivään ja ehti käydä niin kuvauksissa, jakaa faneille nimikirjoituksia ja toimia isänä nuorelle esikoiselleen, jonka hän sai vaimonsa Yoko Onon kanssa.

Fanien joukossa oli kuitenkin yksi psyykkisesti sairas fani, joka hermostui Lennonille muutamista väitteistä. Listalle päätyi muutama muukin tähti. Tästä kaikesta hän syytti Lennonia. Tämä fani, nimeltään Mark David Chapman, oli suunnitellut murhaa pitkään ja selvittänyt tietysti, missä Lennon asuu. Chapman matkusti murhaa varten New Yorkiin ja halusi jo nimikirjoitushetkellä ampua Lennonin, mutta Chapman kertoi, että Lennonin ystävällisyys teki hänet toimintakyvyttömäksi. Chapman kuitenkin ampui Lennonin myöhään illalla Lennonin ja Onon kodin edessä, The Dakota-nimisen talon portilla Onon ja talon vartijan silmien alla. Paikalle saapunut poliisipartio kiidätti Lennonin sairaalaan, jossa hänet todettiin kuolleeksi kuolinsyynä verenhukkaan ja siitä johtuvasta shokista.

Onko sinulla muistoja vuodesta 1980? Kirjoita meille vinkki@ohotv.fi!