OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Tuovatko vaatteet onnea?

Shoppailu on hauskaa, mutta tavarat eivät tuo onnea, eikö niin? Käyttäytymispsykologi ja The Psychology of Fashion -kirjailija, professori Carolyn Mair sanoo, ettei asia ole aivan niin mustavalkoinen. On selvää, etteivät esimerkiksi kauniit vaatteet yksinään tuo onnea, mutta pukeutumiseen liittyy paljon symboliikkaa ja positiivisia assosiaatioita, jotka saattavat huomaamattamme vaikuttaa siihen, miltä meistä tuntuu.

Voiko siis pukeutumisella lisätä hyvinvointia? Voivatko vaatteet parantaa itseluottamusta ja vaikuttaa positiivisesti mielenterveyteemme? Mairin mukaan vastaus on kyllä, ainakin jossakin määrin. Kannamme vaatteita yllämme päivittäin, joten ei ole ihme, että niillä on oma roolinsa siinä, miten arjen haasteet koetaan.

– Kun tunnemme olomme hyväksi vaatteissamme, olemme yleensä myös itsevarmempia. Pelkästään se, että tunnemme olomme itsevarmaksi, vaikuttaa ympäristöömme. Kun meistä tuntuu hyvältä, todennäköisesti myös näytämme hyvältä muiden silmissä, sillä ryhtimme ja äänemme huokuu positiivisuutta, Mair selittää Stylist-sivustolla.

Vaatteissa on voimaa

Mair uskoo pukeutumisen voimaan siinä määrin, että hän on rakentanut itselleen uran vaatteiden psykologian konsulttina. Hänen asiakkaitaan ovat muun muassa yritykset, jotka haluavat tavoittaa täyden potentiaalinsa. Mairin mukaan pukeutumisen voimaa työelämässä ei pidäkään aliarvioida.

– Viestimme pukeutumisen kautta muille, millaisen henkilön kanssa he ovat tekemisissä. Heidän reaktionsa taas vaikuttaa meihin. Jos vastaanotto on positiivinen, se lisää itseluottamustamme, hän selittää.

Eikä työ ole elämän ainoa osa-alue, jossa pukeutumisella on väliä. Vaatteet voivat vaikuttaa mielialaan ja jopa lievittää ahdistusta.

– Lempivaatteeni on mekko, jonka ostin hiljattain Tu clothing-merkiltä. Heidän mallistostaan löytyy vaatteita kaikenkokoisille ja -muotoisille ja joka kerta, kun olen käyttänyt mekkoa, minulle on satanut kohteliaisuuksia. Tunnen oloni itsevarmemmaksi heti, kun puen sen ylleni, kertoo 27-vuotias mainostuottaja Sarah sivustolla.

Kuva: pexels.com

Muotipsykologi ja Fashion is Psychology -yrityksen perustaja Shakaila Forbes-Bell tietää, mistä ilmiössä on kyse.

– Ihmiset kokevat muutoksia emotionaalisessa tilassaan, kun he vaihtavat asua. Kun pukeudut vaatteisiin, jotka saavat sinut tuntemaan olosi itsevarmaksi, iloiseksi ja voimaantuneeksi, ne voivat toimia ikään kuin panssarina, joka suojaa sinua negatiivisilta tunteilta. Jotkut tutkimukset ovat jopa osoittaneet, että vaatteet lievittää jännitystä tarjoamalla käyttäjälleen annoksen eskapismia, joka vaikuttaa positiivisesti heidän henkiseen hyvinvointiinsa, hän selittää.

Tutkimustiedon pohjalta englannin kieleen on syntynyt termi dopamine dressing, dopamiinipukeutuminen. Sen takana on ajatus, että omat lempivaatteet voivat kohottaa mielialaa synkkinä päivinä.

– Vaatteiden vaikutus mielialaan perustuu mielleyhtymiin, joita vaatteisiin liittyy. Yritä pukeutua suosikkivaatteisiisi mahdollisimman usein. Nämä vaatekappaleet liittyvät usein hyviin hetkiin ja saattavat laukaista nostalgian tunteen, Forbes-Bell jatkaa.

Värillä on väliä

Ei liene yllätys, että myös värit vaikuttavat mielialaamme.

– Värit ovat hyvin tiiviisti yhteydessä mielialaamme, joten tietyn sävyn pukeminen voi herättää onnen ja ilon tuntemuksia. Silloin, kun haluamme kohottaa mielialaa, tai tuntea olomme vahvaksi ja positiiviseksi, kirkkaat värit antavat sysäyksen oikeaan suuntaan, lupaa WGSN:n väripäällikkö. Jenny Clark.

Siihen uskoo myös palkittu suunnittelija ja kuvittaja Emily Brooks. Värit ovat vahvasti läsnä paitsi hänen työssään, myös kodin sisustuksessa ja pukeutumisessa.

– Vaatteet ovat tehokas työkalu silloin, kun haluat vaikuttaa omaan mielialaaan, itseluottamukseen tai asenteeseen. Taistelen tietoisesti itsetunnon tai motivaation puutetta vastaan pukemalla ylleni jotain värikästä, joka tuo esiin sisäisen eloisuuteni ja positiivisuuteni, hän paljastaa.

Yksi vaatteiden voiman saloista onkin, että saamme tuoda omaa persoonaamme esiin pukeutumisen kautta.

– Pukeutuminen on osa identiteettiämme…Kun pukeudut itseäsi varten, se tarkoittaa, että tiedät, missä vaatteissa sinä tunnet olosi hyväksi, etkä välitä, mitä muut ajattelevat. Silloin sinulla on myös itseluottamusta kantaa vaatteet ylpeydellä, Mair muistuttaa.

Lähde: Stylist